30 Σεπ 2011

Θα επιλέξουν να χάσουν το εξάμηνο;

Σε μία κλωστή κρέμεται η εξεταστική και το εξάμηνο στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, την ώρα που το ΤΕΙ της ΑΘήνας προειδοποιεί με αναστολή λειτουργίας αν δεν λάβει τις απαιτούμενες πιστώσεις....
Οι καταλήψεις στα ΑΕΙ μπορεί να έχουν μειωθεί στα 102 τμήματα, ωστόσο σε πολλές σχολές λαμβάνονται αποφάσεις για συνέχιση τους, όπως πχ στη Νομική, όπου σύμφωνα με τους φοιτητές, χθες το βράδυ αποφασίστηκε συνέχιση της κατάληψης με οκτώ ψήφους διαφορά. Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι ξανάκλεισαν όλα τα Τμήματα του Παντείου όπου είχαν λήξει οι καταλήψεις.

Σε επιστολή του προς την υπουργό Παιδείας ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας Δ. Νίνος επισημαίνει ότι τακτικός προϋπολογισμός του Ιδρύματος μειώθηκε κατά περίπου 60%, ενώ εγκρίθηκαν μόνο θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού. «Εάν εσείς δεν αντιμετωπίσετε άμεσα, υπεύθυνα και αποτελεσματικά τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι επανειλημμένες περικοπές ανθρώπινου δυναμικού και δαπανών, το ΤΕΙ Αθήνας θα αναγκαστεί να αναστείλει τη λειτουργία του με τραγικές συνέπειες για την ελληνική κοινωνία στις κρίσιμες ημέρες που διανύουμε», προειδοποιεί.

Επιστολή προς την υπουργό Παιδείας για την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις στα ΤΕΙ έστειλε και η Σύνοδος των Προέδρων των Ιδρυμάτων. «Μιλάμε πλέον για ανοικτά ΤΕΙ σε μη-λειτουργία», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην επιστολή την οποία υπογράφουν οι πρόεδροι των ΤΕ Πάτρας Σωκράτης Καπλάνης, Αθήνας Δημήτρης Νίνος, Θεσσαλονίκης Παύλος Καρακολτσίδης, Μεσολογγίου Ευάγγελος Πολίτης - Στεργίου, και Ηπείρου Γρηγόρης Γκίκας.

Το μεσημέρι, οι φοιτητές, μαζί με μαθητές και καθηγητές, πραγματοποιούν συλλαλητήριο στα Προπύλαια, με αποτέλεσμα να κλείνουν σταδιακά κεντρικές οδικές αρτηρίες του κέντρου της Αθήνας. Συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια προγραμματίζουν για την ερχόμενη εβδομάδα και οι μαθητές που συνεχίζουν τις καταλήψεις σε Λύκεια και Γυμνάσια.

«Το υπουργείο Παιδείας δίνει τη μάχη για ανοικτά σχολεία με κάθε νόμιμο και εκπαιδευτικό τρόπο, τόνισε από την πλευρά της η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

«Το σχολείο είναι δημόσιος χώρος, χώρος εκπαίδευσης και αυτεπάγγελτα εκεί δρα η δικαιοσύνη. Υπάρχει άρθρο του ποινικού κώδικα που λέει ότι είναι εγκληματική η ενέργεια παραβίασης των δημοσίων χώρων. Αυτό είναι θέμα του εισαγγελέα», σημείωσε μιλώντας στο ρ/σ Bήμα FM.

Εξάλλου, όπως εκτίμησε η υφυπουργός, εντός του Οκτωβρίου θα εξομαλυνθεί πλήρως η κατάσταση με τα σχολικά βιβλία, ενώ για το νόμο-πλαίσιο στα ΑΕΙ ήταν σαφής: «Έχει τελειώσει πια η εποχή -και πρέπει να το καταλάβουμε πια όλοι μας, και πρώτοι οι πολιτικοί- που στην ελληνική κοινωνία δεν μπορεί πια να μη λειτουργούν οι νόμοι και να κάνουμε όλοι ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Θα εφαρμοστεί κανονικά ο νόμος».
Πηγή:http://www.i-reportergr.com