31 Οκτ 2011

«Κρανίου τόπος» τα ασφαλιστικά ταμεία μετά το «κούρεμα»

Στο μισό ή και παραπάνω θα μειωθούν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων μετά την συμφωνία για το «κούρεμα» στο 50% του ελληνικού χρέους και...
κατ επέκταση των ελληνικών ομολόγων του δημοσίου.
Αυτή την στιγμή τα ασφαλιστικά ταμεία κατέχουν στα χαρτοφυλάκια τους περί τα 26 δις ευρώ σε κρατικά ομόλογα που είναι και το 90 % της περιουσία τους .Χωρίς να έχει γίνει, μέχρι στιγμής, αποσαφήνιση των όρων της συμφωνίας ως προς την συμμετοχή τους η εκτίμηση είναι ότι η γενική συμφωνία θα φέρει απώλειες περί τα στα 13 δισ. Ευρώ.
Η κυβέρνηση έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι οι συντάξεις δεν θα θιγούν από την συμφωνία και την συμμετοχή των ταμείων στο κούρεμα του χρέους, πλην όμως με δεδομένη την απομείωση των αποθεματικών τους και τις δυσκολίες στην αγορά εργασίας, εκφράζονται φόβοι ότι θα επιδεινωθεί περαιτέρω η οικονομική τους κατάσταση τα επόμενα χρόνια.
Ετσι η όποια στήριξη υπάρξει θα είναι μέσα από την ενίσχυση που θα δεχθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό , στα 13 δις για το 2012, εκφράζονται φόβοι ότι το ποσό αυτό δεν θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες τους και ίσως χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση που μπορει να φτάσει το 1,5δις ευρώ για την επόμενη χρονιά.
Ετσι , εκτός του ΙΚΑ σε δεινή οικονομική θέση θα είναι τα ταμεία των επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και των αγροτών ΟΓΑ . Επίσης προβλήματα θα έχουν και ασφαλιστικά ταμεία που θεωρούνται εύρωστα όπως των Αυτοαπασχολούμενων (γιατροί, δικηγόροι , μηχανικοί ) των εργαζομένων στα ΜΜΕ αλλά και του δημοσίου . Ως προς τα δύο πρώτα ταμεία τα ομόλογα που κατέχουν φθάνουν περί τα 8 δις ευρώ.
Πάντως, εκτός από τα θέματα των συντάξεων εκτιμάται ότι προβλήματα θα δημιουργηθούν και στους κλάδους υγείας όλων των ταμείων , γεγονός που συνεπάγεται και νέες περικοπές σε παροχές υγείας .

Πηγή: http://www.asfalisinet.gr/