31 Ιαν 2012

Καλπάζει το πορτογαλικό spread

Ενώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται ακόμα η Ελλάδα με το κρίσιμο ζήτημα του PSI να παραμένει ανοιχτό, η Πορτογαλία φαίνεται να ανέρχεται ραγδαία στην επόμενη χώρα της ευρωζώνης που εγείρει ανησυχίες χρεοκοπίας.
Μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας στην ...

κατηγορία junk από την S&P, οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων της δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις εν μέσω εντεινόμενων φόβων πως η χώρα δεν θα καταφέρει τελικά να εξυπηρετήσει το χρέος της ακολουθώντας τα χνάρια της Ελλάδας. Το αποτέλεσμα, τα πορτογαλικά spreads και CDS σπάνε τις τελευταίες μέρες το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. 

Ειδικότερα, τη Δευτέρα το spread της Πορτογαλίας σημειώνει νέο ρεκόρ στις 1.542 μ.β., καταγράφοντας αλματώδη άνοδο της τάξης των 225 μ.β. σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής. Παράλληλα, ρεκόρ καταγράφει και το κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας της χώρας εκτοξευόμενο στις 1.493 μ.β., που σημαίνει πως η Πορτογαλία εμφανίζει 72% πιθανότητες χρεοκοπίας την επόμενη πενταετία. 

«Με αυτούς τους ρυθμούς, η Πορτογαλία θα βρεθεί πολύ σύντομα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος», σχολίασε ο Dan Greenhaus, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής της BTIG.

Υπό πίεση βρίσκεται αυτή την ώρα και το ιταλικό spread διαμορφούμενο στις 429 μ.β., κατά 26,34 μ.β. υψηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής. Μικρότερες μεταβολές εμφανίζουν τα speads της υπόλοιπης περιφέρειας με το ιρλανδικό στις 641 μ.β. (+0,06 μ.β.), το ισπανικό στ
ις 325 μ.β. (+8,46 μ.β.) και το ελληνικό στις 3.198 μ.β. (-13,34 μ.β.).