26 Μαΐ 2011

Γραμματόση​μα με...άλλη γεύση!


* Γραμματόσημα για...φάγωμα!
Σε όσους παραπονιούνται για την περίεργη γεύση που αφήνει η κόλλα στο στόμα, μια εταιρεία γραφικών... τεχνών στο εξωτερικό προτείνει γραμματόσημα με γεύση...σοκολάτας!
Μια πρωτότυπη ιδέα, για την οποία βραβεύτηκε. Μάλιστα τα γραμματόσημα αυτά
κυκλοφορούν σε τρεις γεύσεις: μαύρη, λευκή και σοκολάτα γάλακτος.
Η συσκευασία των 24 γραμματοσήμων θυμίζει κανονική σοκολάτα και, αν σου πέσει στα χέρια, δεν ξέρεις να πρέπει να την καταβροχθίσεις ή να την ταχυδρομήσεις!.
http://www.coffeehousemystery.com/UserFiles/Image/Brazil-Coffee-Stamp.jpg 
* 'Ενα γράμμα πολλά βαρύ και όχι.
Ποιος άλλος θα μπορούσε να εκδώσει ένα γραμματόσημο με άρωμα καφέ; Μα εννοείται η Βραζιλία, η πατρίδα του καφέ και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας του στον κόσμο. Για να τιμήσουν, λοιπόν, το πολύτιμο αυτό εθνικό αγαθό, το ταχυδρομείο της χώρας δημιούργησε ένα γραμματόσημο που έχει υποστεί επεξεργασία με ειδικό βερνίκι που περιέχει μικροκάψουλες ώριμων κόκκων καφέ.
Αν λάβετε ποτέ κάποιο γράμμα από τη μακρινή αυτή χώρα, μη βιαστείτε να πετάξετε το φάκελλο, αφού το άρωμά του θα μοσχομυρίζει για πέντε ολόκληρα χρόνια.
* Επιστολή και γκολ.
Το Μάρτιο του 2008, τα αυστριακά ταχυδρομεία εξέδωσαν ένα επετειακό γραμματόσημο που όχι μόνο είχε το σχήμα, αλλά ήταν και φτιαγμένο από το υλικό της επίσημης μπάλας που χρησιμοποιήθηκε κατά το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου την ίδια χρονιά - δηλαδή ένα μείγμα συνθετικού και πολυουρεθάνης.
* Φύλλο και...φελλό.
Ίσως γνωρίζετε ότι η Πορτογαλία είναι η χώρα που καλύπτει το 30% των παγκόσμιων αναγκών σε φελλό. Αυτό που μάλλον δεν ξέρετε είναι ότι τα πορτογαλικά ταχυδρομεία εξέδωσαν το Νοέμβριο του 2007 ένα μοναδικό γραμματόσημο φτιαγμένο από λεπτό φύλλο φελλού - μόλις 35 χιλιοστά. Στην επιφάνειά του απεικονίζεται ένα φελλόδεντρο στην κορυφή ενός λόφου.
* Οικογενειακή υπόθεση.
Η κωμική σειρά κινουμένων σχεδίων "Σίμπσονς" αποτελεί τη μακροβιότερη τηλεοπτική εκπομπή του είδους στην Αμερική, αφού είναι στον αέρα 20 ολόκληρα χρόνια. Οι αστείες ιστορίες της παράξενης αυτής οικογένειας δεν είναι οι μόνες που μπαίνουν στα σπίτια των ανθρώπων: από το Μάιο του 2009, τα αμερικανικά ταχυδρομεία φρόντισαν να μπαίνουν και τα γραμματόσημα της, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Τα αμερικάνικα ταχυδρομεία λαμβάνουν κάθε χρόνο πάνω από 50.000 προτάσεις για απεικονίσεις στα γραμματόσημά τους, εκ των οποίων μόνο τα 20 εγκρίνονται και τυπώνονται στο χαρτί. Οι "Σίμπσονς" αποτελούν το μοναδικό τηλεοπτικό θέαμα που απεικονίστηκε ενώ παιζόταν στους τηλεοπτικούς δέκτες.
* Τα πάνω κάτω.
Ένα στέλεχος του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και μανιώδης συλλέκτης σπάνιων γραμματοσήμων πλήρωσε 825.000 δολάρια για ένα λάθος!
'Οχι δικό του, αλλά για εκείνο που απεικονίζεται σε ένα γραμματόσημο του 1918. Στο εν λόγω γραμματόσημο φιγουράρει ένα πολεμικό αεροπλάνο τύπου Curtis JN-4 με το διακριτικό όνομα "Jenny". Το εκπαιδευτικό αυτό αεροσκάφος είχε υπηρετήσει στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο και στη συνέχεια είχε χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά της αλληλογραφίας στην αμερικανική επικράτεια.
Το γραμματόσημο με την "Jenny" έγινε γνωστό εξαιτίας ενός τυπογραφικού λάθους: το αεροπλάνο απεικονίζεται....αναποδυγυρισμένο, λες και κάνει ακροβατικά στον αέρα.
* Με βελόνα και χαρτί.
Με τα χεράκια τους έφτιαξαν τα γραμματόσημα που εξέδωσαν το 2005 τα αυστριακά ταχυδρομεία. Πρόκειται για μια σειρά από κεντητά γραμματόσημα τα οποία φιλοτεχνήθηκαν στην πόλη Λουστενάου, τη μητρόπολη της ξακουστής αυστριακής βιομηχανίας κεντημάτων.
* Ο φιλοτελισμός,
δηλαδή η συστηματική συλλογή και μελέτη των γραμματοσήμων, αποτελεί αγαπημένο χόμπι εκατομμυρίων ανθρώπων.
Οι συλλογές των γραμματοσήμων που ενδιαφέρουν τους φιλοτελιστές αφορούν συνήθως δύο κατηγορίες:
εκείνες που είναι ταξινομημένες ανά χώρα και εκείνες ανά θέμα.
Η πρώτη αποτελεί την παλαιότερη μορφή συλλογής.
Στη δεύτερη, δημοφιλή θέματα είναι τα ζώα, τα λουλούδια, οι Ολυμπιακοί Αγώνες κ.α.
Τα απαραίτητα εργαλεία ενός φιλοτελιστή είναι ένα άλμπουμ γραμματοσήμων, μια λαβίδα κι ένας μεγεθυντικός φακός.
Ιωάννα Μπουλντούμη