28 Φεβ 2013

Οδεύει και η Βουλγαρία στην αγκαλιά του ΔΝΤ;

Οδεύει και η Βουλγαρία στην αγκαλιά του ΔΝΤ;
 Ανησυχία ότι η πολιτική κρίση στη Βουλγαρία ίσως οδηγήσει σε αύξηση του χρέους της, μείωση του δημοσιονομικού αποθέματος και τελικά στην «αγκαλιά» του ΔΝΤ, εκφράζουν οικονομικοί αναλυτές της χώρας.

Μετά τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, το διάστημα ....

μέχρι τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 12 Μαΐου θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τη δημοσιονομική σταθερότητα, ενώ πιθανότατα σημαντικά επενδυτικά σχέδια θα μείνουν «στα χαρτιά», καθώς η όποια προσωρινή κυβέρνηση δεν θα έχει την πολιτική στήριξη για να προχωρήσει στην ουσιαστική εφαρμογή τους.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο της Βουλγαρίας (BNR), ο οικονομολόγος Εμίλ Χάρσεφ επεσήμανε ότι «η πολιτική και η οικονομία είναι δύο συγκοινωνούντα δοχεία και ο σχηματισμός αρνητικής εικόνας για τη χώρα απομακρύνει τους ξένους επενδυτές».

Ελλοχεύει έτσι ο κίνδυνος η προσπάθεια για οικονομική ανάπτυξη να καταλήξει «μακρινό όνειρο» και αντί για λύσεις να προστεθούν περισσότερα προβλήματα στο θέμα της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου και του εισοδήματος των πολιτών, τόνισε ο ίδιος.

Παρότι διατηρεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού της στο 2% του ΑΕΠ και εμφανίζει ήπια ανάπτυξη εν μέσω ύφεσης στην Ευρωζώνη, η Βουλγαρία παραμένει από τις πιο φτωχές χώρες - μέλη της ΕΕ.

Το Δεκέμβριο ο μέσος μηνιαίος μισθός μετά βίας έφθανε τα 400 λέβα (περίπου 200 ευρώ) και οι πολίτες συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται από τους προϋπολογισμούς λιτότητας, τις αυξημένες τιμές δημόσιων αγαθών και τη στασιμότητα ή μείωση των εισοδημάτων τους εδώ και χρόνια.

Σύμφωνα όμως με το στέλεχος του Κέντρου Φιλελεύθερων Στρατηγικών της Σόφιας Ντάνιελ Σμίλοφ, οι διαδηλώσεις δεν προκλήθηκαν από τις πολιτικές που ακολουθούνταν από το 1997 και έπειτα, καθώς, όπως λέει, έκτοτε στη Βουλγαρία δεν εισήχθησαν νέα μέτρα λιτότητας, αφού ήδη οι πολίτες ζούσαν υπό αυστηρούς όρους δημοσιονομικής πολιτικής.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι λίγο πριν το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης, η χώρα εμφάνιζε ικανοποιητικά επίπεδα ανάπτυξης και ξένων επενδύσεων, ωστόσο οι πολίτες παρέμεναν σχετικά φτωχοί. Από το 2010 όμως η βουλγαρική οικονομία βρέθηκε σε στασιμότητα, με ανάλογο αντίκτυπο και στο εισόδημα των πολιτών.

Ουσιαστικά, το «κερασάκι στην τούρτα» που έριξε την κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ ήταν οι αυξημένες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, που υπερδιπλασίασαν τους λογαριασμούς των καταναλωτών σε σχέση με τον Δεκέμβριο, προκαλώντας τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις από την κρίση του 1997.

Μεταξύ άλλων οι πολίτες ζητούσαν κρατικοποίηση του τομέα διανομής ενέργειας, που ελέγχεται από τις εταιρίες CEZ, Energy Pro και EVN, στις οποίες μόλις εχθές έγινε αιφνιδιαστικός έλεγχος από κλιμάκια εισαγγελικών αρχών, εφοριακών και αστυνομικών, έπειτα από εντολή του γενικού εισαγγελέα της Βουλγαρίας Σωτήρ Τσατσάροφ.

Η εξομάλυνση της κατάστασης αναμένεται να έρθει μετά τις τροποποιήσεις που ενέκρινε η βουλγαρική Βουλή στον ενεργειακό νόμο, με τις οποίες ανοίγει ο δρόμος για τη μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και διαμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Υδάτων (SEWRC).
 
Πηγή: sofokleousin.gr