22 Ιουλ 2011

Δεν απεργούν το καλοκαίρι οι ναυτεργάτες


Να μην προχωρήσουν τελικά σε απεργιακές κινητοποιήσεις το καλοκαίρι αποφάσισε στη σημερινή της συνεδρίαση η εκτελεστική γραμματεία της Πανελλήνιας...
Ναυτικής Ομοσπονδίας. Δέκα ναυτεργατικά σωματεία τάχθηκαν κατά της απεργίας τη συγκεκριμένη περίοδο, ενώ τα 5 ζήτησαν κινητοποιήσεις. Οι ναυτεργάτες δίνουν ουσιαστικά χρόνο στην κυβέρνηση για να επιλυθεί το ζήτημα.
Στο τέλος Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση της ΠΝΟ όπου αναμένεται να εξεταστούν τα δεδομένα και οι όποιες απαντήσεις υπάρξουν από πλευρά κυβέρνησης την περίοδο εκείνη.
Το βράδυ της Πέμπτης, οι ναυτεργάτες είχαν μαραθώνια συνάντηση, που είχαν με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Χάρη Παμπούκη, οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.
Οι ναυτεργάτες ζητούν την αναστολή της παραγράφου 1 από το άρθρο 44 του εφαρμοστικού νόμου, που κάνει αναφορά σε μείωση της χρηματοδότησης του ΝΑΤ κατά 50 εκατ. ευρώ το 2011 και από το 2012 και εφεξής κατά το ποσό των 100 εκατ. ευρώ για κάθε έτος. Ζητούν, επίσης, την αναστολή του άρθρου 11, που αναφέρεται σε μείωση των συντάξεων κατά 10% για τους κάτω των 60 ετών και αναστολή της παραγράφου, που αναφέρει μείωση των επικουρικών συντάξεων. Τέλος, απαιτούν την αναστολή του άρθρου 27 του παλαιότερου νόμου, που αναφέρει ένταξη του ΝΑΤ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από 01/01/2013.
«Βρισκόμαστε σε κατάσταση που δεν μπορώ να πω ότι είμαστε ικανοποιημένοι. Εκείνο το οποίο κατάλαβα είναι ότι το υπουργείο αναστέλλει διάταξη του νόμου Ανωμερίτη, ώστε να μην καταργηθεί, αλλά να "παγώσει" όσο εφαρμόζεται το Μεσοπρόθεσμο (σσ. ο νόμος αφορά τις αναπροσαρμογές και τις αυξήσεις των συντάξεων των ναυτικών). Είναι ένα θετικό βήμα, αλλά δεν καλύπτει αυτά, που ζητάμε», δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ, Γιάννης Χαλάς.
«Έγινε μία συνάντηση με την ΠΝΟ σε εποικοδομητικό κλίμα. Είπαμε ότι από πλευράς της κυβέρνησης ήδη στις πρώτες ημέρες ορισμένα ζητήματα, όπως αυτό της αναστολής του νόμου Ανωμερίτη, το οποίο είναι προϊόν συλλογικής διαπραγμάτευσης, που έγινε στο παρελθόν όσον αφορά τις αυξήσεις, παγώνει με νομοθετική πρόβλεψη, όσο διαρκεί βεβαίως το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα», σημείωσε σε δηλώσεις του ο κ. Παμπούκης.
Ο υπουργός σημείωσε ότι τα μέλη της ΠΝΟ τού έθεσαν και άλλα αιτήματα, ωστόσο, ορισμένα από αυτά, όμως είπε, χρήζουν περισσότερης μελέτης και στις επόμενες ημέρες θα αναληφθούν πρωτοβουλίες σε κεντρικό επίπεδο.
Πηγή:http://www.tvxs.gr