3 Απρ 2013

Από το έκτακτο τέλος στο μόνιμο φόρο ακινήτων

Κυρίως μέσω της ΔΕΗ η είσπραξη του νέου φόρου το 2013
Φωτογραφία: EurokinissiΣτη θέσπιση ενός ενιαίου προοδευτικού φόρου για τα ακίνητα προκειμένου να αντικατασταθεί το “χαράτσι” μέσω της ΔΕΗ συμφώνησαν Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης. Ο νέος φόρος θα εισπράττεται κυρίως από τη ΔΕΗ για το 2013 και από το 2014 από τις εφορίες. Έτσι η συγκυβέρνηση αναμένει ....
με κοινή στάση τους εκπροσώπους της τρόικας, που φτάνουν στην Αθήνα την Πέμπτη. Παρουσιάζουν ως επιτυχία την παράταση του μέτρου που είχαν δεσμευτεί να καταργήσουν σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
 Φωτογραφία: Eurokinissi Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, εξερχόμενος του Μαξίμου, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων το βράδυ της Τετάρτης, δήλωσε πως συμφωνήθηκε η θέσπιση για ένα ενιαίο προοδευτικό φόρο στα ακίνητα με φορολογικό όριο, χωρίς να το διευκρινίσει.
Όπως είπε ο μηχανισμός είσπραξης του νέου φόρου θα είναι μέσω της ΔΕΗ το 2013 για όσα ηλεκτροδοτούνται από τη ΔΕΗ και από τις εφορίες για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα  ενώ από το 2014 θα έγκειται στις εφορίες. 
“Το 2011 όταν αποφασίστηκε ως προσωρινό και έκτακτο μέτρο δεν υπήρχε άλλη λύση” δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε: “Όπως είχαμε πει από την αρχή ήταν έκτακτο και προσωρινό και τώρα πρέπει να περάσουμε στον ενιαίο προοδευτικό φόρο ακινήτων”. Επίσης τόνισε πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα και να εκταμιευθεί το συντομότερο η επόμενη δανειακή δόση προς τη χώρα προκειμένου “να προστατευθεί ο Ελληνας πολίτης από μια Ευρώπη νευρική και επικίνδυνη για τον εαυτό της”.
Για συμφωνία πάνω στο θέμα μίλησε λίγα λεπτά νωρίτερα και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. "Προσερχόμαστε με κοινές θέσεις καθώς αντικαθίσταται το ΕΕΤΗΔΕ με ενιαίο φόρο στα ακίνητα και μάλιστα με προοδευτικό χαρακτήρα, γεγονός που σημαίνει ότι θα ελαφρυνθούν μεγάλες κατηγορίες πολιτών" και "ειδικά εκείνων που είναι οικονομικά αδύναμοι” τόνισε βγαίνοντας από το Μαξίμου. 

Σε ερώτηση για το αν συζητήθηκε το θέμα των δημοσίων υπαλλήλων απάντησε “όχι”.
 
“Για φέτος και μόνο για φέτος θα εισπράττεται κυρίως από τη ΔΕΗ”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, για το νέο φόρο.
 
“Τα νέα μέτρα είναι εδώ και καιρό και προαποφασισμένα και προδιαγεγραμμένα. Το πώς θα λέγονται έχει μικρή σημασία. Προσπαθούν να παρουσιάσουν ως επιτυχία την παράταση ενός μέτρου, που είχαν δεσμευτεί ότι θα καταργήσουν. Ο ελληνικός λαός, όμως, τους έχει πια καταλάβει” αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για το αποτέλεσμα της σύσκεψης.
Πηγή: enet.gr