30 Σεπ 2012

Ένα «θραύσμα» γυαλιού, η λύση στη αποθήκευση δεδομένων

Θα καθιστά τα ψηφιακά δεδομένα αθάνατα στο χρόνοΈνα μικρό τετράγωνο κομμάτι γυαλί μπορεί να δώσει την οριστική λύση στο πρόβλημα της αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων.
Η τεχνολογία που ανέπτυξε η ιαπωνική Hitachi βασίζεται στην εκτύπωση μιας δυαδικής σειράς κουκκίδων πάνω σε άχρωμο γυαλί από σχεδόν καθαρό...
διοξείδιο του πυριτίου (quartz glass) οι οποίες είναι ορατές με ένα κοινό μικροσκόπιο.
Πρόκειται για μια απλή μέθοδο που επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση στα δεδομένα, ανεξαρτήτως τεχνολογικών εξελίξεων στο μέλλον. Το γυαλί χαλαζία της Hitachi επιβιώνει σε θερμοκρασίες της τάξης των 1000 βαθμών Κελσίου και είναι ανθεκτική χημικά και νερό. Το μόνο που μπορεί να βλάψει το θαυματουργό γυαλί της Hitachi είναι ίσως ένα σφυρί.
Η τεχνολογία εκτύπωσης δυαδικού κώδικα σε γυαλί χαλαζία μοιάζει με τη χάραξη των δίσκων βινυλίου. Μπορεί προς το παρόν να μην κυκλοφορεί στο εμπόριο συσκευή ανάκτησης των δεδομένων από το γυαλί χαλαζία, αλλά η απλότητα της τεχνολογίας καθιστά την εμφάνιση μιας τέτοιας συσκευής ζήτημα λίγου χρόνου.
Όπως ακριβώς η βελόνα του πικάπ παράγει ήχο από τον δίσκο, η εισαγωγή του δυαδικού κώδικα σε έναν υπολογιστή θα επιτρέψει στους χρήστες να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα οπτικό μικροσκόπιο.
Η μονάδα κρυσταλλικής αποθήκευσης της Hitachi έχει πάχος και διάμετρο 2 εκατοστών. Τέσσερις σειρές κουκκίδων τοποθετούνται σε αλλεπάλληλα στρώματα με αποτέλεσμα η πυκνότητα των δεδομένων να ανέρχεται σε 40 Megabytes ανά 6,4 τετρ. εκατοστά.
Η Hitachi σκοπεύει να αυξήσει τη χωρητικότητα διατηρώντας παράλληλα τα οπτικά χαρακτηριστικά του γυαλιού, καθιστώντας τα ψηφιακά δεδομένα «αθάνατα» στο χρόνο.
Πηγή:http://www.24h.gr