28 Φεβ 2013

Μεξικό: 26.121 άνθρωποι «χάθηκαν» τα τελευταία 6 χρόνια


DSCF0121
ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΑΛΗ
Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Μεξικού, συνολικά 26.121 άνθρωποι εξαφανίστηκαν στη χώρα από το 2006 μέχρι τα τέλη του 2012, δηλαδή κατά τη διάρκεια της θητείας του πρώην προέδρου Φελίπε Καλδερόν.
Οι περιπτώσεις αυτές των εξαφανίσεων αποτελούν το σύνολο των καταγγελιών που έχουν γίνει στο ομοσπονδιακό ....
υπουργείο και τις πολιτειακές υπηρεσίες, όπως διευκρίνισε η υφυπουργός Λία Λιμόν, αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Η βάση των δεδομένων δεν αναφέρεται στα κίνητρα των εξαφανίσεων» οι οποίες «δεν συνδέονται απαραιτήτως με εγκλήματα», εξήγησε.
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση του Καλδερόν για να περιορίσει την εγκληματικότητα και τη δράση των καρτέλ, είχε αποφασίσει τον Δεκέμβριο του 2006 να χρησιμοποιήσει μεγάλη στρατιωτική και αστυνομική δύναμη. Όπως εκτιμά η σημερινή κυβέρνηση, στο κύμα βίας που προκλήθηκε έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 70.000 άνθρωποι.
Πολλές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκαναν τις δικές τους μετρήσεις, καθώς δεν υπάρχουν επίσημες καταγραφές για την περίοδο εκείνη. Την περασμένη εβδομάδα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ανέφερε ότι τα έξι τελευταία χρόνια κατέγραψε 249 κρούσματα «αναγκαστικών εξαφανίσεων», δηλαδή ατόμων που χάθηκαν ενώ βρίσκονταν στα χέρια των δυνάμεων ασφαλείας και των οποίων τα ίχνη δεν βρέθηκαν ποτέ.
Πηγή: ysterografa.gr