1 Ιουλ 2011

Η ΓΕΝΟΠ διεκδικεί από το Δημόσιο ασφαλιστικές οφειλές 600 εκατ. ευρώ


ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ με τον κίνδυνο να επιβαρυνθεί με 600 εκατ. ευρώ, οφειλές προς τον ασφαλιστικό φορέα των εργαζομένων της, βρίσκεται η ΔΕΗ, που διανύει την πλέον.. αβέβαιη περίοδο της ιστορίας της. Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ προτίθεται εντός του επόμενου δεκαημέρου να καταθέσει αγωγή κατά του Δημοσίου αλλά και της επιχείρησης διεκδικώντας 600 εκατ. ευρώ για την τριετία 2009 - 2011 και επιπλέον 300 εκατ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα χρόνια.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ζήτημα του πότε και με ποιο τρόπο θα αποκρατικοποιηθεί η ΔΕΗ, καθώς και το ποια μορφή θα πάρει η επιχείρηση μετά την εφαρμογή τού υπό διαμόρφωση νόμου για την απελευθέρωση της αγοράς. Η διοίκηση της ΔΕΗ από την πλευρά της αναμένει τις αποφάσεις του βασικού μετόχου και αποφεύγει να πάρει θέση για το ποια κρίνει ως την πλέον συμφέρουσα εξέλιξη για την ίδια την επιχείρηση.
Ενδεικτική της κατάστασης ήταν η χθεσινή αναφορά του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού προς τους μετόχους κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτική γενικής συνέλευσης, που σημείωσε ότι «έρχονται ακόμη πιο δύσκολες ημέρες από αυτές που ζήσαμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο» καθώς και ότι «ίσως η εφετινή να είναι η τελευταία γενική συνέλευση με τη ΔΕΗ μια πλήρως καθετοποιημένη επιχείρηση, αφού μέσα στο 2011 θα υλοποιηθούν οι αποφάσεις για τον διαχωρισμό των δικτύων μεταφοράς και διανομής καθώς και τη δημιουργία θυγατρικών».
Από το βήμα της συνέλευσης ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει ποια είναι η πολιτική της για τη ΔΕΗ, αν δηλαδή θα προχωρήσει σε πώληση του 17% των μετοχών, σε πώληση επιμέρους μονάδων, σε παραχώρηση του μάνατζμεντ ή σε διατήρηση μόνο των δικτύων υπό δημόσιο έλεγχο. Απευθυνόμενος, δε, προς τους μετόχους σημείωσε χαρακτηριστικά: «Τα σχέδια της κυβέρνησης θα καταστήσουν τα χαρτιά που έχετε στα χέρια σας χωρίς αξία».
Σε ό,τι αφορά την αγωγή που προτίθεται να καταθέσει η ΓΕΝΟΠ, ο κ. Φωτόπουλος σημείωσε ότι πρόκειται για οφειλές του κρατικού προϋπολογισμού προς το ταμείο των εργαζομένων, αφού το κράτος με νόμο που είχε εισηγηθεί ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Ευάγγελος Βενιζέλος έχει αναγνωρίσει ότι η περιουσία του ταμείου που είναι ενσωματωμένη στην περιουσία της ΔΕΗ και ανέρχεται 11,9 δισ. Σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ οι καταβολές του προϋπολογισμού υπολείπονταν της υποχρέωσης κατά 106 εκατ. το 2009, 270 εκατ. το 2010 και 303 εκατ. το 2011. Σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ και στα τρία ενημερωτικά δελτία των μετοχοποιήσεων της ΔΕΗ προβλεπόταν ότι σε περίπτωση μη εκπλήρωσης της υποχρέωσης αυτής από το Δημόσιο το κόστος βαρύνει την ίδια τη ΔΕΗ.
Πηνελόπη Μητρούλια