29 Μαρ 2013

Ζημιές στις... «θωρακισμένες» τράπεζες

Καμένη γη από τις 4 «συστημικές» τράπεζες
Ζημιές 513 εκατ. ευρώ για το 2012 ανακοίνωσε την Πέμπτη το απόγευμα ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς. Η εικόνα... καμένης γης έρχεται να προστεθεί στο συνολικό δραματικό κάδρο που παρουσιάζουν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2012 για Εθνική/Eurobank και Alpha Bank που ανακοινώθηκαν ....
χθες Τετάρτη.
Συνολικές ζημιές 4,8 δισ. ευρώ για τους τέσσερις ομίλους, που το 2008 (πρώτη χρονιά της κρίσης) είχαν παρουσιάσει καθαρά κέρδη 3 δισ. ευρώ, όπως δείχνει αναλυτικά το ρεπορτάζ της "Ε" σήμερα Πέμπτη.
  Το ενεργητικό του Ομίλου της Τρ. Πειραιώς διαμορφώθηκε σε 70,4 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2012, ενσωματώνοντας το «υγιές» τμήμα της ΑΤΕbank και την Γενική, ενώ συμπεριλαμβάνοντας και τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ύψους 7,3 δισ. ευρώ, τα 0,6 δισ.ευρώ για την ΑΤΕbank και τα 0,8 δισ.ευρώ του πρόσθετου funding gap της ATEbank, το pro-forma ενεργητικό διαμορφώνεται σε 79,1 δισ. ευρώ.
Τα δάνεια προ προβλέψεων διαμορφώθηκαν σε 50,6 δισ. ευρώ με τα επιχειρηματικά δάνεια να αντιπροσωπεύουν το 64%, τα στεγαστικά το 26% και τα καταναλωτικά το 10%. Οι συνολικές καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε 37 δισ. ευρώ με τις καταθέσεις ταμιευτηρίου και όψεως να ανέρχονται πλέον στο 46% του συνόλου (από 32% ένα έτος νωρίτερα). Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις βελτιώθηκε σημαντικά στο 116% το Δεκέμβριο 2012 από 156% το Δεκέμβριο 2011.
Ο δείκτης των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθε στο 23,3% το Δεκέμβριο 2012, ο δε δείκτης κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από συσσωρευμένες προβλέψεις στο 51%. Ο δείκτης συσσωρευμένων προβλέψεων προς το σύνολο των δανείων ανήλθε στο 11,8%.
Τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου Πειραιώς στο τέλος Δεκεμβρίου 2012 ανήλθαν σε 5,6 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαίων του ΤΧΣ ύψους 7,3 δισ. ευρώ και τα 0,6 δισ. ευρώ για την ΑΤΕbank. Ο συνολικός δείκτης επάρκειας κεφαλαίων του Ομίλου στο τέλος Δεκεμβρίου 2012 διαμορφώθηκε στο 12,2% (pro-forma για κεφάλαια και δεσμεύσεις ΤΧΣ). Το δίκτυο καταστημάτων του Ομίλου στο τέλος Δεκεμβρίου 2012 αριθμούσε 1.338 μονάδες, με 889 καταστήματα στην Ελλάδα και 449 σε 9 χώρες στο εξωτερικό. Το ανθρώπινο δυναμικό του Ομίλου στις 31.12.12 αριθμούσε 18.597 άτομα, 12.365 στην Ελλάδα και 6.232 στο εξωτερικό.
Μετά την εξαγορά των δραστηριοτήτων των 3 Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, τα pro-forma δάνεια προ προβλέψεων του Ομίλου Πειραιώς διαμορφώνονται σε 74,4 δισ.ευρώ οι καταθέσεις σε 51,9 δισ.ευρώ το μερίδιο αγοράς δανείων και καταθέσεων σε 27%, ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις σε 119% και ο δείκτης σχηματισμένων προβλέψεων προς χορηγήσεις 14,5%.
Σάλλας: "Θωρακισμένο το τραπεζικό σύστημα"
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας αναφέρει ότι η Τράπεζα Πειραιώς, με την απορρόφηση των δραστηριοτήτων των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, συμμετέχει ενεργά στην αναδιάρθρωση και σταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και συμβάλλει στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας.
Ο πρόεδρος του ΔΣ της Πειραιώς, Μιχ. Σάλλας Ο πρόεδρος του ΔΣ της Πειραιώς, Μιχ. Σάλλας «Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζουμε τους καταθέτες, τους πελάτες και τους εργαζόμενους των 3 κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, και παράλληλα προχωρούμε από καλύτερη θέση για τους μετόχους μας στην επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς. Επειδή τις τελευταίες ημέρες, μετά την αναταραχή στην Κύπρο, αλλά και τις αντιφατικές δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, υπήρξε κάποια ανησυχία αναφορικά με τις καταθέσεις, τόσο πανευρωπαϊκά όσο και στην Ελλάδα, θα ήθελα να επισημάνω ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές και θωρακισμένο. Και αυτό διότι με την κεφαλαιακή αποκατάσταση των τραπεζών και την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε ισχυρότερη θέση εντός του πλαισίου του ευρωσυστήματος, γεγονός που αναγνωρίζεται και από τις ευρωπαϊκές αρχές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, η εμπιστοσύνη των καταθετών στο τραπεζικό μας σύστημα είναι ο μόνος δρόμος για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην οικονομία και την ταχύτερη δυνατή έξοδο από την κρίση» πρόσθεσε ο Μχάλης Σάλλας.
«Η Τράπεζα Πειραιώς, μετά την απόκτηση της ΑΤΕbank και της Γενικής Τράπεζας, προχώρησε στην εξαγορά των εγχώριων τραπεζικών δραστηριοτήτων των Tραπεζών Κύπρου, Cyprus Popular Bank και Ελληνικής Tράπεζας, μετά από διαδικασία υποβολής προσφορών που οργανώθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Μετά τη συναλλαγή αυτή, το συνολικό ενεργητικό του Ομίλου ανέρχεται σε Euro98 δισ, με 1.650 καταστήματα και περίπου 24.000 υπαλλήλους.
Σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Σταύρος Λεκκάκος αναφέρει ότι «η Τράπεζα Πειραιώς, με αυξημένη ευθύνη από τη σημαντική βελτίωση της θέσης της στην ελληνική αγορά, στοχεύει στην προσφορά επαρκούς ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με ανταγωνιστικούς όρους, συμβάλλοντας ενεργά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας». 
Πηγή: www.enet.gr