19 Μαρ 2013

Λαγκάρντ: Η Κύπρος να εφαρμόσει τώρα ό,τι συμφώνησε

Ξεκάθαρο μήνυμα στην κυπριακή κυβέρνηση στέλνει το ΔΝΤ και η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθαρίζοντας ότι πρέπει τώρα να μπουν σε εφαρμογή όσα συμφώνησαν στο Eurogroup.
Η κυπριακή κυβέρνηση "οφείλει τώρα να θέσει σε εφαρμογή τις δεσμεύσεις της", δήλωσε η πρόεδρος του...
Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια των εργασιών οικονομικού συνεδρίου στην Φρανκφούρτη, εκφράζοντας παράλληλα την υποστήριξή της προς την προσπάθεια άμβλυνσης του βάρους της φορολόγησης των καταθέσεων επί των μικρότερων καταθετών.
Υπενθυμίζοντας ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαιρετίζει την συμφωνία με την κυπριακή κυβέρνηση, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι αυτή η λύση "είναι βιώσιμη και πλήρως χρηματοδοτούμενη" και εξέφρασε την υποστήριξή της για τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για μία "περισσότερο προοδευτική φορολόγηση" των τραπεζικών καταθέσεων ώστε να αμβλυνθεί το βάρος επί των μικρότερων καταθετών.
Η Κριστίν Λαγκάρντ πρόσθεσε επίσης ότι η Κύπρος οφείλει να περιορίσει το μέγεθος του τραπεζικού της τομέα και να προχωρήσει στην αναδιάρθρωσή του. "Ο περιορισμός των τραπεζών στον προσήκον μέγεθός τους και η αναδιάρθρωσή τους με τάξη είναι ένα από τα κεντρικά σημεία της συμφωνίας" του Σαββάτου επί του σχεδίου διάσωσης της Κύπρου, είπε.
Η Κύπρος δεσμεύθηκε επίσης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το ξέπλυμα χρήματος.
Η Κριστίν Λαγκάρντ πρόσθεσε επίσης ότι το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ της εισαγωγής "περισσότερο προοδευτικών ποσοστών" στην έκτακτη φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο, που πρέπει να αποφέρει 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ωστόσο σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυπριακή κυβέρνηση στη Βουλή δημιουργεί κενό 300 εκατ. ευρώ.
Στο μεταξύ η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, επέμεινε ότι οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο διάσωσης πρέπει να διεξαχθούν αποκλειστικά και μόνο με την τρόικα, δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης."Υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στην κ. Μέρκελ και τον πρόεδρο της Κύπρου χθες το βράδυ.
Κατά την επικοινωνία αυτή η κ. Μέρκελ επέμεινε ότι οι διαπραγματεύσεις (για το σχέδιο διάσωσης) πρέπει να διεξαχθούν αποκλειστικά και μόνο με την τρόικα" τόνισε η ίδια εκπρόσωπος, χωρίς να δώσει επιπλέον πληροφορίες για την τηλεφωνική αυτήν επικοινωνία.
Πηγή:http://www.news.gr