28 Σεπ 2011

Επτά ασφαλιστικές εταιρίες υπέγραψαν συνεργασία με το ΕΣΥ

Επτά ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ήδη υπογράψει συμβάσεις με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ για τα κλειστά νοσήλεια, ενώ...
όπως έγινε γνωστό, άλλες 11 ενδιαφέρονται να προχωρήσουν άμεσα στη συνεργασία αυτή, ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος .
Η συμφωνία τίθεται σε ισχύ από το Σάββατο 1η Οκτωβρίου και προβλέπει σύμφωνα με τον υπουργό προκαθορισμένα πακέτα, βάσει των οποίων τα Ταμεία πληρώνουν ανάλογα με την πάθηση και το χρόνο νοσηλείας. Ήδη έχουν κοστολογηθεί 700 τέτοια πακέτα.

Για παράδειγμα, το ταμείο ενός ασθενή με έμφραγμα του μυοκαρδίου, ο οποίος χρειάζεται αγγειοπλαστική και πενθήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο, θα γνωρίζει εκ των προτέρων πόσο θα κοστίζει η νοσηλεία του.
Στο κλειστό ενοποιημένο νοσήλειο που θα αφορά στη συγκεκριμένη νοσηλεία θα περιλαμβάνονται οι εξετάσεις, το κόστος των παρεμβάσεων, όπως αγγειοπλαστική με στεντ, αλλά και η παρακολούθηση στο νοσοκομείο.
Στα κλειστά ενοποιημένα νοσήλεια υπάρχουν προβλέψεις και για περιπτώσεις επιπλοκών, που ίσως αναγκάσουν έναν ασθενή να παρατείνει τη νοσηλεία του ή να υποβληθεί εκ νέου σε εξετάσεις ή να προχωρήσει σε κάποια επεμβατική μεθοδο ή εγχείρηση.
Στο μεταξύ, αντιδράσεις από τους νοσοκομειακούς γιατρούς προκάλεσε η ανακοίνωση των όρων της συμφωνίας.
Σχολιάζοντας την υπογραφή της σύμβασης, το προεδρείο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αττικής ΕΙΝΑΠ επισημαίνει, μεταξύ άλλων: «Οι υπηρεσίες υγείας που παρέχονται από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι υποκοστολογημένες. Ο λόγος που υποκοστολογούνται οι υπηρεσίες αυτές είναι για να μην επιβαρύνονται τα ασφαλιστικά ταμεία (έμμεση χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό) και, συγχρόνως, να μειώνεται το κόστος νοσηλείας των ανασφάλιστων (κοινωνική πολιτική)».