30 Ιαν 2012

Ποιο δημοσιονομικό σύμφωνο; Η Ελλάδα!

Το ελληνικό πρόβλημα, με φόντο τα τελεσίγραφα που έχει θέσει η Τρόικα καθώς και την πορεία των διαπραγματεύσεων για το "κούρεμα" του χρέους αναμένεται να κυριαρχήσει στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, η οποία βρίσκεται ουσιατσικά σε εξέλιξη από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας στις Βρυξέλλες....


Η χώρα μας σε ...άμυνα, με δεδομένη και τη γερμανική πρόταση περί Επιτροπείας στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Πρόταση που αρχικώς αποδείχθηκε ότι είχε συμπεριληφθεί και σε non paper της Κομισιόν αλλά και που φαίνεται να έχει και φανατικούς αντιπάλους όσο στη Γερμανία (Σοσιαλδημοκράτες) όσο και στην Ευρώπη  οι οποίοι την απορρίπτουν κατηγορηματικά.


Τα μεγαλύτερα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία επισημαίνουν τον κίνδυνο να χαθεί, εξαιτίας της ενασχόλησης των ηγετών με το ελληνικό πρόβλημα, χρόνος και ...φαιά ουσία από τους ηγέτες της Ευρώπης, οι οποίοι θα έπρεπε σήμερα ουσιαστικά να ακταλήξουν στο νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο. Ένα Σύμφωνο ιδιαίτερα αυστηρό καθώς, σύμφωνα με προσχέδιο στο οποίο αναφέρονται το Dow Jones Newswire, προβλέπεται να θεσπίζει διαδικασία επιβολής ποινών από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις απείθαρχες δημοσιονομικά χώρες.


Είναι χαρακτηριστικό ότι το Bloomberg, παίζοντας μέχρι πριν από λίγη ώρα πρώτο το θέμα, αναφέρεται στον "κίνδυνο το ελληνικό χρέος να εκτροχιάσει την Σύνοδο Κορυφής", την πρώτη της νέας χρονιάς, η οποάι συν τοις άλλοις ουσιαστικά θα έβαζε σε ένα δρόμο την ενίσχυση των μηχανισμών διάσωσης της Ευθρωζώνης με περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ εντός της χρονιάς.


"Το γεγονός ότι έχουμε φτάσει στο 2012 και ακόμη συζητούμε για την Ελλάδα είναι μία ένδειξη ότι το πρόβλημα ότι δεν έχει λυθεί ακόμη", δήλωσε χαρακτηριστικά στο Νταβός ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών κ. Τζορτζ Όσμπορν.


Το δε cnnfn.com επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι η αγωνία για την Ελλάδα οδηγεί χαμηλότερα τις αγορές  στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας.


Το κλίμα για την Ελλάδα είναι σίγουρα βαρύ και αυτό διαφάνηκε ήδη από τις χτεσινοβραδινές συναντήσεις του Λουκά Παπαδήμου με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και τον Επίτροπο επί των Οικονομικών Όλι Ρεν. Το σίγουρο είναι ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες με σαφείς κόκκινες γραμμές  οι οποίες αναδείχθηκαν από τη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς Γιώργο Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά και Γιώργο Καρατζαφέρη που έλαβε χώρα την Κυριακή στο Μέγαρο Μαξίμου.


Το κατά πόσο η Ευρώπη θα "συγκινηθεί" από αυτήν την ομοθυμία που εντοπίζεται κυρίως στην ανάγκη αποφυγής περικοπών στον κατώτατο καθώς και στον 13ο και 14ο μισθό είναι ένα άλλο ζήτημα, ενόψει της σύναψης της νέας δανειακής σύμβασης. 

Πηγή:http://www.protothema.gr