30 Σεπ 2012

Βαλτώνει ο θεσμός της Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας

Βαλτώνει ο θεσμός της Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής ΕταιρείαςΕλάχιστες επιχειρήσεις έχουν περιβληθεί της νέας εταιρικής μορφής, της Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας ή ΙΚΕ, αν και ο θεσμός είναι ήδη ενεργός από τα μέσα Ιουνίου.
Τα επιμελητήρια όλης της χώρας,...
αλλά και τα στοιχεία των συμβολαιογραφείων καταδεικνύουν πως τις τελευταίες 90 ημέρες στα Μητρώα έχουν εγγραφεί μόλις κάποιες δεκάδες Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών παρά την ελκυστική νομική μορφή των επιχειρήσεων αυτών.
Σημειώνεται πως μια ΙΚΕ πλεονεκτεί έναντι των άλλων εταιρικών μορφών καθώς έχει ελάχιστο διοικητικό κόστος λειτουργίας (παραστάσεις δικηγόρων/συμβολαιογράφων, δημοσιεύσεις), η εταιρική συμμετοχή είναι αποσυνδεδεμένη από το κεφάλαιο, αναγνωρίζεται κάθε είδους εισφορά (κεφάλαιο, εργασία ή εγγυοδοτική ευθύνη), απαιτείται ελάχιστο κεφάλαιο ενός ευρώ για τη σύστασή της, ενώ προσφέρει την ευελιξία στη δυνατότητα επιλογής και μεταβολής μεταξύ ενός ακραιφνώς κεφαλαιουχικού σχήματος και μίας έντονα προσωπικής εταιρείας.
Οι διαχειριστές και οι μοναδικοί εταίροι των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ, ενώ οι φορολογικές τους υποχρεώσεις είναι ανάλογες με αυτές που ισχύουν για τις Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης.
Ωστόσο, ακόμη εκκρεμεί εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για τη φορολογική αντιμετώπιση των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών.
Πηγή:http://www.24h.gr