28 Φεβ 2013

Δεύτερη απόσυρση τροπολογίας για ΔΕΚΟ

Για δεύτερη φορά (!) αποσύρθηκε από τη Βουλή τροπολογία που προβλέπει να δίνονται στους υποψηφίους για την αποκρατικοποίηση μιας επιχείρησης πληροφορίες αναφορικά με τα οικονομικά αποτελέσματα και τις συμβάσεις που έχει υπογράψει.

Προ ολίγων εβδομάδων η κυβέρνηση κατέθεσε την πρώτη σχετική τροπολογία αλλά την πήρε πίσω προκειμένου να την επακαταθέσει (άμεσα όπως αναφέρονταν αρμοδίως τότε) αφού λάβει υπόψη ....

θέματα που άπτονται εθνικού συμφέροντος πληροφοριών και σχετίζονται με την αμυντική βιομηχανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, ασκούνται πιέσεις και από επιχειρηματικά συμφέροντα, καθώς η τροπολογία αυτή θα οδηγήσει στην γνωστοποίηση κρίσιμων συμβάσεων του ΟΠΑΠ.

Χθες η τροπολογία κατατέθηκε εκ νέου έχοντας λάβει υπόψη το θέμα των πληροφοριών που άπτονται εθνικού συμφέροντος. Σε αυτή τη δεύτερη εκδοχή αναφέρεται ότι από τη διάθεση στους υποψήφιους επενδυτές πληροφοριών «εξαιρούνται πληροφορίες και στοιχεία που αφορούν την εθνική ασφάλεια ή δύνανται να διαταράξουν τις διεθνείς ή τις διακρατικές σχέσεις».

Ωστόσο και αυτή η δεύτερη τροπολογία αποσύρθηκε σήμερα προκειμένου να επανακατατεθεί, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές το επόμενο διάστημα. Η δικαιολογία για τη δεύτερη απόσυρση είναι ότι κατατέθηκε σε "άσχετο" νομοσχέδιο το οποίο μάλιστα συζητείται με διαδικασία επείγοντος.


Τι προβλέπει η τροπολογία
Οι διοικήσεις εταιριών που βρίσκονται υπό αποκρατικοποίηση είναι υποχρεωμένες να παρέχουν στο ΤΑΙΠΕΔ όλες τις πληροφορίες που είναι αναγκαίες ώστε να πραγματοποιηθούν ο νομικός και ο οικονομικός έλεγχος (due diligence) από τους υποψήφιους επενδυτές. Οι διοικήσεις των εταιρειών απαλλάσσονται από τυχόν ποινική ή αστική ευθύνη από την δημοσιοποίηση των πληροφοριών αυτών, ενώ από την άλλη πλευρά, καθορίζονται αυστηρές ποινές για όποιον υποψήφιο επενδυτή χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες για άλλο σκοπό πλην από αυτό για τον οποίο προβλέπεται να τις λάβει.

Ενδεικτικά καταλαμβάνονται από τη ρύθμιση πληροφορίες που αφορούν τη λειτουργία της κάθε εταιρίας, την οικονομική της κατάσταση, τις συμβατικές της υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων και πληροφοριών που προστατεύονται ως εμπιστευτικές βάσει σύμβασης.

Με τα νέα δεδομένα ορίζεται ότι εξαιρούνται πληροφορίες και στοιχεία που αφορούν την εθνική ασφάλεια ή δύνανται να διαταράξουν τις διεθνείς ή τις διακρατικές σχέσεις.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση αξιολόγησης "η αναγκαιότητα της προτεινόμενης ρύθμισης επιβάλλεται για τη διευκόλυνση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης και την εξασφάλιση ισότιμου επιπέδου πληροφόρησης όλων των υποψήφιων εγκεκριμένων επενδυτών, προκειμένου να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος της πλήρους και βέλτιστης αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου. Πράγματι, με αυτήν τη ρύθμιση καθίσταται δυνατή η κοινοποίηση προς το ΤΑΙΠΕΔ και τους υποψήφιους επενδυτές εμπιστευτικών πληροφοριών που είναι αναγκαίες για τον έλεγχο των υπό αποκρατικοποίηση εταιριών (due diligence) χωρίς να ευθύνεται η διοίκηση του ελεγχόμενου νομικού προσώπου ή του ταμείου.

Ταυτόχρονα θεσμοθετείται αυστηρή υποχρέωση των υποψήφιων επενδυτών που λαμβάνουν γνώση των εν λόγω πληροφοριών να χρησιμοποιούν αυτές αποκλειστικά προς τον σκοπό διαμόρφωσης της επενδυτικής τους πρότασης κατά τη διαδικασία αποκρατικοποίησης και να μην τις κοινοποιήσουν περαιτέρω, σε οποιονδήποτε ή οποτεδήποτε".

Πηγή: euro2day.gr