Θα αυξηθεί το κόστος του χρηματος, λόγω συστημικού ρίσκου. Θα καταρρεύσουν και άλλες χώρες
τους καταθέτες και η ευθεία αντιπαράθεση κράτους-αγορών αποτελούν τη στιγμιαία φωτογραφία ενός ασυνάρτητου μοντέλου που προωθείται από ετερόκλητα κέντρα αποφάσεων. Μόνη κοινή συνισταμένη, μια κάποια προτεσταντική ηθική, ειδομένη κάθε φορά από διαφορετική οπτική γωνία ως όχημα επιβολής των εκάστοτε επιδιώξεων.
Η ανάδειξη της αγριότητας επί δικαίων και αδίκων σε μοντέλο αντιμετώπισης τραπεζικών κρίσεων είναι μια εξέλιξη που ακόμα και τα πλέον ακραία αριστερά κόμματα της Ευρώπης δεν θα τολμούσαν με τέτοια ευκολία. Το δόγμα Ντάισελμπλουμ για επιμερισμό του κόστους διάσωσης σε μετόχους και καταθέτες δεν βρίσκει αντίθετο τον Γάλλο Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, ενώ τη σιωπηρή αποδοχή του δηλώνει ο Βόλγκανγκ Σόιμπλε, δείχνοντας ότι οι αποφάσεις δεν υπαγορεύτηκαν από τις εξελίξεις και το επείγον του πράγματος αλλά ήταν ένα καλά μελετημένο παιχνίδι.
Οι ηγέτες όμως κατάφεραν με τις αποφάσεις και τις δηλώσεις τους να ανάψουν φωτιές που δύσκολα θα μπορέσουν να σβήσουν και οι οποίες απειλούν την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης. Με τις παραδοές Ντάισελμπλουμ και τη διχογνωμία της Ευρωζώνης επί του θέματος, το κόστος του χρήματος θα αυξηθεί, καθώς οι καταθέτες θα ζητούν μεγαλύτερα επιτόκια λόγω αυξημένου συστημικού ρίσκου, καταδικάζοντας χώρες που βρίσκονται στο μεταίχνιο να γονατίσουν και να αιτηθούν βοήθεια από τους μηχανισμούς στήριξης.
Με τα επιτόκια καταθέσεων να αυξάνονται λόγω συστημικού κινδύνου, θα ανέβει και το κόστος δανεισμού των χωρών μέσω των ομολόγων, θα περιοριστεί η ρευστότητα στην εσωτερική αγορά και θα υπάρξει τεράστια εξαγωγή κεφαλαίου, καθιστώντας την Ευρωζώνη μη λειτουργική. Μεσοπρόθεσμα αυτό σημαίνει πλήγμα στην ατναγωνιστικότητα και συνθήκες ανοσότητας ακόμα και μεταξύ των κρατών-μελών.
Η εκπρόσωπος του Μπαρνιέ
Η Σάνταλ Χιους άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κουρέματος των καταθετών, λέγοντας στην πρότασή της ότι δεν μπορεί να αποκλεισθεί ότι οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για διασώσεις τραπεζών.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «σε κανένα σημείο δεν είναι δυνατό να επιβαρυνθούν οι καταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ, είτε τώρα είτε στο μέλλον».
Προσθεσε ωστόσο οτι η απόφαση για την Κύπρο δεν είναι «μοντέλο» διότι δεν πρέπει να ξαναβρεθούμε σε τέτοια κατάσταση στο μέλλον", ωστόσο πάντως ότι οι πολίτες θα πρέπει να σταματήσουν να πληρώνουν για τα λάθη των τραπεζών.
Η αντίδραση Ολάντ
Τα προσχήματα προσπάθησε να σώσει ο Γάλλος πρόεδρος ο οποίος δήλωσε ότι η εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων, που υπονομεύθηκε στην Κύπρο, θα πρέπει να είναι "μια απόλυτη και αμετάκλητη αρχή" στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σημείωσε ότι η Κύπρος ήταν μια "ειδική, μοναδική και εξαιρετική περίπτωση".
Ο Γάλλος πρόεδρος, σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι τόνισε ότι είναι πολύ προσηλωμένος στη "ασφάλεια των καταθέσεων που πρέπει να είναι μια απόλυτη και αμετάκλητη αρχή".
Παρόμοιες ήταν και οι δηλώσεις του ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι. Ο κ. Ραχόι τόνισε οτι η εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων πρέπει να είναι απόλυτη και αμετάκλητη, προσθέτοντας ότι η Κύπρος είναι ειδική, μοναδική και εξαιρετική περίπτωση.
Ο φοβισμένος Γιούνκερ
Τρομαγμένος από τις εξελίξεις, οι οποίες υπερέβησαν τις προβλέψεις του εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο οποίος επισήμανε ότι «Συμπεριφερθήκαμε στους Κυπρίους σαν να ήταν όλοι συμμορίτες και γκάνγκστερ», εκφράζοντας την αντίθεσή του με την απόφαση που ελήφθη για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας.
Πηγή: sofokleousin.gr