31 Ιαν 2013

ΤΑΙΠΕΔ: "Πακέταρισμα" και πώληση για 250 ακινήτα

του Φώτη Κόλλια
Την έναρξη του νέου γύρου παραχωρήσεων ακινήτων, δηλαδή του δεύτερου πακέτου (slot) που περιλαμβάνει 250 ακίνητα, αναμένεται να αποφασίσει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) που θα συζητήσει παράλληλα το διαγωνισμό για το Ξενία και το κάμπιγκ Παλιουρίου Χαλκιδικής. 

Στο ίδιο πακέτο ακινήτων περιλαμβάνονται το ....
χιονοδρομικό κέντρο στο Καϊμακτσαλάν και έκταση στη λίμνη Βεγορίτιδα, τα Ξενία Σκιάθου, Ανδρου και Τσαγκαράδας, παραθαλάσσια ακίνητα σε Σιθωνία και Ερμιόνη, πέντε από τα έντεκα οικόπεδα δίπλα στην Αττική Οδό.

Στο επόμενο στάδιο θα προχωρήσει η διαδιασία παραχώρησης άλλων 40 ακινήτων στα οποία περιλαμβάνονται κατοικίες στην Πλάκα, το πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι, το Πρασονήσι στην Ρόδο και πέντε ιαματικές πηγές.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ θα κριθεί και η τύχη του διαγωνισμού για το ακίνητο στην Κασσιόπη Κέρκυρας για το οποίο έχει ενδιαφερθεί μόνο ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος NCH Capital.

Σήμερα θα ανοίξει η δεσμευτική προσφορά που υπέβαλλαν οι αμερικανοί και θα αποφασιστεί αν θα γίνει δεκτή.

Οι νέοι διαγωνισμοί θα ξεκινήσουν με το Κάμπινγκ και το Ξενία Παλιουρίου στη Χαλκιδική. Η επιφάνεια του οικοπέδου φτάνει τα 210.742 τετραγωνικά μέτρα και περιλαμβάνει τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις του Ξενία (3.658 τ.μ.) και τις εγκαταστάσεις του Camping (1.128 τ.μ.). 


Το ακίνητο έχει ακτογραμμή 1.300 μέτρων με πρόσβαση στον όρμο Καναπίτσα. Στη Χαλκιδική βρίσκεται και ακίνητο 261 στρεμμάτων στον Αγιο Ιωάννη Σιθωνίας το οποίο επίσης παραχωρείται. Το τρίτο παραθαλάσσιο ακίνητο βρίσκεται στην Ερμιόνη, στην περιοχή Σαμπάριζα και αποτελείται από δύο εκτάσεις που χωρίζονται από δρόμο, συνολικής επιφάνειας 166 στρεμμάτων.


Το χιονοδρομικό στο Καϊμακτσαλάν Το σημαντικότερο από τα κρατικά ακίνητα που παραχωρούνται με το νέο γύρο διαγωνισμών του ΤΑΙΠΕΔ είναι το χιονοδρομικό κέντρο και δύο άλλες εκτάσεις στο όρος Βόρας, το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας.

Το σχέδιο των συμβούλων του Ταμείου προβλέπει την παραχώρηση, ως ενιαίο πακέτο, τριών μεγάλων εκτάσεων μέσω διεθνούς διαγωνισμού που θα περιλαμβάνει και την εκμετάλλευση του χιονοδρομικού κέντρου. Εκτός από το χιονοδρομικό (η αναβάθμιση του οποίου αποτελεί αίτημα των τουριστικών επιχειρηματιών της περιοχής που βλέπουν τους φίλους του σκι να οδεύουν προς Βουλγαρία), θα παραχωρηθεί ακίνητο στην περιοχή Αγιος Αθανάσιος το οποίο αποτελείται από δύο τεμάχια γης κατάλληλα για ξενοδοχειακή και οικιστική εκμετάλλευση που βρίσκονται γύρω από τον ομώνυμο παραδοσιακό οικισμό (σε απόσταση 20 λεπτών από το χιονοδρομικό).

Ταυτόχρονα παραχωρείται έκταση περίπου 400 στρεμμάτων στις βορειοδυτικές εκβολές της λίμνης Βεγορίτιδας.

Σύμφωνα με τους συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ ένα πιθανό σχέδιο εκμετάλλευσης του συγκροτήματος στο Καϊμακτσαλάν μπορεί να περιλαμβάνει πολυτελή ξενοδοχεία, συνολικής επιφάνειας 60.000 τ.μ., περί τα 70,000 τ.μ. εξοχικών κατοικιών, κέντρο συνεδρίων / αποκατάστασης 12,000 τ.μ. και 1,000 τ.μ. εγκαταστάσεις ελλιμενισμού και οικοτουρισμού δίπλα στη Βεγορίτιδα.


Πηγή:  euro2day.gr