31 Ιαν 2012

Σοκ για μισθωτούς και συνταξιούχους


Μισθό... πείνας έλαβαν χιλιάδες μισθωτοί και συνταξιούχοι τον Ιανουάριο εξαιτίας της αυξημένης παρακράτησης φόρου και τις μεγάλες μειώσεις στις αποδοχές  
Σοκ και δέος για τους μισθωτούς και συνταξιούχους καθώς από σήμερα ....
διαπιστώνουν,  μεγάλες μείωση στις αποδοχές τους  αφού οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας προχώρησαν στην αυξημένη παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών και στην παρακράτηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από το μισθό Ιανουαρίου.

 

Από την 1η Ιανουαρίου 2012 εφαρμόζεται η αυξημένη μηναία παρακράτηση φόρου, λόγω της νέας φορολογικής κλίμακας του άρθρου 9 του Κ.Φ.Ε., όπως διαμορφώθηκε με τις τελευταίες αλλαγές του Ν. 4024/2011 και, της μείωσης του αφορολογήτου ορίου στα 5.000 ευρώ.

 

Έτσι, οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας προσδιορίζουν, το μηνιαίο καθαρό εισόδημα κάθε δικαιούχου αφαιρώντας από το ακαθάριστο ποσό του μισθού ή της σύνταξης ή της οποιασδήποτε καταβαλλόμενης παροχής μόνο τα ποσά των νόμιμων κρατήσεων για υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές, που για την καταβολή τους βαρύνεται ο μισθωτός ή ο συνταξιούχος.

 

Διευκρινίζεται ότι ο φόρος εισοδήματος δεν εμπίπτει στην έννοια των κρατήσεων που βαρύνουν το δικαιούχο και συνεπώς δεν εκπίπτει από το ακαθάριστο ποσό του μηνιαίου ή του ετήσιου εισοδήματος του μισθωτού ή του συνταξιούχου. 

 

Στη συνέχεια κάθε μήνα διενεργείται αναγωγή του μηνιαίου καθαρού εισοδήματος με βάση τις πραγματικές καταβαλλόμενες αποδοχές προκειμένου να προσδιορισθεί το συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα κάθε δικαιούχου.

 

Ο ετήσιος φόρος που παρακρατείται υπολογίζεται με βάση την φορολογική κλίμακα του άρθρου 9 του Κ.Φ.Ε., ανάλογα με την οικογενειακή του κατάσταση φορολογούμενου. Ο φόρος αυτός μειώνεται κατά 1,5% λόγω της μηνιαίας παρακράτησης.
Πηγή: http://voria.gr/