28 Φεβ 2013

Πεζοδρόμηση Πανεπιστημίου: Έτοιμη το 2015, με ολλανδική «πινελιά»!

Μοιάζει με όνειρο, αλλά μπορεί να πραγματοποιηθεί, λίαν συντόμως. Το 2015 αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της πεζοδρόμησης της οδού Πανεπιστημίου. Το έργο, εκτός από την ανάπλαση, περιέχει και την κατασκευή γραμμής Τραμ από ....
το Σύνταγμα έως  την πλατεία Αιγύπτου. Το συνολικό έργο της ανάπλασης και της κατασκευής του Τραμ υπολογίζεται στα 80 εκατομμύρια ευρώ.

Της Βάσως Βεγιάζη
«Ελπίζω κατ’ εξαίρεση να αποφύγουμε τη δικομανία, που έχουμε σε τέτοιου είδους διαγωνισμούς, ώστε να τιμήσουμε αυτό που έχουμε πει μέχρι στιγμής και έχουμε συμφωνήσει με το Ίδρυμα Ωνάση, μέχρι το τέλος του 2015 το έργο αυτό να είναι πράξη», ανέφερε, στην σχετική εκδήλωση, ο υπουργός Υποδομών Κωστής Χατζηδάκης.
Οι "ιπτάμενοι Ολλανδοί" νικητές του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού
Το ολλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείο Okra με την πρόταση «One Step Beyond» είναι ο νικητής του ευρωπαϊκού αρχιτεκτονικού διαγωνισμό για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας "Rethink Athens".
Η ανάδειξη της πρότασης που βραβεύθηκε ανακοινώθηκε την Τετάρτη, παρουσία της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Η συγκεκριμένη μελέτη με πληρότητα, λειτουργικότητα, οραματικό αλλά και ρεαλιστικό τρόπο αντιμετωπίζει με ευρηματικότητα τα προβλήματα του δημόσιου χώρου στο κέντρο της πόλης. Κυρίως όμως επικεντρώνεται στη δημιουργία των συνθηκών που θα επιτρέψουν στον πολίτη της Αθήνας να αναπτύξει φιλική σχέση με την πόλη του, κάνοντας τον άξονα Αμαλίας - Πανεπιστημίου – Ομόνοιας και Πατησίων όχι σημείο διέλευσης, αλλά τόπο προορισμού.
Στόχος της βραβευμένης μελέτης στον διαγωνισμό Rethink Athens είναι η δημιουργία μιας παλλόμενης, πράσινης και προσιτής καρδιάς της πόλης. Η μελέτη δεν εφαρμόζει απλά σύγχρονες ιδέες για τον έλεγχο των περιβαλλοντικών συνθηκών, τη μείωση της κυκλοφορίας των οχημάτων και τον προγραμματισμό του δημόσιου χώρου. Φιλοδοξεί να προχωρήσει «ένα βήμα παραπέρα», ώστε να φτάσει σε μια ολοκληρωμένη πρόταση για μια ευέλικτη, προσπελάσιμη πόλη που θα σφύζει από ζωντάνια, θα συνδέει τις γειτονικές περιοχές του κέντρου, και θα αποτελέσει έναν καταλύτη για την αναβάθμιση ολόκληρης της Αθήνας.
Ταυτόχρονα συνηγορεί στην αποκατάσταση του κοινωνικού ιστού, φέρνοντας «κοντά» τα Πατήσια και το Αρχαιολογικό Μουσείο με την Τριλογία και με το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, χάρη στον ουσιαστικό ρόλο των μέσων μαζικής μεταφοράς και της συνολικότερης νέας χρήσης του αστικού χώρου. Όλα αυτά, μέσα από τον συνεχή διάλογο και την αποκατάσταση της σχέσης του κέντρου με τους πράσινους λόφους που την περιβάλλουν, τις γειτονιές της, την μοναδική ιστορία της.
Το Ίδρυμα Ωνάση, όπως προβλέπεται, θα αναλάβει τη χρηματοδότηση για την εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα αφορά όχι μόνο στην πρωτεύουσα περιοχή παρέμβασης του έργου, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του, ώστε να μελετηθούν όλες οι επιπτώσεις και να υποβληθεί μια συνολική πρόταση για την αντιμετώπιση των θεμάτων που θα προκύψουν από την υλοποίηση.
Το σύνολο των 71 προτάσεων που υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό Rethink Athens θα εκτεθούν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου ως την Τετάρτη 6 Μαρτίου, σε επιμέλεια του αρχιτέκτονα Πάνου Δραγώνα.
Πηγή: metaforespress.gr