31 Αυγ 2012

Άρθρο υπέρ της παραγραφής του ελληνικού χρέους φιλοξενεί το περιοδικό Forbes

Άρθρο υπέρ της παραγραφής του ελληνικού χρέους φιλοξενεί το περιοδικό ForbesΞαναέρχονται στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα τα σενάρια περί νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους,, ειδικά στα αμερικανικά ΜΜΕ. Χαρακτηριστικό είναι ότι το περιοδικό TIME έκανε λόγο περί «τελευταίας ευκαιρίας» ....
της Ελλάδας και για «τιτάνια προσπάθεια» της ελληνικής κυβέρνησης να σωθεί η χώρα. Μάλιστα, έχει αρχίσει να γίνεται λόγος ακόμη και για παραγραφή του ελληνικού χρέους! Συγκεκριμένα, το «Forbes», φιλοξενεί σχετικό άρθρο του καθηγητή Οικονομικών, Καρλ Γουίλαν, ο οποίος αναφέρει ότι «η κατάλληλη αντιμετώπιση του διογκούμενου και μη βιώσιμου ελληνικού χρέους είναι η παραγραφή του και όχι η ενίσχυσή του με νέα δάνεια ή η αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη».
Ο κ. Γουίλαν επισημαίνει επίσης τη σύγχυση μεταξύ της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη και εκτιμά ότι «από την κατάσταση στην Ελλάδα αυταπόδεικτα συμπεραίνει κανείς πως μία συντεταγμένη χρεοκοπία μπορεί να λάβει χώρα, ενώ μια χώρα παραμένει μέλος της ευρωζώνης».
Προσθέτει επίσης ότι «η Ελλάδα κινείται προς δημοσιονομικό πλεόνασμα, επομένως αν το χρέος της παραγραφεί σε βιώσιμα επίπεδα, είναι δυνατόν να επιστρέψει σε δανεισμό από τις αγορές, έπειτα από βραχύβια βοήθεια από τους εταίρους της» και σημειώνει ότι εάν η Ελλάδα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, η χρεοκοπία της θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο από μια συντεταγμένη αναδιάρθρωση εντός του ευρώ. Παρά τα όσα ελέχθησαν από Ευρωπαίους πολιτικούς περί διαχειρίσιμης ελληνικής χρεοκοπίας, όπως τονίζει, στην πραγματικότητα η χρεοκοπία θα ενέτεινε την κρίση.
Τέλος, υποστηρίζει ότι η οικονομική κατάσταση της υπόλοιπης ευρωζώνης επιτάσσει την παραμονή της Ελλάδας και μια συμφωνία που θα παρεμποδίζει τους Έλληνες πολιτικούς να εγκαταλείψουν μονομερώς την ευρωζώνη. «Ας ελπίσουμε ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα αντιληφτούν εγκαίρως το μέγεθος της οικονομικής και πολιτικής αποτυχίας που θα αντιπροσώπευε μια ελληνική έξοδος», καταλήγει. 
Πηγή: eklogika.gr