29 Φεβ 2012

Στα 15 δις «κουρεύει» η Τρόικα τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις έως το 2015 – Αναζητείται σχέδιο τύπου «Εύρηκα» για τα ακίνητα του Δημοσίου – Πέντε «μνηστήρες» για την ΔΕΠΑ

Στα πραγματικά δεδομένα της αγοράς προσαρμόζει η Τρόικα όλο το πρόγραμμα για τις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων και Οργανισμών και την αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας. Ειδικά για τα ακίνητα του Δημοσίου οι ξένοι αναζητούν ένα σχέδιο τύπου «Εύρηκα» το .... οποίο όμως δεν θα περιλαμβάνει εργαλεία και μεθόδους, όπως είναι τα τιτλοποιημένα έσοδα.
Κατά πληροφορίες, ο στόχος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις προσγειώνεται στα 15 δις. ευρώ με το δεύτερο Μνημόνιο  από 19 δις. ευρώ που είχε αναθεωρηθεί πρόσφατα.
Σε ότι αφορά το αρχικό σχέδιο  των 50 δις. ευρώ, η τεχνική αντιπροσωπεία της Τρόικας συνέστησε στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ «να αφήσει ανοικτή την ημερομηνία είσπραξης αυτού του ποσού» από την στιγμή που αυτά τα έσοδα δεν πρόκειται να έρθουν στα κρατικά ταμεία νωρίτερα από το 2017.
Για φέτος ο ονομαστικός στόχος προβλέπει έσοδα 4,2 δισ. ευρώ. Όμως, στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων θα είναι ευχαριστημένοι εάν έως το τέλος του 2012 καταστεί εφικτό να εισπραχθεί ένα ποσό της τάξης των 2,5 – 2,8 δις. ευρώ.
Προς το παρόν, οι αρνητικές συνθήκες στην αγορά καθιστούν αδύνατη την πώληση των 14 Δημοσίων Επιχειρήσεων που έχει προγραμματίσει  για  φέτος η διοίκηση του Ταμείου.
Ο νέος σχεδιασμός του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων προβλέπει την διάθεση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ και ΟΠΑΠ έως τον Ιούλιο,  εφόσον βεβαίως δεν υπάρξουν απρόβλεπτες δυσμενείς εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.
Ήδη, η ιδιωτικοποίηση της αγοράς του φυσικού αερίου έχει εισέλθει στην τελική ευθεία μετά τις αποφάσεις της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και της θυγατρικής της ΔΕΣΦΑ για την οποία καθώς φαίνεται υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από κολοσσούς όπως η ρωσική Gasprom .
Από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος εκφράζεται πλέον η αισιοδοξία ότι το θέμα της αποκρατικοποίησης ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες αφού βέβαια λυθεί το ενεργειακό «κουβάρι» στο οποίο είναι μπλεγμένες οι δύο εταιρίες.
Υπενθυμίζεται ότι  η ΔΕΠΑ κατέχει το 100% της ΔΕΣΦΑ και σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων είναι πιθανό να πουληθεί ως μια εταιρία και όχι ξεχωριστά όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. Τούτο μετά την υποχώρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ενέργειας για το θέμα της την κοινής πώλησης της εταιρίας εμπορίας ( ΔΕΠΑ ) και της εταιρίας διαχείρισης δικτύου ( ΔΕΣΦΑ ) η οποία θα παίξει και το ρόλο του διαχειριστή της αγοράς φυσικού αερίου.
Οι σύμβουλοι αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ ( Rothchild, UBS, Alpha Bank) ενημέρωσαν πρόσφατα ότι ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους ομίλους περιλαμβάνονται και οι  κολοσσοί του χώρου.  Πιο συγκεκριμένα στην κούρσα βρίσκονται:
·    Από την Γαλλία η Gas De France και η Elecrticite De France,
·    Από την Ιταλία η Enel
·    Από την Ρωσία, ο γίγαντας Gasprom
·    Από το Αζερμπαϊτζάν η  Socar
Πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η ολοκλήρωση της αποτίμησης του δικαιώματος προαίρεσης που έχει από το 2001η ΔΕΗ για το 30% της ΔΕΠΑ. Θα ακολουθήσει η απόσχιση της δεύτερης διασύνδεσης που έχουν τα ΕΛΠΕ με την ΔΕΠΑ.
Τα Ελληνικά Πετρέλαια κατέχουν το 35% της εταιρίας ( άρα έχουν δικαιώματα καταστατικής μειοψηφίας ) την στιγμή που η κύρια δραστηριότητα τους είναι η εμπορία τελικών προϊόντων πετρελαίου καυσίμου ευθέως ανταγωνιστικού με το φυσικό αέριο . Στην αμέσως επόμενη φάση θα προωθηθεί και η πώληση του 35,5% που διαθέτει το δημόσιο στα ΕΛΠΕ με δικαίωμα πρώτης άρνησης στο όμιλο Λάτση.
Σε ότι αφορά τα ακίνητα οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ ψάχνουν ένα σχέδιο στα μέτρα του «Εύρηκα» για να μπορέσει να καταστεί εφικτή η αξιοποίηση τους. Αυτό όμως δεν θα περιλαμβάνει μεθόδους τύπου τιτλοποίησης , καθώς εκτιμάται ότι δεν λειτουργούν εύκολα στην ελληνική περίπτωση.
Από το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ , έστω κι αν έχει μετατεθεί προς τα πίσω χρονικά, παραμένει ο μακροπρόθεσμος στόχος για την είσπραξη εσόδων της τάξεως των 25 δισ.  ευρώ. Το πρώτο ακίνητο που θα βγεί στην αγορά, είναι ως γνωστόν, το IBC, όπου στεγάζεται το εμπορικό κέντρο Golden Hall για το οποίο έχει επιλεγεί η πώληση κι επαναμίσθωση για 90 χρόνια . Ακολουθεί η έκταση της Κασσιόπης στη Χαλκιδική και τα 29 κρατικά, αστικά ακίνητα με παραχώρηση 25- 30 ετών.
Στα οδικά έργα παραχώρησης η Εγνατία Οδός θα βγει πρώτη, ενώ για τα πέντε οδικά έργα (τα τέσσερα παραμένουν μπλοκαρισμένα λόγω έλλειψης χρηματοδότησης), υπάρχουν ακόμη συζητήσεις πάνω σε 135 συνολικά σημεία διαφωνίας.
Την Παρασκευή 2 Μαρτίου εκπνέει η διορία που είχε δώσει το Ταμείο στις τεχνικές εταιρίες  για την κατάθεση προσφορών που αφορούσαν την κατάρτιση τοπογραφικού διαγράμματος για την έκτασης των 6.200 στρεμμάτων στο Ελληνικό.
Να σημειωθεί ότι η αξιοποίηση της έκτασης στο παλιό αεροδρόμιο στο Ελληνικό αποτελεί το «φιλέτο» του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων από το οποίο η κυβέρνηση υπολογίζει σε έσοδα 5 δις. ευρώ που θα κατευθυνθούν για τη μείωση του δημοσίου χρέους.
Αν θα μπορέσει τελικά να τα βάλει στο Ταμείο της είναι κάτι το οποίο θα φανεί μετά τις 31 Μαρτίου 2012, που θα γίνουν γνωστά τα ονόματα των επενδυτών που ενδιαφέρονται για το Ελληνικό. Θα ακολουθήσει το δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού για τους ενδιαφερόμενους που μαζί με τα επιχειρηματικά τους σχέδια και τις δυνατότητες χρηματοδότησης της επενδυτικής πρότασης θα κληθούν να υποβάλουν και  δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.
Ο τελευταίος που είχε μιλήσει για το έργο ήταν ο τότε υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης  που θεωρούσε σίγουρη την απόκτηση του Ελληνικού από το Κατάρ μέσω διακρατικής συμφωνίας. Από τότε μέχρι και σήμερα η διοίκηση του Ταμείου τρέχει να ξεκαθαρίσει τα διάφορα πολεοδομικά ζητήματα που έχουν ανακύψει και εμποδίζουν την εκμετάλλευση αυτής της  έκτασης.
Μεγάλος «σκόπελος» παραμένουν οι δημοτικές αρχές της ευρύτερης περιοχής, που εξακολουθούν να εμφανίζονται κάθετα αντίθετες σε κάθε σχέδιο παραχώρησης της έκτασης σε ιδιώτες.

Μ. Χριστοδούλου

Πηγή: http://www.bankingnews.gr/