31 Ιουλ 2012

Ανακοίνωση της ΠΑΚ - ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ


ΠΑΚ - ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ανακοίνωση
Ιούλης 2012
Συναδέλφισσες-οι,
Ο ελληνικός λαός ζει την μεγαλύτερη μεταπολεμική τραγωδία. Το μνημόνιο, η νεοφιλελεύθερη στρατηγική της εσωτερικής υποτίμησης που έχουν επιβάλει οι δανειστές και υλοποιεί η τρικομματική συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ συνεχίζεται. Βασικά συστατικά αυτής της πολιτικής είναι ...
η πρωτοφανής σε διάρκεια και μέγεθος ύφεση, η υπανάπτυξη, η εκρηκτική αύξηση της ανεργίας, οι συνεχείς μειώσεις μισθών και συντάξεων, η ελαστικοποίηση της εργασίας, η φορολογική επιδρομή εναντίον μισθωτών, συνταξιούχων, των πιο αδυνάτων και η φτωχοποίηση μεγάλων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας. Το δείχνουν οι αυτοκτονίες, η επανεμφάνιση της πείνας, η θλίψη και η απόγνωση. Ένα σύγχρονο κοινωνικό ολοκαύτωμα ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας.

Στις εκλογές του Μάη  οι Έλληνες πολίτες έκαναν το πρώτο μεγάλο βήμα. Καταδίκασαν με την ψήφο τους το μνημόνιο της χρεοκοπίας και της κοινωνικής εξαθλίωσης. Έστειλαν τους πρωταγωνιστές αυτής της τραγωδίας το μεν ΠΑΣΟΚ στο περιθώριο και την απαξίωση τη δε ΝΔ στα χαμηλότερα ποσοστά της ιστορίας της. Το σύστημα ταρακουνήθηκε συθέμελα κι έφτασε ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Τότε άρχισαν οι ωμές παρεμβάσεις και οι εκβιασμοί. Τα ψεύτικα διλλήματα και η πρωτοφανής ιδεολογική τρομοκρατία. Κάθε λογής αξιωματούχοι της “δημοκρατικής” Ε.Ε., καγκελάριοι και υπουργοί, ευρωπαϊκοί θεσμοί, ξένες εφημερίδες και Μ.Μ.Ε απαιτούσαν προκλητικά από τους Έλληνες να ψηφίσουν τους εκλεκτούς τους. Ξαναζήσαμε εποχές μετεμφυλιακής Ελλάδας. Η δημοκρατία, η λαϊκή κυριαρχία, η αξιοπρέπεια, η περηφάνια και ο πατριωτισμός είναι ψιλά γράμματα γι αυτούς. Έπρεπε να σωθεί το μνημόνιο. Από κοντά και τα τηλεοπτικά αναμορφωτήρια των 8, το σύστημα ολόκληρο που ευθύνεται για το σημερινό ναυάγιο, έδωσε τα ρέστα του και τα κατάφερε.

Στις 17 Ιούνη οι δυνάμεις σωτηρίας του μνημονίου απέσπασαν προσωρινά αριθμητική πλειοψηφία με βασική προεκλογική δέσμευση την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Λίγες ημέρες μετά την συγκρότηση της νέας κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, το ξέχασαν και ορκίζονται πιστή εφαρμογή του. Ανακοινώνουν νέα μέτρα 11,5 δις για το 2013-2014 και 3 δις για φέτος, που θα προέλθουν κυρίως από περικοπές κοινωνικών δαπανών, μισθών και συντάξεων. Μετά το πάγωμα από 14/02/2012 του χρονοεπιδόματος, έρχονται νέες μειώσεις στους μισθούς μας και στο βάθος είναι ορατή η ένταξη μας στο ενιαίο μισθολόγιο.
Κανένας εργαζόμενος ας μην έχει αυταπάτες. Ο κοινωνικός αρμαγεδώνας θα συνεχισθεί.  Το γενικό πωλητήριο της δημόσιας περιουσίας, των δημόσιων επιχειρήσεων, και του ΕΛΤΑ, με διαδικασίες fast track, έναντι πινακίου φακής θα επιταχυνθούν. Μόνο οι οργανωμένοι αγώνες των εργαζομένων, τα κινήματα αντίστασης μπορούν να τους σταματήσουν.

Άβουλοι παρατηρητές των εξελίξεων.

Η ηγεσία της ΠΟΣΤ-ΠΑΣΚΕ, σε απόλυτη συνταύτιση μ’ αυτή της ΓΣΕΕ, από την αρχή της κρίσης δεν έκανε τίποτα άλλο απ’ το να μεταφέρει και να υπερασπίζεται την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Τα επιχειρήματα των Παπανδρέου,  Παπακωσταντίνου και του Βενιζέλου αργότερα τα αναμασούσε με απλοϊκή ευκολία. Άργησε να κατανοήσει ότι η κρίση δεν είναι ελληνικό φαινόμενο αλλά κρίση του συστήματος. Οι εξελίξεις σε όλο τον ευρωπαϊκό νότο κι όχι μόνο το επιβεβαιώνουν. Ειρωνεύονταν όσους μιλούσαν για διαγραφή χρέους, αλλά στη συνέχεια εξυμνούσε το PSI, ως την μεγάλη επιτυχία του Βενιζέλου.
 Δεν είπε και δεν λέει κουβέντα, ότι το περιβόητο PSI το πλήρωσαν κατά βάση τα ασφαλιστικά ταμεία, και το δικό μας βεβαίως, τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια. Αντίθετα οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιούνται με 50 δις δάνεια που επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος, εξαιρώντας απ’ αυτή τη διαδικασία την ΑΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο!!! Η ΠΟΣΤ τηρεί σιγή ιχθύος. Λες και εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ δεν έχουν έννομο συμφέρον. Ξέχασε τις μεγάλες συγκεντρώσεις και απεργίες για το θέμα του Τ.Τ.  Ξέχασε πόσα λεφτά δανείστηκε ο ΕΛΤΑ για να αγοράσει το 10% του Τ.Τ.. Έχει την υποχρέωση να ενημερώσει τους εργαζομένους. Να καταγγείλει τη κυβέρνηση και να αγωνιστεί να αλλάξει αυτή η απόφαση.

Οι καλοί και οι κακοί αγοραστές του Ταχυδρομείου.

Η ΠΟΣΤ-ΠΑΣΚΕ ακόμα και σήμερα που τα ψέματα τέλειωσαν και ο ΕΛΤΑ  έχει βγει στο σφυρί, τα περιουσιακά στοιχεία του έχουν μεταφερθεί στο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων όπως το ονομάζουν, καλλιεργεί στους εργαζόμενους την αποδοχή του μοιραίου. Σπέρνει την ηττοπάθεια και την απογοήτευση.
Υιοθετεί από κοινού με τη ΔΑΚΕ τη λογική του καλού αγοραστή σε αντίθεση με τους αεριτζήδες. Καμία απόφαση, κανενός συνεδρίου δεν της έδωσε αυτό το δικαίωμα. Τις “εκπτώσεις” του πολιτικού της φορέα του ΠΑΣΟΚ, τις δικές της δειλίες και την ιδεολογική της νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη δεν θα την επιβάλλουν με το ζόρι στους εργαζομένους. Μόνο με απόφαση συνεδρίου μπορεί ν’ αλλάξει η πάγια θέση του συνδικάτου για Δημόσιο Ταχυδρομείο που διαχρονικά υπερασπίστηκαν οι εργαζόμενοι. Η πολύχρονη ιστορία του ταχυδρομείου, ο κοινωνικός του ρόλος, η προσφορά στην ανάπτυξη της χώρας δεν μπαίνει σε κανένα παζάρι και πολύ περισσότερο από μία συγκυριακή κυβερνητική πλειοψηφία.

Να γίνουν παρελθόν οι συμβιβασμένες ηγεσίες.

Η συλλογική έκφραση της εργασίας, τα συνδικάτα, προέκυψαν ως ανάγκη στα πρώτα χρόνια της βιομηχανικής επανάστασης. Ήταν το αποκούμπι , η ελπίδα κάθε εργαζόμενου. Το όραμα μιας καλύτερης κοινωνίας που  ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
Η βελτίωση της κοινωνικής του θέσης, τα δημοκρατικά, τα εργασιακά, τα ασφαλιστικά δικαιώματα, κατακτήθηκαν με σκληρούς ταξικούς αγώνες, με αίμα και αμέτρητα θύματα. Οι νεώτεροι το οφείλουμε στις παλαιότερες γενιές, κανείς μην το ξεχνά.
Ο νεοφιλελευθερισμός και η ιδεολογία του απεχθάνεται κάθε τι συλλογικό. Στο ίδιο μήκος κύματος και τα κόμματα του μνημονίου, ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Συκοφαντούν τους αγώνες, θεωρούν εχθρούς τα συνδικάτα και ιστορικά κατάλοιπα που εμποδίζουν την εξέλιξη της χώρας. Ψεύτες και υποκριτές. Όλα αυτά τα χρόνια τα χρησιμοποίησαν ως δεξαμενή συλλογής ψήφων και τα ενέταξαν στο πελατειακό τους δίκτυο. Βλέπουμε ακόμα και σήμερα που έχουν ισοπεδωθεί τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, τριτοβάθμιες, δευτεροβάθμιες οργανώσεις, σωματεία, να κάνουν γαργάρα τις μνημονιακές πολιτικές, να είναι παρατηρητές των εξελίξεων και να λειτουργούν αποπροσανατολιστικά, ως ανάχωμα. Είδαμε την ΠΟΣΤ να διοργανώνει στα γραφεία της προεκλογικές συγκεντρώσεις για τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, αυτούς που εισηγήθηκαν και υπερασπίστηκαν με πάθος  τα αντεργατικά νομοσχέδια, τους δήμιους των δικαιωμάτων μας.
Η παράταξη μας θα αγωνιστεί για τον επαναπροσδιορισμό της έννοιας και του ρόλου του συνδικάτου, που σήμερα έχει αλλοιωθεί και κατασυκοφαντηθεί. Να επαναφέρει τα οράματα, τα ιδανικά και τις αξίες του. Το ήθος και την ανιδιοτέλεια, τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη, τον ταξικό και αγωνιστικό του χαρακτήρα.  
Η λογική συνδιαχείρησης της εξουσίας, της υποκατάστασης της διοίκησης ανήκει στο παρελθόν. Ο συνδικαλισμός του ρουσφετιού, του διευθυντή, του τομεάρχη, του συνδικαλιστικού παραγοντισμού έχει τελειώσει. Ας το καταλάβουν εκεί στην ΠΟΣΤ. Τα σωματεία να γίνουν πραγματικοί υπερασπιστές των εργαζομένων, να πάψουν να είναι γραφειοκρατικοί μηχανισμοί εξασφάλισης συνέδρων για τη δημιουργία συσχετισμών στο συνέδριο της ΠΟΣΤ.

Να ανατραπεί η πολιτική των μνημονίων.

Η «ΠΑΚ-ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ» καταγγέλλει την τακτική και την πρακτική της ηγεσίας της ΠΟΣΤ. Είναι μακριά απ’ τις ανάγκες των καιρών και ο ρόλος του θεατή των εξελίξεων δεν ταιριάζει σε δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση.
Καλεί όλες και όλους σε συσπείρωση, ενότητα και αγώνα. Προτείνει σ’ όλες και όλους τους εργαζομένους στα ΕΛΤΑ το πλαίσιο αντίστασης και ανατροπής αυτής της πολιτικής.

● Απορρίπτουμε κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση του ΕΛΤΑ. Καμία μετοχή σε ιδιώτες. Να παραμείνει ο ΕΛΤΑ δημόσια επιχείρηση, με εμφανή τα κοινωνικά χαρακτηριστικά, εργαλείο περιφερειακής ανάπτυξης.
● Καμία απόλυση, καμία εφεδρεία.
● Να καταργηθεί το ταμείο αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Η κατάργηση του πρέπει να είναι η αιχμή της στρατηγικής του συνδικάτου. Όχι άλλος στρουθοκαμηλισμός απ’ την ΠΟΣΤ. Ήδη εκπρόσωποι άλλων συνδικάτων (ΓΕΝΟΠ, ΟΛΠ, ΑΤΕ, ΔΕΣΦΑ κ.α.) κατέθεσαν αιτήσεις ακύρωσης στο ΣτΕ κατά της μεταφοράς των περιουσιακών στοιχείων των οργανισμών τους στο ΤΑΙΠΕΔ. Η ΠΟΣΤ αποτελεί εξαίρεση!!!
● Κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων των μνημονίων που πετσοκόβουν μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα.
● Αναστολή εφαρμογής της  απελευθέρωσης της ταχυδρομικής αγοράς.
● Απορρόφηση των ταχυμεταφορών ΕΛΤΑ από τη μητρική.
● Κάλυψη του κοινωνικού κόστους που δημιουργεί η υποχρέωση του ΕΛΤΑ, ως φορέας καθολικών υπηρεσιών.
● Παραμονή της δημόσιας αλληλογραφίας στα ΕΛΤΑ
● Οργανωτική ανασυγκρότηση του ΕΛΤΑ. Να σταματήσει ο σημερινός υδροκεφαλισμός και η υπερστελέχωση.
● Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
● Κάλυψη όλων των κενών θέσεων κατά κανόνα στις μονάδες αιχμής, ούτε μια θυρίδα κενή, ούτε ένας τομέας ανεκτέλεστος.
● Πρόσληψη εποχικού προσωπικού για αναπλήρωση των καλοκαιρινών αδειών.
● Υπογραφή νέας ΕΣΣΕ.
● Να σταματήσει ο εμπαιγμός με τον ΕΟΠΥΥ. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αποτελεί κατοχυρωμένο δικαίωμα των συναδέλφων, που χρόνια τώρα καταβάλουν τις εισφορές τους και στηρίζουν το σύστημα.
● Να μην εξαιρεθεί το Τ.Τ. από τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Είναι σκάνδαλο. Έχουμε έννομο συμφέρον. Η ζημιά θα πολλαπλασιαστεί για τα ΕΛΤΑ.
● “Κούρεμα” των στεγαστικών δανείων και εξομοίωση με αυτά των υπαλλήλων του Τ.Τ.
 
Συναδέλφισσες-οι

Η παράταξή μας «ΠΑΚ - ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ» συγκροτήθηκε από όλες εκείνες τις αγωνιστικές και ταξικές κινήσεις που εκφράζονταν στο χώρο μας. Από όλες και όλους τους συναδέλφους που απογοητευμένοι αναζητούν την ελπίδα. Πριν λίγες ημέρες συναντηθήκαμε και αποφασίσαμε όλοι εμείς, (ΠΑΚ-ΕΛΤΑ, ΑΣΚ-ΕΛΤΑ, άλλα ανεξάρτητα σχήματα) να δημιουργήσουμε μια ενιαία παράταξη με συγκεκριμένους  στόχους, καθαρές θέσεις και σαφείς ιδεολογικές αναφορές. Είναι κομμάτι του ταξικού, αγωνιστικού κινήματος. Απευθύνεται σε όλες και όλους τους εργαζομένους στα ΕΛΤΑ, που δεν βολεύονται, ανησυχούν και συμμερίζονται τις ίδιες αξίες. Τους καλεί να πλαισιώσουν τις τάξεις της, να την δυναμώσουν. Να κάνουν παρελθόν τις συμβιβασμένες ηγεσίες. Να συγκροτήσουμε όλοι μαζί ένα μαχητικό κίνημα αντίστασης, αλληλεγγύης, επιβίωσης, ανυπακοής και ανατροπής.
Να συντονίσουμε τον αγώνα μας με τις άλλες ΔΕΚΟ που βρίσκονται σε διαδικασία ξεπουλήματος.
Να απευθυνθούμε στη κοινωνία, αυτή είναι ο σύμμαχος μας.
Να οικοδομήσουμε το δικό μας μέτωπο που θα ανατρέψει τα μνημόνια και τις πολιτικές της υποτέλειας.
Όσοι το χάλκαιον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,
ζυγόν δουλείας ας έχωσι.
Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία.
Ανδρέας Κάλβος

Με ταξικούς, αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Η Κεντρική Συντονιστική Γραμματεία

Για περισσότερη ενημέρωση επισκεφτείτε τη σελίδα μας: pak-elta.gr