19 Δεκ 2012

Συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΣΤ - Η θέση της ΠΑΚ ΕΛΤΑ


Συνεδρίασε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣΤ και στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν  ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΤΑ και ο Διευθυντής Στρατηγικής και Ανάπτυξης οι οποίοι παρουσίασαν στα μέλη του ΔΣ της ΠΟΣΤ τα 19 προτεινόμενα έργα εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης του ΕΛΤΑ, που εντάσσονται στα ΕΣΠΑ, ύψους 52 εκ. ευρώ.
Οι διαγωνιστικές διαδικασίες ....
θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2013 και αφορούν έργα αυτοματοποίησης δικτύου, εισαγωγή νέων τεχνολογιών για διαβιβάσεις-διανομή, καθώς και νέες ψηφιακές υπηρεσίες (Θα υπάρξει αναλυτική ανάρτηση μας για το θέμα αργότερα).


Μετά την εισήγηση του προέδρου της Ε.Ε. της ΠΟΣΤ και την τοποθέτηση του επικεφαλής της ΔΑΚΕ ΕΛΤΑ ο εκπρόσωπος της παράταξης μας στην τοποθέτηση του σχολίασε κατ’ αρχή την πολιτική κατάσταση της περιόδου αναφέροντας:

Ζούμε σε μια περίοδο που η υποκρισία των πολιτικών της κυβέρνησης περισσεύει. Από την υποσχόμενη επαναδιαπραγμάτευση του 2ου μνημονίου και τις εξαγγελίες του Ζαππείου προχώρησαν στην ψήφιση και τρίτου μνημονίου (ν. 4093/2012) με ακόμη επαχθέστερους όρους για τη χώρα και τους πολίτες της.

- Εκχώρησαν κυριολεκτικά την εθνική κυριαρχία και έδωσαν το δικαίωμα στους δανειστές μας να κατάσχουν ακόμη και δημόσια περιουσία σε περίπτωση μη υλοποίησης των δεσμεύσεων που απορρέουν από το μνημόνιο.

- Προχωρούν ακάθεκτοι στην υλοποίηση του ανάλγητου θεσμού της διαθεσιμότητας και ουσιαστικά στις απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

- Με τις πολιτικές που ακολουθούν έφτασαν την επίσημη-καταγεγραμμένη ανεργία στο 25% και το 1/3 των Ελλήνων πολιτών στην εξαθλίωση.

- Έφτασαν στο σημείο να αμφισβητούν ακόμη και τον θεσμό της δικαιοσύνης, αγνοώντας την δικαστική απόφαση για την μη πληρωμή του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ.  

- Έφτιαξαν ένα φορολογικό νομοσχέδιο τερατούργημα, που τα παιδιά μιας οικογένειας αποτελούν πλέον τεκμήριο διαβίωσης, αφάνισαν τις υπάρχουσες φοροαπαλλαγές και επιβάλλουν αβάστακτους φόρους στα συνήθη υποζύγια μισθωτούς και συνταξιούχους.

- Κατακρεούργησαν το ασφαλιστικό σύστημα, αυξάνοντας τα χρόνια ασφάλισης και τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση και μείωσαν τις συντάξεις σε τέτοιο βαθμό που αδυνατούν πλέον να καλύψουν βασικές βιοτικές ανάγκες.

- Με την επαναγορά των ομολόγων που προώθησαν, ουσιαστικά ευνόησαν όσους γνώριζαν και αγόρασαν (κερδοσκόπους)  τα κουρεμένα ομόλογα στις εξευτελιστικές τιμές του 15% και 20% της αξίας τους και στη συνέχεια τα πούλησαν στο κράτος  στο 33% της αξίας τους.

- Ουσιαστικά με το νόμο 4093/2012 κατάργησαν την αποζημίωση απόλυσης για τους νεότερους Συναδέλφους, αφού το ποσό (της αποζημίωσης) θα υπολογίζεται πλέον με βάση τα χρόνια εργασίας που είχε κάποιος, μόνο μέχρι την ημέρα δημοσίευσης του νόμου στις 12 Νοεμβρίου 2012.

- Με τις αλλοπρόσαλλες πολιτικές τους διέλυσαν το σύστημα υγείας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα έχουν στο μέλλον μόνο όσοι μπορούν να πληρώνουν γι’ αυτήν.



Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, το συνδικαλιστικό κίνημα τι κάνει; Εμείς τι κάνουμε;

Με τις σκόρπιες εξαγγελίες κάποιων κινητοποιήσεων, που ούτε τις πιστεύουν ούτε τις στηρίζουν αυτοί που τις εξαγγέλλουν, απλά συρόμενοι από τα γεγονότα  αναγκάζονται να τις προκηρύσσουν  «για την τιμή των όπλων» και το μόνο που καταφέρνουν είναι να απαξιώνουν ακόμη περισσότερο τον θεσμό του συνδικάτου.



Για το θέμα της πώλησης του ΕΛΤΑ


Σαν παράταξη δεν μπορούμε να συμμεριστούμε τον εφησυχασμό που διαπιστώνουμε σήμερα εδώ πως υπάρχει από τις δύο μεγάλες παρατάξεις του χώρου στο θέμα της πώλησης του ΕΛΤΑ. Η διαπαραταξιακή δράση και οι ενέργειες που αναλάβαμε προ τετραμήνου (όταν ανακοινώθηκε η πώληση) έχει ατονήσει και κινδυνεύουμε να βρεθούμε απροετοίμαστοι όταν προχωρήσει η διαδικασία της αποκρατικοποίησης.

Για μας το θέμα είναι φλέγον και η πώληση του Οργανισμού μας προχωρά κανονικά. Δημοσιεύματα θέλουν την προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος να βλέπει το φως της δημοσιότητας το πρώτο δίμηνο του 2013 και η πώληση να ολοκληρώνεται μέσα σε 6 έως 8 μήνες.

Ανεξάρτητα όμως από τα δημοσιεύματα η έντονη ανησυχία μας εδράζεται σε πραγματικά γεγονότα που παραπέμπουν στην επίσπευση των διαδικασιών της πώλησης του ΕΛΤΑ.

  1. Η τροπολογία που πέρασε πριν λίγο καιρό, η οποία δίνει τη δυνατότητα αποκρατικοποίησης του ΕΛΤΑ σε ποσοστό μέχρι και 90% (το 10% κατέχει το ΤΤ) ξεπερνώντας  το δεσμευτικό  ποσοστό του 49% που προϋπήρχε από το 2002.
  2. Η πρόσφατη υπουργική απόφαση για απόσχιση από τα ΕΛΤΑ του φιλοτελικού μουσείου - ανεκτίμητης αξίας – και η ενσωμάτωση του στο υπουργείο ανάπτυξης, προκειμένου να μην περάσει στον ιδιώτη επενδυτή που θα αγοράσει τα ΕΛΤΑ.
  3. Το γεγονός πως εδώ και αρκετό διάστημα διεκδικούσαμε την ενσωμάτωση της θυγατρικής των ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ στα ΕΛΤΑ και πάντα υπήρχαν αξεπέραστα προβλήματα, ενώ όπως ακούσαμε πριν από λίγο εδώ, υλοποιείται σύντομα, δεν πρέπει να μας προβληματίσει. Εκτίμηση μας είναι πώς γίνεται για να πουληθούν μαζί μητρική και θυγατρική.
  4. Στην παρουσίαση των χρηματοδοτούμενων έργων από το ΕΣΠΑ – που έγινε πριν από λίγο από τη Διοίκηση – παρατηρήσαμε πως το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ αναφέρεται στη χρονική περίοδο 2007 – 2013. Μέχρι σήμερα για πέντε ολόκληρα χρόνια, παρά τις επίμονες προσπάθειες ένταξης προγραμμάτων του ΕΛΤΑ στο ΕΣΠΑ υπήρχαν πάντα αξεπέραστα προβλήματα και τώρα ξαφνικά εντάσσονται όλα και απλόχερα μας δίνουν 52  εκατομμύρια ευρώ. Μήπως αυτό γίνεται για να παραλάβει ο νέος αγοραστής μια σύγχρονη – τεχνολογικά εξοπλισμένη επιχείρηση;;;
  5. Η δέσμευση που απορρέει από το νέο μνημόνιο πως τα χρήματα που πιθανόν να χαθούν από την μη υλοποίηση των προγραμματισμένων αποκρατικοποιήσεων (ανάμεσα τους και ο ΕΛΤΑ) θα αναζητηθούν αυτόματα από άλλες πηγές ή από επιβολή νέων μέτρων, δεν δημιουργεί την σιγουριά πως οι αποκρατικοποιήσεις θα προχωρήσουν πάσει θυσία;;;;



Για όλους τους παραπάνω λόγους πιστεύουμε πως πρέπει να οργανωθούμε άμεσα, να υλοποιήσουμε όλες τις προετοιμασίες αντιμετώπισης του προβλήματος και όχι να παραμένουμε απαθείς το μοιραίο. Η τακτική του εφησυχασμού, ή η άποψη του καλού και κακού αγοραστή που ακούγεται εδώ μέσα δεν ταιριάζει στο συνδικάτο μας.



Ενιαίο μισθολόγιο και ΕΛΤΑ


Την άποψη μας για το θέμα την έχουμε αναλύσει σε προηγούμενη ανάρτηση μας. Διαβάστε (εδώ)

Εκείνο που θέλουμε να τονίσουμε σήμερα, είναι πως είναι ανεπίτρεπτο να μεταφέρονται εδώ μέσα τα εκβιαστικά διλλήματα που εκτοξεύουν και τα πολιτικά κόμματα της συγκυβέρνησης. Είναι δυνατόν να ακούγεται εδώ «πως αν ο Οργανισμός γίνει ελλειμματικός αυτόματα μπαίνει στο κεφάλαιο Α’ του νόμου 3429 και κατ’ επέκταση στο ενιαίο μισθολόγιο και έρχεται διαθεσιμότητα και απολύσεις». Ο νόμος είναι ξεκάθαρος και λέει:
4. Το Κεφάλαιο Α΄ του νόμου αυτού εφαρμόζεται σε
όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις, στις οποίες δεν συμπε−
ριλαμβάνονται οι εταιρείες για τις οποίες εφαρμόζεται
το Κεφάλαιο Β΄.
5. Το Κεφάλαιο Β΄ του νόμου αυτού εφαρμόζεται:
α) στις ανώνυμες εταιρείες των οποίων μετοχές έχουν
εισαχθεί προς διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγο−
ρά (χρηματιστήριο), εφόσον το Δημόσιο ή τα νομικά
πρόσωπα της παρ. 2 του παρόντος άρθρου εξακολου−
θούν να συμμετέχουν στο μετοχικό τους κεφάλαιο με
οποιοδήποτε ποσοστό συμμετοχής,
β) στις ανώνυμες εταιρείες που είναι συνδεδεμένες
με τις εισηγμένες εταιρείες της προηγούμενης περί−
πτωσης, κατά την έννοια του άρθρου 42ε παρ. 5 του
κ.ν. 2190/1920,
γ) στις ανώνυμες εταιρείες ως προς τις οποίες έχει
αποφασιστεί η έναρξη διαδικασιών αποκρατικοποίησης
δια της εισαγωγής μετοχών τους σε οργανωμένη αγο−
ρά, με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρα−
τικοποιήσεων του ν. 3049/2002 (ΦΕΚ 212 Α΄).
6. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και
Οικονομικών και του εποπτεύοντος Υπουργού, υπάγο−
νται στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του Κεφα−
λαίου Α΄ του νόμου αυτού, εφαρμοζομένων αναλόγως,
νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (εκτός των δημοσίων
επιχειρήσεων) χρηματοδοτούμενα από το Δημόσιο ή
από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου σε ποσοστό
άνω του πενήντα τοις εκατό («Οργανισμοί»), καθώς και
δημόσιες επιχειρήσεις που έχουν εξαιρεθεί από το πε−
δίο εφαρμογής του Κεφαλαίου αυτού.


Από που συμπεραίνεται πως αν γίνουν τα ΕΛΤΑ ελλειμματικά φέτος θα ενταχθούν στο κεφάλαιο Α';;;

Από πουθενά!!!

Κατά συνέπεια να σταματήσουν όσοι  αναφέρονται, κινδυνολογώντας, σ’ αυτό το ζήτημα.
Ο κίνδυνος μπορεί να υφίσταται, αλλά είναι μια πιθανή πολιτική απόφαση (όπως τόσες άλλες) επί του θέματος. Όμως έχουμε νομικό οπλοστάσιο να την πολεμήσουμε, αρκεί να υπάρχει θέληση.



Όσο για τα οικονομικά του Οργανισμού, που αναφέρθηκε πως γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τη Διοίκηση για να μην κλείσει αρνητικά το 2012 και όπως ακούστηκε, αυτός ο στόχος μάλλον επιτυγχάνεται. Μας δημιουργείται η εντύπωση πως στη Διοίκηση πρέπει να απονεμηθεί το νόμπελ οικονομίας, για το πως καταφέρνει την περίοδο της κρίσης με την μείωση των εσόδων του Οργανισμού την τελευταία τριετία να πλησιάζει το 50% να κρατά τον ΕΛΤΑ κερδοφόρο!!!!
Οι περισσότεροι εδώ μέσα γνωρίζουμε καλά τι συμβαίνει.



Υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας


Όσο περνά ο καιρός αποδεικνύεται πόσο δίκιο είχαμε σαν παράταξη, όταν από τον περασμένο Μάρτιο  προτείναμε να υπογράψουμε τότε νέα ΕΣΣΕ, (κατοχυρώνοντας και το επίδομα συζύγου με ενσωμάτωση του στον βασικό μισθό) εκμεταλλευόμενοι τις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης περιόδου (νόμος 4046/12 – προεκλογική περίοδος βουλευτικών εκλογών), αλλά προσκρούσαμε στην αδιαλλαξία της πλειοψηφίας της ΠΟΣΤ, που έλεγε πως είμαστε κατοχυρωμένοι μέχρι τον Οκτώβριο του 2013.  (Όπως είμαστε κατοχυρωμένοι και σε τόσα άλλα δικαιώματα που έχουμε χάσει το τελευταίο διάστημα). Τώρα οι συνθήκες έχουν αλλάξει δραματικά προς το χειρότερο και θεωρείται αδιανόητο να πετύχει ένα συνδικάτο κάποια ευνοϊκή ρύθμιση σε εργασιακά ή μισθολογικά θέματα. Παρ’ όλα αυτά εμείς όχι απλά δεν διαφωνούμε με την υπογραφή νέας ΕΣΣΕ, αλλά στηρίζουμε αυτή την άποψη, αρκεί να κατοχυρώνει τα σημερινά εργασιακά δικαιώματα μας. 



Απελευθέρωση ταχυδρομικής αγοράς.



Ακούμε εδώ σήμερα πως ο ΕΛΤΑ ενόψει της απελευθέρωσης της Ταχ. αγοράς πρέπει να κρατήσει τις συμβάσεις με το δημόσιο, προκειμένου να μην χάσει ακόμη περισσότερα από τα έσοδα του. Όπως όλοι γνωρίζουμε από 01.01.2013 η ταχ. αγορά απελευθερώνεται στην Ελλάδα και οι συνέπειες για τα ΕΛΤΑ θα είναι αρνητικές.

Τα χρόνια που πέρασαν και που δόθηκε η σχετική παράταση στη χώρα μας, σε σχέση με τις άλλες Ευρωπαικές χώρες που η απελευθέρωση ξεκίνησε νωρίτερα, οι εκάστοτε Διοικήσεις του ΕΛΤΑ δεν φρόντισαν να θωρακίσουν τον Οργανισμό απέναντι στους ανταγωνιστές του, ώστε σήμερα να μην εκλιπαρούμε για να παραμείνουν στα ΕΛΤΑ οι συμβάσεις του δημοσίου, αλλά ο Οργανισμός μας να έχει τη δυνατότητα λόγω των πλεονεκτημάτων του (ποιότητα - τιμή - δίκτυο), όχι μόνο  να κρατά τους παλιούς πελάτες του, αλλά να προσελκύει και νέους.

Έτσι φτάσαμε στη σημερινή εποχή, «ξυπόλητοι στ’ αγκάθια», εν μέσω κρίσης να παρακαλάμε να μας δίνει δουλειές το κράτος για να επιζήσουμε.





Εισφορές Εργαζομένων στο συνδικάτο


Επανερχόμαστε για άλλη μια φορά στο θέμα, παρά το γεγονός πως όσες φορές το έχουμε θίξει μας χαρακτηρίζετε λαϊκιστές, γιατί η κατάσταση δεν πάει άλλο. Θεωρούμε αδιανόητο με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα των Συναδέλφων μας, η εισφορά τους στο συνδικάτο να συνεχίζει να αντιστοιχεί στο 1% του βασικού μισθού. Σας έχουμε προτείνει επανειλημμένα στο παρελθόν να μειωθεί η εισφορά στο μισό και ακόμη δεν έχετε κάνει τίποτα. Παρά το γεγονός πως το ποσό που πληρώνουν οι Συνάδελφοι αντιστοιχεί και σε ένα ουσιαστικά πλασματικό βασικό μισθό, αφού το 1% της κράτησης υπολογίζεται στο ποσό του βασικού μισθού πριν γίνουν οι κρατήσεις των νόμων 3833 και 4024. Η μείωση πρέπει να γίνει το συντομότερο.



Αναγνώριση πλασματικών χρόνων για συνταξιοδότηση

Το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε το φαινόμενο, Συνάδελφοι, κυρίως Συναδέλφισσες που έκαναν  χρήση της ευνοϊκής διάταξης για αναγνώριση πλασματικών χρόνων, προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν, πληρώνοντας και το αντίστοιχο τίμημα, ήρθε εκ των υστέρων το κράτος να αμφισβητήσει το δικαίωμα τους για λήψη σύνταξης, επειδή στα πλασματικά χρόνια συμπεριλαμβάνονται και χρόνια που είχαν αναγνωριστεί παλαιότερα την περίοδο 91-95, κατά συνέπεια το σύνολο των πλασματικών ετών να υπερβαίνει το πλαφόν που θέτει ο νόμος για το έτος που υπέβαλαν την αίτηση συνταξιοδότησης. Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ σοβαρό γιατί αυτοί οι Συνάδελφοι βρέθηκαν ξαφνικά και χωρίς σύνταξη και χωρίς δουλειά και θα πρέπει με τη βοήθεια νομικού να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Επίσης όσοι Συνάδελφοι εμπίπτουν στη παραπάνω περίπτωση θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και να υπολογίζουν σωστά τα χρόνια ασφάλισης πριν υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης.



Περικοπές νυκτερινών - Ποιότητα

Κατά την σημερινή παρουσίαση από την Διοίκηση των χρηματοδοτούμενων έργων από το ΕΣΠΑ ακούσαμε πως εκτός των άλλων, όλα αυτά γίνονται για την επίτευξη ποιοτικών υπηρεσιών προς του πελάτες του Οργανισμού και εύλογα μας δημιουργείται η απορία:

Αφού η Διοίκηση ενδιαφέρεται τόσο για την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών γιατί επεξεργάζεται σενάρια λειτουργίας των κέντρων διαλογής με μειωμένο προσωπικό και κατάργηση νυκτερινών, που σίγουρα καταβαραθρώνει την ποιότητα;;;