31 Μαρ 2012

Πώς θα αξιοποιηθεί το πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι

Πολλά τα σχέδια της κυβέρνησης για την ανάπλαση της έκτασης 42.000 στρεμμάτων στο Τατόι Παραμένει εγκαταλελειμμένο εδώ και δεκαετίες. Για την αξιοποίησή του έχουν δεσμευθεί από το ΕΣΠΑ 6,5 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς όμως να έχουν χρησιμοποιηθεί. Πλέον η κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου για να μη χαθεί αυτό το ποσό, καθώς ό,τι γίνει πρέπει να γίνει μέσα στη φετινή χρονιά. Τι ακριβώς σχεδιάζεται για την περίπου...
42.000 στρεμμάτων έκταση του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι, στην οποία, εκτός από το δασικό πλούτο, περιλαμβάνονται και διατηρητέα κτίρια σπουδαίας αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας;
Στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι η δημιουργία ενός ανοικτού πάρκου για το κοινό σε συνδυασμό με χώρους άθλησης και πολιτισμού. Επίσης, κάποια κτίρια θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μουσεία ή να λειτουργήσουν ως χώροι συνεδρίων, ενώ φαίνεται ότι δεν συζητείται καν η πρόταση, που έχει γίνει, ώστε οι χώροι του ανακτόρου να μισθώνονται σε «υψηλά» πρόσωπα.
 
Ήδη, έχει παρουσιαστεί η πρώτη φάση της μελέτης, που αφορά στην προστασία και ανάδειξη του Κτήματος Τατοΐου. Με νομοθετική ρύθμιση, που θα ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για το Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό, τίθεται πλέον η βάση για την διαχείριση του Κτήματος με σύγχρονους όρους. Η ρύθμιση αφορά στην συμπλήρωση των διατάξεων του ΠΔ 19.7/2007 «περί καθορισμού ζωνών προστασίας του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας», με σκοπό την προστασία και αξιοποίηση των ζωνών του Κτήματος Τατοΐου, που περιλαμβάνει το πρώην ανάκτορο, τις βοηθητικές εγκαταστάσεις, το παρακείμενο πάρκο και τις πρώην γεωργικές εγκαταστάσεις του Κτήματος. Επίσης, ορίζονται θέματα διοίκησης του φορέα, λειτουργίας και λήψης αποφάσεων από το όργανο διοίκησής του, οι πόροι, η στελέχωση και ο έλεγχος της οικονομικής διαχείρισής του. 
 
Επίσης, θα διερευνηθούν και θα αναπτυχθούν σενάρια για το συνολικό σχεδιασμό του Κτήματος, που θα περιλαμβάνουν την επιχειρησιακή διάσταση, με συμβατές με τη φυσιογνωμία του κτήματος προτάσεις, το κόστος των έργων και τους πιθανούς πόρους χρηματοδότησης.