23 Ιαν 2013

Δεν αποκλείουν καμία μορφή κινητοποίησης οι αγρότες

Κάθε μορφή κινητοποίησης είναι πιθανή σύμφωνα με τους αγρότες της Θεσσαλίας. Αυτό ξεκαθάρισαν εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων, σε δηλώσεις τους αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων...
Αθανάσιο Τσαυτάρη.
Οι αγρότες δεν ικανοποιήθηκαν από τη συνάντηση, καθώς σύμφωνα με όσα ανέφεραν δεν έλαβαν σαφείς απαντήσεις στα αιτήματά τους.
Αντίθετα, ο υπουργός είπε ότι η συνάντηση διεξήχθη σε θετικό κλίμα, σημειώνοντας πως σταθερά καταβάλλονται προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών. Ενδεικτικά ανέφερε πως για πρώτη φορά η επιστροφή του 50% του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, αντί για τον Ιούλιο, πρόκειται να δοθεί περί τα τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου.
“Η φωτιά άναψε” δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως “καμία μορφή αγώνα δεν αποκλείεται”..
“Ο κύριος υπουργός δεν απάντησε τίποτα συγκεκριμένο, λέγοντας ότι πολλά από τα αιτήματά μας είναι αρμοδιότητα άλλων υπουργείων. Όμως, εμείς έχουμε μάνα και πατέρα αυτό το υπουργείο” είπε ο Βαγγέλης Μπούτας και προσέθεσε ότι τα αποτέλεσμα της συνάντησης θα συζητηθούν με τον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας και θα αποφασισθεί η εξέλιξη των κινητοποιήσεών τους.
Ανάμεσα στα αιτήματα που παρέδωσαν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι και η αποζημίωση των βαμβακοπαραγωγών για τις καταστροφές από το πράσινο σκουλήκι, να μην μειωθεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου και να έχουν αφορολόγητο πετρέλαιο, να μειωθεί κατά 30% η τιμή του αγροτικού ρεύματος, να δοθούν άτοκα δάνεια στους φτωχούς αγρότες με περίοδο χάριτος, να είναι αφορολόγητο το οικογενειακό αγροτικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ και να υπάρξουν κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν ικανοποιητικό εισόδημα.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης, αφού δήλωσε ότι κατανοεί τα αιτήματα των αγροτών, σημείωσε πως εξήγησε στους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών τις προσπάθειες που γίνονται για όσα άπτονται κυρίως της αρμοδιότητας του υπουργείου του. Ανέφερε πως ήδη από σήμερα ξεκίνησε τμηματικά η καταβολή σε κτηνοτρόφους των ενισχύσεων στο πλαίσιο του Κανονισμού de minimis, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των αυξημένων τιμών στις ζωοοτροφές. Συνολικά θα δοθούν 30 εκατομμύρια ευρώ.
Επίσης, γνωστοποίησε πως εντός του Φεβρουαρίου θα καταβληθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος στους βαμβακοπαραγωγούς, ύψους 200 εκατομμύρια ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στο θέμα του κόστους της ενέργειας που απασχολεί τον αγροτικό κόσμο, ο κύριος Τσαυτάρης ανακοίνωσε πως μετά κι από σχετικές συνεννοήσεις με το οικονομικό επιτελείο, σχεδιάζεται να δοθεί το 50% της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου πριν τον Μάρτιο και το υπόλοιπο 50% τον Σεπτέμβριο. Όπως σημείωσε, είναι οι περίοδοι που οι αγρότες, λόγω έναρξης των καλλιεργητικών εργασιών τους, έχουν περισσότερο ανάγκη για πετρέλαιο. “Κάνουμε ό,τι μπορούμε από την πλευρά μας και θέλω να είμαστε πάντα σύννομοι με την ΕΕ. Για να μην πληρώνουν άδικα πρόστιμα οι Έλληνες πολίτες”, κατέληξε ο υπουργός.
Πηγή:http://www.news.gr