8 Ιουλ 2011

O Βενιζέλος πρέπει ν’ ανέβει το Έβερεστ με μια ανάσα. Μπορεί;

O Βενιζέλος πρέπει ν’ ανέβει το Έβερεστ με μια ανάσα. Μπορεί;

Του Μιχάλη Ιγνατίου
Η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από το ελληνικό Κοινοβούλιο δεν λύνει κανένα πρόβλημα της Ελλάδας εάν δεν εφαρμοστεί με ακρίβεια και σε ποσοστό 100% και εάν δεν...
υλοποιηθούν όλες οι πρόνοιές του…
Η φράση του συνομιλητή μου, που είναι ανώτερο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δεν με εξέπληξε, ούτε με προσγείωσε ανώμαλα. Ήταν κάτι που γνώριζα από καιρό, πριν ακόμα τα μέλη της Τρόικας τοποθετήσουν τις τελευταίες πινελιές στο νέο Μνημόνιο. Γιατί να κρυβόμαστε; Άκουσα να τα λένε οι ίδιοι και, μάλιστα, με ένα τρόπο που «έβγαζε» αγωνία και ανησυχία. Όχι για τον πολύπαθο ελληνικό λαό, βεβαίως. Η αγωνία και η ανησυχία αφορούσε την πολύ μεγάλη πιθανότητα αποτυχίας και του δεύτερου Μνημονίου, αφού το πρώτο όχι μόνο απέτυχε, αλλά οδήγησε τη χώρα μας στην πλέον δεινή θέση στην ιστορία της.
Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ταμείου, Τζον Λίπσκι τον οποίο κατατάσσω σε αυτούς που πραγματικά επιθυμούν να δουν την Ελλάδα και τον λαό της να ξεπερνούν την κρίση, το είπε ξεκάθαρα στον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο: εάν εφαρμοστεί το  Mεσοπρόθεσμο θα αλλάξει η τύχη της Ελλάδας. Είναι η άποψη ενός τεχνοκράτη, με την οποία συμφωνεί απόλυτα και η νέα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά από τη συνάντηση του με τον κ. Βενιζέλο, δήλωσε ότι τα οικονομικά μέτρα που πάρθηκαν (από τη Βουλή) πρέπει να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή. Στην έκθεση του Πολ Τόμσεν, που παραδόθηκε στα μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου, οι λέξεις «εφαρμογή» και «υλοποίηση» αναφέρονται πολλές φορές. Οι πάντες και όλα «στροφογυρίζουν» γύρω από αυτές τις λέξεις -εφαρμογή και υλοποίηση (των μέτρων)- σε σημείο που θα τις… μισήσουμε. Τους επόμενους μήνες θα τις διαβάζουμε σε όλες τις ανακοινώσεις και τις εκθέσεις και θα γίνουν μέρος της ζωής μας. Διότι οι δανειστές μας πιστεύουν ότι η Ελλάδα, για να επιτύχει, πρέπει να υλοποιήσει όλα όσα περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο. Και πιστέψτε με… Δεν είναι καθόλου εύκολο να υλοποιηθούν.
Ο υπουργός Οικονομικών, που παρέλαβε «ξερά χόρτα», όπως λένε στην πατρίδα μου την Κύπρο, ανέλαβε ένα τεράστιο φορτίο και η τιτάνια προσπάθειά του αναγνωρίζεται από τους δανειστές. Θεωρούν ότι έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ρεαλιστή, που γνωρίζει πως τα περιθώριά του δεν είναι πολλά. Δεν είναι μυστικό στον ίδιο, αφού ήταν ο αποδέκτης των μηνυμάτων, πως όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα απάνω του: Και των δανειστών, και των αγορών και των Mέσων Eνημέρωσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Όσοι του έχουν μιλήσει, λένε πως αντιλήφθηκε από το πρώτο δευτερόλεπτο της ανάληψης των καθηκόντων του πως πρέπει να ανέβει το Έβερεστ με μια αναπνοή… Μπορεί να τα καταφέρει; Θα σας μεταφέρω τις θέσεις των δανειστών χωρίς αναγκαστικά να είναι και… Ευαγγέλιο. Υποστηρίζουν πως θα επιτύχει:
- Πρώτον, εάν συντονίσει τους συναδέλφους του, οι οποίοι έθεταν συνεχή εμπόδια στον προκάτοχό του, με αποτέλεσμα να χαθούν όλα τα χρονοδιαγράμματα. Είναι αξιοσημείωτο ότι αναμένουν τον συντονισμό από τον κ. Βενιζέλο, όχι από τον πρωθυπουργό.
- Δεύτερον, εάν επιτύχει συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων, ειδικά των συντηρητικών και δεξιών κομμάτων. Οι δανειστές πιστεύουν πως είναι ευκολότερο να συνεννοηθεί ο κ. Βενιζέλος με τον αρχηγό της Ν.Δ. και του έχουν συστήσει να το προσπαθήσει.
Δυστυχώς, οι δανειστές δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι αυτό που πραγματικά απαιτείται είναι η συναίνεση και η υποστήριξη του λαού. Χωρίς τον λαό, δεν μπορεί ούτε το πρόγραμμα να εφαρμοστεί, ούτε οι πρόνοιες του να υλοποιηθούν. Ο κ. Βενιζέλος, που έχει δείξει την ευαισθησία του για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που υποφέρουν, μπορεί να επιβάλει ελαφρύνσεις στα βάρη που επωμίστηκε ο λαός. Μόνο εάν έχει μαζί του τον λαό θα επιτύχει. Διαφορετικά θα βρεθεί σε πιo δεινή θέση από τον κ. Παπακωνσταντίνου…
Πηγή: http://www.aixmi.gr/