6 Ιουν 2011

Δεξιά στροφή οι Πορτογάλοι

«Καθαρή» νίκη Κοέλιο στις Πορτογαλικές εκλογές

Με καταμετρημένο πάνω από το 90% των ψήφων, η δεξιά αντιπολίτευση κερδίζει, με σαφές προβάδισμα 39% τις βουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία, αφήνοντας... πίσω με 28% τους Σοσιαλιστές του Ζοζέ Σόκρατες.

Ο Ζοζέ Σόκρατες ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος (θα παραμείνει απλό στέλεχος), ενώ σε δηλώσεις του ανέφερε πως είναι καιρός το κόμμα να ανοίξει «νέο κύκλο».

Ετσι λοιπόν, η δεξιά αντιπολίτευση PSD με 39% φαίνεται πως είναι ο νικητής αυτών των εκλογών και μάλιστα, αν συμμαχήσει με το συντηρητικό-εθνικιστικό κόμμα CDS-PP, που συγκέντρωσε περίπου το 11% των ψήφων, το PSD θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην ισπανική βουλή .

Στη σειρά τέταρτη μεγαλύτερη δύναμη είναι η συμμαχία κομμουνιστών και πρασίνων, με περίπου 7,7% των ψήφων, και τέλος έρχεται το Αριστερό Μπλοκ με περίπου 5% των ψήφων.
"Καθαρή εντολή"
Ο 46χρονος Πέδρο Κοέλιο, αρχηγός των συντηρητικών αναμενόταν να υπερισχύσει του 53χρονου Σόκρατες, που βρισκόταν στο τιμόνι της Πορτογαλίας από το 2005.

Ο Κοέλιο έλαβε «καθαρή εντολή», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζουζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και συνέχισε τονίζοντας ότι ο Κοέλιο είναι ικανός να κάνει τις απαιτουμενες μεταρρυθμίσεις σε «μια από τις πιο απαιτητικές εποχές στην ιστορία της» χώρας.
«Σαφή θέληση για αλλαγή από μέρους των Πορτογάλων», χαρακτήρισε τα αποτελέσματα ο Μιγκέλ Ρέλβας, βουλευτής του PSD, ενώ παράλληλα υπήρξε και αρκετός προβληματισμός για τα υψηλά ποσοστά αποχής που -σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έφτασε το 60%.
 Να υπενθυμίσουμε ότι ο Σόκρατες είχε παραιτηθεί τον Μάρτιο, μετά από την απόρριψη στο κοινοβούλιο του τέταρτου πακέτου λιτότητας που εισηγήθηκε η κυβέρνησή του. Τότε ο πρόεδρος Ανίμπαλ Καβάκου Σίλβα αναγκάστηκε να προκηρύξει εκλογές δύο χρόνια νωρίτερα από την προγραμματισμένη διεξαγωγή τους.

Ο Πάσους Κοέλιο έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει τους όρους του δανεισμού από ΕΕ-ΔΝΤ και να εντείνει τις προσπάθειες να μειωθεί το έλλειμμα ύψους 9,1% στον προϋπολογισμό.


Η ανεργία στη χώρα έχει αγγίξει το 12,5%, το υψηλότερο ποσοστό στην στορία της χώρας. Παράλληλα υπάρχουν έντονες ανησυχίες ότι ο δανεισμός από την ΕΕ και το ΔΝΤ θα κορυφώσει το πρόβλημα της φτώχειας στην φτωχότερη ίσως χώρα της δυτικής Ευρώπης.
Νωρίτερα, όπως μετέδιδαν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το κεντροδεξιό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών αναμένόταν να λάβει ποσοστό  μεταξύ 38% έως 42,5%, ενώ οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές ποσοστό της τάξεως του 24% μέχρι 29% των ψήφων.
Ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD),  Πέδρου Πάσους Κοέλιο, δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να καταστεί «ένα βάρος» για τους πιστωτές της, υποσχόμενος να «κάνει τα πάντα» για να «τιμήσει τις δεσμεύσεις» του πορτογαλικού κράτους.
 «Θα κάνω τα πάντα για να εξασφαλίσω σε όλους όσοι μας παρακολουθούν από το εξωτερικό ότι η Πορτογαλία δεν πρόκειται να αποτελέσει ένα βάρος για άλλες χώρες οι οποίες μας παραχώρησαν δάνεια... θα εκπληρώσουμε τις ευθύνες μας και θα τιμήσουμε τις δεσμεύσεις μας...Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τιμήσουμε τη συμφωνία που συνήφθη ανάμεσα στο πορτογαλικό κράτος, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών», δήλωσε  ο Κοέλιο και πρόσθεσε ότι:  «Τα χρόνια που μας περιμένουν θα απαιτήσουν πολύ θάρρος από μέρους της Πορτογαλίας ολόκληρης», συνέχισε ο Πάσους Κοέλιου, υποσχόμενος «πλήρη διαφάνεια» όσον αφορά τις θυσίες που «ήδη έχουν να αντιμετωπίσουν οι Πορτογάλοι» όπως και εκείνες «που θα απαιτηθούν από τις περιστάσεις..Θα είναι δύσκολο αλλά θα αξίζει τον κόπο».
  
    Τα exit polls
Για "σαφές προβάδισμα" έκανε λόγο και το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων. Οπως προέκυπτε από δημοσκοπήσεις, που έγιναν στην έξοδο αντιπροσωπευτικών εκλογικών τμημάτων (exit polls), οι οποίες μεταδίδονται από ΜΜΕ στη Λισαβόνα, ο συνασπισμός των κομμάτων της Δεξιάς υπερτερούσε των Σοσιαλιστών (έως σήμερα στην κυβέρνηση) και "θα έχει απόλυτη πλειοψηφία εδρών" στη νέα βουλή.
Σύμφωνα με τα exit polls, μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων συγκέντρωνε το δεξιό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, με πρόεδρό του τον Πέδρο Πάσος Κοέλιο, ο οποίος είχε δηλώσει πως αν κερδίσει τις εκλογές θα εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν Ε.Ε. και ΔΝΤ, ειδικά στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, την αγορά εργασίας και τις δημόσιες υπηρεσίες.   
Ειδικότερα, από τα exit polls το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα "πιστωνόταν" με 37%-42,5% των ψήφων και 102 ως και 121 έδρες, ενώ για την αριστερά -συμμαχία Πρασίνων και Κομμουνιστών- προβλεπόταν από 6,2% έως και 9,4% των ψήφων και από 11 έως και 20 έδρες. Η αποχή αναμενόταν να φτάσει και το 45%. Κατά συνέπεια το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα σε συμμαχία με το "Δημοκρατικό κοινωνικό Κέντρο" θα μπορούσε να έχει στη νέα βουλή πλειοψηφία "ως και 149 εδρών", όπως αναφέρουν πολιτικές πηγές.
Το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδιδε ότι το δεξιό "Δημοκρατικό και κοινωνικό Κέντρο", που έχει ήδη κατά το παρελθόν κάνει κυβερνητική συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες, μπορεί σήμερα να συγκεντρώσει ως και 28 βουλευτές -με ένα ποσοστό ψήφων περίπου 10%. Ενώ, σαφές προβάδισμα για το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα μεταδίδει για τις εκλογές στην Πορτογαλία το Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων βάσει των τμηματικών αποτελεσμάτων. "Το κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα θα καταγάγει σήμερα εκλογική νίκη" αφού, ήδη, συγκεντρώνει ένα ποσοστό ψήφων σχεδόν 45% (με διαθέσιμα αποτελέσματα από τα 1.823 απ τα συνολικά 4.260 εκλογικά τμήματα)".
Η εκλογική νομοθεσία επιτάσσει, τα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών να ανακοινώνονται μετά από την καταμέτρηση των ψήφων των Πορτογάλων του εξωτερικού -4 βουλευτές-, "κάτι όμως που δεν αναμένεται" -όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ- "να συμβεί πριν απ'την 15η Ιουνίου".
Οι εκλογές στην Πορτογαλία για την κυβέρνηση που θα αναλάβει τη διαχείριση του χρέους της χώρας έγιναν υπό τη σκιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε στις 08:00 (10:00 ώρα Ελλάδας) και ολοκληρώθηκε στην Πορτογαλία και τη Μαδέρα στις 19:00. Μία ώρα αργότερα (21:30 ώρα Ελλάδας) έκλεισαν οι κάλπες στις Αζόρες, ενώ περίπου 9,6 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν να εκλέξουν του 230 βουλευτές του κοινοβουλίου, το οποίο διαλύθηκε στα τέλη Μαρτίου μετά την παραίτηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες. 
Πηγή: http://www.enet.gr/