30 Νοε 2012

Moody’s: Το χρέος της Ελλάδας εξακολουθεί να μην είναι βιώσιμο, παρά τη συμφωνία του Eurogroup

Moody’s: Το χρέος της Ελλάδας εξακολουθεί να μην είναι βιώσιμο, παρά τη συμφωνία του EurogroupΔεν έχει συμπληρωθεί ούτε καν εβδομάδα από τη συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα, η οποία επίσης δεν έχει επικυρωθεί καθώς απομένει η έγκρισή της από τα κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης, και ήδη έχουν αρχίσει να έρχονται τα πρώτα αρνητικά ....
μηνύματα. Συγκεκριμένα, αναλυτές της Moody’s Investors Service, χαρακτήρισαν «βραχυπρόθεσμη ανακούφιση» τη συμφωνία του Eurogroup και επισημαίνουν ότι το ελληνικό χρέος εξακολουθεί να είναι μη βιώσιμο. Θεωρούν, μάλιστα, ότι για τη βιωσιμότητα του χρέους θα απαιτηθεί η μείωση του αρχικού κεφαλαίου που δανείστηκε η χώρα από τους επίσημους δανειστές (OSI).
Η Moody’s αναγνωρίζει πως η συμφωνία του Eurogroup και η απελευθέρωση της δόσης των 44 δισ. ευρώ θα παράσχουν ανακούφιση στην ελληνική οικονομία που πλήττεται από την ισχνή ρευστότητα, ωστόσο ξεκαθαρίζουν πως το βάρος του χρέους της χώρας θα παραμείνει μη βιώσιμο.
Κατά τους ίδιους, η πιθανότητα κήρυξης χρεοστασίου στα ομόλογα που κατέχουν ιδιώτες είναι υψηλή, και δεδομένου ότι περίπου το 70% του χρέους το κατέχει ο επίσημος τομέας, μόνο μια μείωση του αρχικού κεφαλαίου από το χρέος του επίσημου τομέα θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας.
Επίσης, υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικοί κίνδυνοι υλοποίησης που συνδέονται με το πρόγραμμα, ιδιαίτερα λόγω της ακραίας οικονομικής και κοινωνικής ευάλωτης κατάστασης της Ελλάδας και τονίζουν ότι «δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένει κανείς ότι οι στόχοι που μόλις συμφωνήθηκαν, θα επιτευχθούν χωρίς καμία ολίσθηση». 
Πηγή: eklogika.gr