13 Οκτ 2011

«Προϋπόθεση για την 6η δόση το άρθρο 37!»

Μήνυμα Βενιζέλου προς επίδοξους «αντάρτες»

Επέκταση της αναστολής των κλαδικών συμβάσεων έως ότου λήξει η εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος...
ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών  κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Να σημειωθεί ότι αρχικά και σύμφωνα με το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου το «πάγωμα» των κλαδικών συμβάσεων είχε οριστεί στα δύο χρόνια, ενώ τώρα πάει μέχρι το 2014 (Μεσοπρόθεσμο).

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε μάλιστα ότι το άρθρο 37 είναι «επιταγή» της Τρόικας και η ψήφισή του απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση της 6ης δόσης, πρέπει όμως να σημειωθεί ότι διευκρινίζεται πως η επιχειρησιακή σύμβαση «δεν επιτρέπεται να περιέχει όρους εργασίας δυσμενέστερους για τους εργαζομένους από τους όρους εργασίας εθνικών συλλογικών συμβάσεων .

Επιπροσθέτως, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής ότι προσθήκη που φέρνει μείωση κατά τουλάχιστον 35% στους μισθούς των ΔΕΚΟ.

Αναλυτικά, η παράγραφος 5 του άρθρου 31 έχει ως εξής: «Το μέσο κατά κεφαλή κόστος των πάσης φύσεως αποδοχών, επιδομάτων, αποζημιώσεων και αμοιβών γενικά του πάσης φύσεως προσωπικού δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 65% του μέσου κατά κεφαλήν αντίστοιχου κόστους της επιχείρησης, του οργανισμού ή της εταιρείας, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί κατά την 31.12.2009», ενώ σύμφωνα με την παράγραφο 4 του ίδιου άρθρου ο μισθός «απαγορεύεται να υπερβαίνει τα 1.900 ευρώ».

Στις αλλαγές περιλαμβάνεται επίσης η προσθήκη που ξεκαθαρίζει τον ρόλο των σωματείων στην σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων και η αποκατάσταση της αδικίας μεταξύ υπηρετούντων και προσληφθέντων στο μισθολόγιο-βαθμολόγιο.

Επιπλέον, ξεκαθαρίστηκε ότι ο εργαζόμενος σε εφεδρεία αν καταφέρει να βρει άλλη εργασία από την οποία λαμβάνει μεγαλύτερες αποδόχές από το ποσό που λαμβάνει ως έφεδρος (60% του μισθού του), τότε χάνει το ποσό αυτό.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν επιπλέον αλλαγές, ενώ ενημέρωσε ότι θα φέρει επιπλέον δύο τροπολογίες, οι οποίες θα επιτρέπουν στο ελληνικό Δημόσιο να διοργανώσει διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση της άδειας των κρατικών λαχείων και θα ξεκαθαρίζει τον τρόπο με τον οποίο θα εισπράττεται η εισφορά αλληλεγγύης, αφήνεται να εννοηθεί ότι η είσπραξη θα γίνεται μέσω παρακράτησης από το μισθό.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης προχώρησε στη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί η Εθνική Συλλογική Σύμβαση, αν και, όπως είπε, «υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να καταργηθούν τα πάντα και να τα ρυθμίσει η αγορά».

Το μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση είναι πλέον να αντιμετωπίσει τις -πολλές- αντιδράσεις στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, που επικεντρώνονται στο άρθρο 37, ενώ ήδη η κυρία Λούκα Κατσέλη ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το συγκεκριμένο άρθρο.

Πάντως, εκτός της κυρίας Κατσέλη, εως αυτήν την ώρα, έχουν εκφράσει ισχυρές και ήπιες ενστάσεις οι κ.κ. Ανδρέας Μακρυπίδης, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Κώστας Καρτάλης, Κατερίνα Μπατζελή, Μίμης Ανδρουλάκης και Βάσω Παπανδρέου.

Πηγή:http://www.protothema.gr