29 Μαρ 2013

Μετέωρη η Κύπρος, λόγω προσφυγής του Χρυσόστομου

Ζητά παραίτηση Δημητριάδη και Σαρρή για να αποσύρει προσφυγή που μπλοκάρει τη διαγραφή μετοχών της Κύπρου
Μετέωρη η Κύπρος, λόγω προσφυγής του Χρυσόστομου
Κίνηση η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε έξοδο της Κύπρου από το ευρώ έκανε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, δείχνοντας πως το θέμα της διάσωσης δεν έχει τελεσιδικήσει. Ο προκαθήμενος της εκκλησίας μπλοκάρει, με προσφυγή του, τη ....
διαγραφή των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή απόφαση αναστολής διαγραφής για πέντε μέρες.
Οπως επισήμανε το Sofokleousin.gr παρουσιάζοντας χθες το θέμα της προσφυγής και της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το σχέδιο διάσωσης της χώρας παραμένει σε εκκρεμότητα για πέντε ημέρες, ώσπου να εκδοθεί απόφαση επί της ουσίας. Το πολιτικό σκηνικό όμως αποσταθεροποιείται πλήρως καθώς ο αρχιεπίσκοπος αποκάλυψε δημοσίως τη δυσαρέσκιά του για δυο κεντρικό πρόσωπα που χειρίστικαν την κρίση, βάζοντας το μαχαίρι στο λαιμό του προέδρου Αναστασιάδη.
Με τον τρόπο αυτό η Εκκλησία της Κύπρου επιβεβαιώνει τον κεντρικό της ρόλο ως ρυθμιστή των εξελίξεων και δείχνει στην κυβέρνηση και στους δανειστές ότι θα επιδιώξει να παραμείνει βασικός πόλος οικονομικοπολιτικής ισχύος στη Μεγαλόνησο.  Παράγοντες με γνώση των ισορροπιών στην Κύπρο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι κινήσεις Χρυσόστομου να είναι σε συνονόηση με την πολιτική ηγεσία της χώρας, στο πλαίσιο ενεργειών για σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα και τους δανειστές.
Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος της Κύπρου καλείται να αναλάβει πρωτοβουλίες, είτε πείθοντας τον Χρθυσόστομο να κάνει πίσω είτε αποδεχόμενος τον ωμό εκβιασμό ώστε να αποφύγει η χώρα την πολιτική αστάθεια και ένα νέο κύμα -σφοδρών- αντιδρασεων υποκινούμενο από την εκκλησία.
Οι εξελίξεις δείχνουν ότι η Κύπρος δεν θα αποφύγει την πολιτική θύελα και ενδεχομένως την αποσταθεροποίηση, καθώς η εκκλησία έχει ισχυρό λαϊκό έρισμα και επιρροή και διαχρονικά έχει αναδειχθεί σε ρυθμιστή του πολιτικού παιχνιδιού.
Κατόπιν της προσφυγής εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο προσωρινό διάταγμα, με το οποίο αναστέλλει μέχρι τις 5 Απριλίου την απόφαση για τη διαγραφή των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος φέρεται να έχει δηλώσει, ότι δέχεται απειλές από την Τρόικα να αποσύρει την προσφυγή του, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα κλείσουν και οι δύο τράπεζες. Προβληματισμός υπάρχει και στην κυπριακή κυβέρνηση, αν και δεν έχει λάβει επίσημα θέση για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Στην προσφυγή κατά της απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο αναφέρεται, ότι είναι παράνομη και συνιστά κατάφωρη παραβίαση του ατομικού δικαιώματος στην ιδιοκτησία. 
Οι δικηγόροι της Αρχιεπισκοπής αναφέρουν ακόμη ότι η απόφαση:
* Είναι παράνομη επίσης, γιατί συνιστά κατάφωρη παραβίαση του ατομικού δικαιώματος της ιδιοκτησίας όπως αυτό προστατεύεται από το Αρθρο 1 του Πρώτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Συνθήκης περί Προασπίσεως Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και η οποία έχει κυρωθεί με τον Κυρωτικό Νόμο 39/62.
* Είναι ακόμη, σύμφωνα με τους συνηγόρους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, παράνομη ή και αντισυνταγματική ως προσκρούουσα στο Αρθρο 23.9 του Συντάγματος και εκδόθηκε κατά παράβαση της εξουσίας που παρέχει ο εξουσιοδοτικός νόμος, ο περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και άλλων Ιδρυμάτων Νόμος.
Το Ανώτατο Δικαστήριο στο προσωρινό του διάταγμα αναφέρει ότι ο υπουργός Οικονομικών και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας καλούνται να εμφανιστούν ενώπιον της έδρας και να αμφισβητήσουν την απόφαση. Τότε το Δικαστήριο, έχοντας ακούσει και τις δύο πλευρές θα πάρει την τελική απόφαση.
Μιλώντας σε κυπριακά μέσα ενημέρωσης ο αρχιεπίσκοπος παραδέχθηκε ότι η προσφυγή του στη Δικαιοσύνη δημιουργεί  κίνδυνο κατάρρευσης της τράπεζας. Ωστόσο, επιρρίπτει την ευθύνη για την απόφαση του Eurogroup στον υπουργό Οικονομικών και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και τους καλεί να παραιτηθούν.
«Αν υποβάλουν την παραίτησή τους ο υπουργός και ο διοικητής, τότε θα αποσύρω την προσφυγή μου, διότι το επόμενο βήμα είναι η τρόικα να θελήσει να καταρρεύσει η Τράπεζα Κύπρου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρχιεπίσκοπος.
Μάλιστα ο δικηγόρος του αρχιεσπισκόπου, Κώστας Βελάρης, εξηγεί ότι το διάταγμα του υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας προβλέπει τη διαγραφή μετοχών που κατέχονται από περίπου 105.000 μετόχους της Τράπεζας Κύπρου χωρίς καμία προοπτική ανάκτησής τους, ακόμη και σε περίπτωση που το ίδρυμα παρουσιάσει κερδοφορία.
Αναφέρει, σύμφωνα με την ιστοσελίδα tovima, ότι η απόφαση αυτή δεν προβλέπεται στη συμφωνία που επικύρωσε το Eurogroup της Κυριακής και τονίζει: «Η Κεντρική Τράπεζα ενήργησε εν σπουδή, αμελέτητα και χωρίς να λάβει υπόψη περιουσιακά στοιχεία χιλιάδων ανθρώπων», ενώ άφησε και αιχμές κατά του Πανίκου Δημητριάδη λέγοντας ότι κρατούσε το νομοσχέδιο για έξι και πλέον μήνες στο συρτάρι του χωρίς να το επεξεργαστεί.
Αναλυτικά η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου:
«Αναφορικά με την μονομερή αίτηση ημερομηνίας 28 Μαρτίου, 2013 που καταχωρήθηκε στην με τον πιο πάνω αριθμό και τίτλο προσφυγή και αφού ακούστηκαν ο κ. Κ. Βελάρης με κ. Αλ. Μαρκίδη, κ. Π. Παναγιώτου, κ. X. Βελάρη και κ. Κ. Κατσαρό, δικηγόροι για την Αιτήτρια
TO ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥΤΟ ΔΙΑ TOY ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΔΙΑΤΑΤΤΕΙ όπως ανασταλεί και ΔΙΑ TOY ΠΑΡΟΝΤΟΣ αναστέλλεται η ισχύς και/ή εκτέλεση και/ή εφαρμογή της απόφασης των Καθ' ων η αίτηση, η οποία δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 25/03/2013, Παράρτημα Τρίτο, Μέρος I, Κ.Δ.Π. 93/2013 αναφορικά με την Πώληση Εργασιών της Τράπεζας Κύπρου Δημόσιας Εταιρείας Λτδ, στο μέτρο που αφορά την ακύρωση μετοχών της Αιτήτριας, μέχρι εκδίκασης της Προσφυγής και/ή μέχρι εκδόσεως νεοτέρας Διαταγής του Δικαστηρίου.
Οι Καθ' ων η αίτηση δύναται να εμφανιστούν ενώπιον του Δικαστηρίου τούτου στις 5 Απριλίου, 2013 και ώρα 8:30 π.μ. και να δείξουν λόγο γιατί το παρόν διάταγμα να μην συνεχίσει να ισχύει.
Η αίτηση εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής βασίζεται σε σειρά Κανονισμών του Ανωτάτου Δικαστηρίου και σε σειρά νομικών σημείων. Όπως:
1. Η επίδικη διοικητική απόφαση είναι έκδηλα παράνομη καθ' ότι, μεταξύ άλλων:
1.1. Αντίκειται στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ιδία αλλά όχι αποκλειστικά στα Άρθρα 23.1, 23.2 και 23.4 αυτού.
1.2 Αντίκειται στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ιδία αλλά όχι αποκλειστικά στο Άρθρο 23.9 αυτού.
1.3 Αντίκειται στο Άρθρο 1 του Πρώτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Συνθήκης περί Προασπίσεως Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που προστατεύει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, και η οποία έχει κυρωθεί με τον Κυρωτικό Νόμο 39/62.
1.4 Εκδόθηκε καθ' υπέρβαση και/ ή κατά παράβαση της εξουσίας που παρέχει ο εξουσιοδοτικός νόμος, ήτοι ο περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων Νόμος, Ν. 17(Ι)/2013, ιδία αλλά όχι αποκλειστικά του άρθρου 3(2) (ζ) του νόμου.
1.5 Τα άρθρα 3, 5, 6, 7, 9 και 13 του περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων Νόμου, Ν. 17(Ι)/2013, στα οποία βασίστηκε η έκδοση της επίδικης απόφασης δεν προνοούν περίπτωση ακύρωσης του μετοχικού κεφαλαίου ενός πιστωτικού ιδρύματος.
.1.6 Δεν τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις που θέτει το άρθρο 7(1) του Νόμου 17(Ι)/2013 για την σύνταξη έκθεσης για την τρέχουσα κατάσταση του πιστωτικού ιδρύματος προτού αυτό τεθεί σε διαδικασία εξυγίανσης.
1.7 Οι οποιεσδήποτε αποφάσεις ελήφθησαν, ελήφθησαν ερήμην του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, και χωρίς να έχουν τεθεί ενώπιων τους οποιαδήποτε στοιχεία, ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να απαντήσουν.
1.8 Λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι η αρμόδια εποπτική αρχή και η αρχή εξυγίανσης συμπίπτουν στο ίδιο πρόσωπο, ήτοι την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έχουν παραβιαστεί βασικές αρχές της φυσικής δικαιοσύνης.
2. Η επίδικη απόφαση προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στην Αιτήτρια καθότι με την επίδικη απόφαση μια επένδυση εκατομμυρίων Ευρώ, χάνεται και/ ή διαγράφεται και/ ή δημεύεται χωρίς οποιοδήποτε αντάλλαγμα.
Τα γεγονότα επί των οποίων στηρίζεται η παρούσα αίτηση, εκτίθενται στην συνημμένη ένορκο δήλωση του κ. Δήμου Δήμου, από τη Λευκωσία, οικονομικού διευθυντή της Αιτήτριας».
Πηγή: sofokleousin.gr