31 Οκτ 2012

Όλο το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων από το ΤΑΙΠΕΔ για το 2013-2014

Του Βασίλη Γεώργα 
Έσοδα 2,5 δισ. ευρώ από πωλήσεις ποσοστών που διατηρεί το Δημόσιο σε ΔΕΚΟ στρατηγικού χαρακτήρα, όπως είναι η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ, τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΠΑ, ο ΔΕΣΦΑ, η ΕΥΔΑΠ, τα ΕΛΤΑ, τα λιμάνια του Περαιά και της Θεσσαλονίκης κ.ά., αλλά και από την ....
αξιοποίηση ακινήτων – φιλέτων όπως ο Αστέρας Βουλιαγμένης, προβλέπει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ για το 2013. 

Ο εισπρακτικός στόχος για τη νέα χρονιά είναι σημαντικά μειωμένος από τα 6,6 δισ. ευρώ που προέβλεπε αρχικά η συμφωνία με την Τρόικα στο νέο Μνημόνιο καθώς το πρόγραμμα «δεν έβγαινε» και κρίθηκε σκόπιμο οι εισπρακτικοί στόχοι να μοιραστούν σε βάθος χρόνου με ορίζοντα το 2016.   Η συμφωνία με την Τρόικα για την περίοδο 2012-2016 προβλέπει έσοδα συνολικού ύψους 11,14 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων και αξιοποίηση ακινήτων, με το κύριο βάρος ωστόσο να συσσωρεύεται πλέον στην τελευταία χρονιά του προγράμματος οπότε και προϋπολογίζονται έσοδα 3,5 δισ. ευρώ.


Ήδη πάντως οι νομικοί και τεχνικοί σύμβουλοι που έχουν προσληφθεί για τις επικείμενες αποκρατικοποιήσεις είχαν  λάβει ως αμοιβή το ποσό των 20 εκατ. ευρώ μέχρι και τον περασμένο Σεπτέμβριο ενώ τους οφείλονται άλλα 9 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της συμφωνίας με το ελληνικό δημόσιο.


Οι στόχοι για τις προγραμματιζόμενες αποκρατικοποιήσεις μαζί με τις προτεραιότητες του ταμείου ως το 2016, παρουσιάστηκαν χθες στη Βουλή από τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Τάκη Αθανασόπουλο και τον διευθύνοντα σύμβουλο Γιάννη Εμίρη, στο πλαίσιο της ονομαστικής ψηφοφορίας του νομοσχεδίου για τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ.


Σύμφωνα με τη διοίκηση του Ταμείου, το κύριο μέρος των εσόδων του ελληνικού δημοσίου για το 2013 θα προέλθει από την πώληση πλειοψηφικών ποσοστών σε επιχειρήσεις, ενώ άλλα 342 εκατ. ευρώ προϋπολογίζονται οι εισπράξεις από την εκμετάλλευση μέρους της ακίνητης περιουσίας.


Αναλυτικά σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΤΑΙΠΕΔ έχουν προϋπολογιστεί έσοδα:


- 1,4 δισ. ευρώ για το 2012 (επιτεύχθηκε με την πώληση της άδειας για τα VLTS’s, την επέκταση της σύμβασης με τον ΟΠΑΠ για 10 χρόνια και την χορήγηση ραδιοσυχνοτήτων).


- 2,5 δισ. το 2013, εκ των οποίων τα 2,2 δισ. ευρώ θα προέλθουν από πώληση ΔΕΚΟ και άλλα 342 εκατ. ευρώ από την αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας.


- 2,4 δισ. ευρώ για το 2014


- 1,41 δισ. ευρώ για το 2015


-3,441 δισ. ευρώ για το 2016.


Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε χθες στη Βουλή ο Τ. Αθανασόπουλος:

* Μέχρι το τέλος του 2012 θα έχει ολοκληρωθεί η αποκρατικοποίηση της εταιρίας η οποία διαχειρίζεται τα κρατικά λαχεία (Εθνικό, Λαϊκό κ.ά.)


* Στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της επόμενης χρονιάς δεσπόζουν οι επιχειρήσεις του ενεργειακού τομέα και οι ΔΕΚΟ των υποδομών.


ΔΕΗ: Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ έχει περιληφθεί στο πρόγραμμα με σκοπό οι διαγωνιστικές διαδικασίες να ξεκινήσουν στο πρώτο τρίμηνο του 2013 και να ολοκληρωθούν εντός του 2014. Ωστόσο δεν περιγράφεται ο τρόπος πώλησης της επιχείρησης αφού η Κυβέρνηση «βρίσκεται ακόμη σε στάδιο αξιολόγησης της εθνικής στρατηγικής στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας  και η στρατηγική αξιοποίησης της εταιρείας θα προσδιοριστεί από κοινού με το ελληνικό Δημόσιο».

ΕΛΠΕ: Το ΤΑΙΠΕΔ σχεδιάζει να διαθέσει το 35% των ΕΛΠΕ μέσω ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού σε χρόνο που να έπεται της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ. Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος πάντως προσδιορίζεται για το πρώτο τρίμηνο του 2013 και η ολοκλήρωση της διαδικασίας στο τέλος του επόμενου έτους.

ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ: Το σχέδιο αφορά στην πώληση είτε του 100% της ΔΕΠΑ ως ενιαίο σύνολο με τον ΔΕΣΦΑ, είτε στην πώληση του 100% της ΔΕΠΑ και του 66% του ΔΕΣΦΑ. Ο διαγωνισμός βρίσκεται ήδη στο στάδιο της υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του δεύτερου τριμήνου του 2013.

Υποθαλάσσια αποθήκη φυσικού αερίου Καβάλας: Η Κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει ακόμη στην ακριβή στρατηγική για το πως θα προχωρήσει στην παραχώρηση των δικαιωμάτων χρήσης – εκμετάλλευσης των δικαιωμάτων. Η πολιτική θα καθοριστεί μετά από την εισήγηση των συμβούλων αποκρατικοποίησης. Βάσει προγράμματος πάντως οι διαδικασίες θα πρέπει να ξεκινήσουν τον Μάϊο του 2013 και να ολοκληρωθούν στο πρώτο τρίμηνο του 2014.

-
ΕΥΑΘ: Η σύμβαση παραχώρησης της ΕΥΑΘ θα τροποποιηθεί, ενώ παράλληλα ποσοστό έως 74% θα των μετοχών θα πωληθεί μέσω διεθνούς διαγωνισμού με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος να τοποθετείται χρονικά μέχρι το τέλος του 2012 και την ολοκλήρωση της διαδικσίας ως το τέλος του 2013. Τα δικαιώματα των χρηστών θα προστατεύονται με ειδικές ρήτρες στη σύμβαση παραχώρησης και θα παρακολουθείται από την Ρυθμιστική Αρχή.

ΕΥΔΑΠ: Στην περίπτωση της ΕΥΔΑΠ ο διαγωνισμός για την πώληση ποσοστού έως 66% θα προκηρυχθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2013 με την ολοκλήρωση του να τοποθετείται χρονικά στο πρώτο τρίμηνο του 2014.

-
ΛΑΡΚΟ: Το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ για την αποκρατικοποίηση της βιομηχανίας σιδηρονικελίου, προβλέπουν τη σύσταση νέας εταιρείας στην οποία θα εισφέρουν τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ στον Άγιο Ιωάννη και τη Λάρυμνα Φθιώτιδας αμέσως μετά αφού αυτά επιστραφούν στο ελληνικό δημόσιο στις 31/12/2012 μετά τη λήξη της μίσθωσης που «τρέχει» από το 1976. Η νέα εταιρεία θα εισφέρει στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου τον Ιανουάριο του 2013 να αποκρατικοποιηθεί με διεθνή διαγωνισμό. Τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ  (ορυχεία) θα πουληθούν με ξεχωριστό διαγώνισμό.

-
ΕΛΤΑ: Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναμένεται να δημοσιευτεί τον Ιανουάριο του 2013 με στόχο να πουληθεί έως και το 90% των Ελληνικών Ταχυδρομείων μέχρι το τέλος του έτους.

-
ΕΑΣ: Θα αξιοποιηθούν επιλεγμένα περιουσιακά στοιχεία και  επιχειρηματικές δραστηριότητες της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (κατασκευάζει πυρομαχικά και οπλικά συστήματα καθώς και εκρηκτικά και βαλλιστικά συστήματα για χρήση στον πολιτικό τομέα). Η επιλογή τους και ο τρόπος αξιοποίησης θα αποτελέσει αντικείομνο των συμβούλων αποκρατικοποίησης που θα προσληφθούν για τον σκοπό αυτό. Θεωρητικά οι διαγωνιστικές διαδικασίες έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν τον Μάρτιο του 2013.

-
ΕΛΒΟ: Και σε αυτή την περίπτωση η δομή της συναλλαγής θα καθοριστεί από τους συμβούλους αποκρατικοποίησης που έχουν ήδη προσληφθεί. Το ελληνικό δημόσιο κατέχει πλέον το 81% του μετοχικού κεφαλαίου ενώ το υπόλοιπο ελέγχεται από τους ομίλους Μυτιληναίου και Λαϊνόπουλου.

-
Λιμάνια: Θα διατεθούν προς αξιοποίηση συνολικά 12 οργανισμοί λιμένων με νομική μορφή ανώνυμης εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των ΟΛΠ και ΟΛΘ. Και οι δώδεκα έχουν συμφωνίες μακροχρόνιας μίσθωσης με το κράτος (μέχρι το 2052 ο ΟΛΠ και ΟΛΘ και μέχρι το 2042 οι υπόλοιπο δέκα) για τη λειτουργία και συντήρηση των λιμενικών ζωνών. Οι διαγωνιστικές διαδικασίες θα ξεκινήσουν στο πρώτο τρίμηνο του 2013 με επιδιωκόμενη ημερομηνία τον Μάρτιο και χρόνο ολοκλήρωσης το πρώτο τρίμηνο του 2013. Εξετάζεται η πώληση μετοχών ή η αξιοποίηση λιμενικών υποδομών μέσω παραχωρήσεων τμημάτων ή ομάδων λειτουργιών (σταθμοί εμπορευματοκιβωτίων, ακτοπλοϊα κρουαζιέρα, κ.α).

Σε ό,τι αφορά τα συνολικά 405 μικρά λιμάνια και μαρίνες σε όλη τη χώρα, εξετάζεται η παραχώρησή τους σε ομάδες ή μεμονωμένους επενδυτές έναντι προκαταβολικού ποσού και απόδοσης μέρους των εσόδων από τη λειτουργία τους στο Δημόσιο. Οι προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος προγραμματίζονται να ξεκινήσουν στο πρώτο τρίμηνο του 2013 με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης των πρώτων διαγωνισμών το τέλος του χρόνου.

Μέσα στο 2013 θα περάσουν στο ΤΑΙΠΕΔ τα λιμάνια Ελευσίνας, Λαυρίου, Ηγουμενίτσας, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Καβάλας, Κέρκυρας,  Ηρακλείου και Ραφήνας.

-
Αεροδρόμια: Για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών εξετάζεται η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης και η πώληση της συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου σε στρατηγικό επενδυτή, πιθανόν σε συνδυασμό με το μερίδιο που κατέχει η Hochtief. Οι διαγωνιστικές διαδικασίες αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιούνιο του 2013 και να ολοκληρωθούν στο τρίτο τρίμηνο του 2014. Μέτοχοι του ΔΑΑ είναι το ΤΑΙΠΕΔ (30%), το Ελληνικό Δημόσιο (255), η Hochtief Airports (26,7%), η Hochtief Airports Capital (12,3%) και η οικογένεια Κοπελούζου με ποσοστό 5%.

Σε ό,τι αφορά τα 37 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, προβλέπεται η παραχώρηση της εκμετάλλευσής τους σε ιδιώτες μέσω της ομαδοποίησής τους σε μία ή περισσότερες ομάδες. Πέραν του εφάπαξ ποσού που θα καταβληθεί με την υπογραφή των συμβάσεων θα υπάρχουν ετήσιες καταβολές από τους παραχωρησιούχους. Οι πρώτοι διαγωνισμοί θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο του 2013.


*
ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Τα σχέδια αποκρατικοποίησης για την μοναδική εταιρεία που διαχειρίζεται τους σιδηρόδρομους στην Ελλάδα παραμένουν στο σκοτάδι. Το ΤΑΙΠΕΔ «θα διερευνήσει εναλλακτικές μορφές και δομές αποκρατικοποίησης» σημειώνεται στο ενημερωτικό σημείωμα που διανεμήθηκε στους βουλευτές, με τα σχέδια έναρξης πάντως των διαγωνισμών να τοποθετούνται για το 2014.

Συχνότητες: Ο διαγωνισμός για το λεγόμενο «ψηφιακό μέρισμα» που αφορά στην διάθεση φάσματος ραδιοσυχνοτήτων για την κάλυψη των αναγκών της κινητής τηλεφωνίας προγραμματίζεται για το τέταρτο τρίμηνο του 2013 με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το τρίτο τρίμηνο του 2014.
-ΟΔΙΕ: Στο πρώτο τρίμηνο του 2013 προγραμματίζεται και η διενέργεια του διαγωνισμού για την 20ετή παραχώρηση των δικαιωμάτων διοργάνωσης ιπποδρομιών και του αποκλειστικού δικαιώματος διοργάνωσης στοιχημάτων.

Ακίνητα
 * Από τα περίπου 100.000 ακίνητα του Δημοσίου έχουν εξεταστεί συνολικά 80.714 από 30 δημόσιους φορείς και έχουν προεπιλεγεί για αξιοποίηση 3.152 ακίνητα συνολικής εκτιμώμενης αξίας 10,25 δισ. ευρώ. Από αυτά μόλις 630 ακίνητα εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να αποδώσουν περίπου 8,5 δισ. ευρώ ή το 83% των συνολικών προβλεπόμενων εσόδων. Ωστόσο για μόλις 86 ακίνητα με εκτιμώμενη αξία 1,62 δισ. ευρώ έχει ολοκληρωθεί η φάση του νομικού και τεχνικού ελέγχου και η προκαταρκτική διερεύνηση επενδυτικού ενδιαφέροντος. Σημειώνεται πως για περίπου 28.264 ακίνητα υπάρχουν διάφορα προσκόμματα στην αξιοποίησή τους καθώς είναι κατεχόμενα ή καταπατημένα από ιδιώτες ή εταιρείες.

- Το 2013 θα επιχειρηθεί η πώληση και επαναμίσθωση (sale and repo)  28 εμπορικών ακινήτων κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που δεν προχώρησαν από το 2011. Η πώληση των κτιρίων θα γίνει μέσω ενός ή περισσότερων χαρτοφυλακίων για διάστημα 20-30 ετών μέσω ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού.


- Εντός του 2013 επίσης εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για το γκόλφ στην περιοχή Αφάντου Ρόδου (1,8 εκατ. στρέμματα) και την τουριστική αξιοποίηση της έκτασης στην Κασσιώπη της Κέρκυρας (490 στρέμματα). Ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού με την πώληση μετοχών της Ελληνικόν ΑΕ (σ.σ έχει τα δικαιώματα επιφάνειας και κυριότητας) αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2014.


- Ο Αστέρας Βουλιαγμένης βγαίνει στο σφυρί εντός του πρώτου τριμήνου του 2013. Το ελληνικό Δημόσιο έχει στην ιδιοκτησία του περίπου 120.000 από τα 308.000 τ.μ του ακινήτου στο Καβούρι (περίπου το 38%) ωστόσο η Εθνική Τράπεζα έχει την επικαρπία, ενώ ελέγχει την υπόλοιπη έκταση. Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, η Εθνική επιθυμεί την πώληση και του δικού της μεριδίου της από το ακίνητο και το ξενοδοχειακό συγκρότημα. 

Πηγή: capital.gr


Πηγή:www.capital.gr