25 Μαΐ 2011

Τα αναμενόμενα «όχι», τα προβλεπόμενα «ναι μεν, αλλά...»

  Καμία συναίνεση από Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ, το συζητούν οι υπόλοιποι
Με τον Αντ. Σαμαρά να δηλώνει πως «τέτοια συναίνεση δεν δίνω», τον Γ. Καρατζαφέρη να μιλάει περί «συνευθύνης», τον Αλ. Τσίπρα να κάνει λόγο για...
«έγκλημα κατά του ελληνικού λαού», την Ντόρα Μπακογιάννη να εισηγείται κοινή διαπραγμάτευση των κομμάτων με την τρόικα και τον Φ. Κουβέλη να προτείνει «θετική αναδιάρθρωση» του χρέους ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, πλην της γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα που είχε αρνηθεί τη σχετική πρόσκληση.
Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό περιβάλλον, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε στους συνομιλητές του ότι η συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, αποτελεί απόδειξη υπευθυνότητας και σοβαρότητας της χώρας. Φέρεται να δήλωσε ανοιχτός στη συζήτηση "κάθε ρεαλιστικής πρότασης που κατατίθεται και συμβάλει στην υλοποίηση του εθνικού στόχου".
Η συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11.15 π.μ. και ο Αντώνης Σαμαράς εξήλθε του Μεγάρου Μαξίμου χωρίς να κάνει δηλώσεις. Από τα γραφεία του κόμματος στη Συγγρού απέρριψε τη συναίνεση τονίζοντας: "Τέτοια συναίνεση δεν δίνω" [περισσότερα, εδώ].
Σχολιάζοντας τη συνάντηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία δέσμευση μεταξύ του πρωθυπουργού και του Αντώνη Σαμαρά [περισσότερα, εδώ].
Στη συνέχεια, ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ. Ο Γ. Καρατζαφέρης εισηγήθηκε τη "συνευθύνη" των πολιτικών δυνάμεων, σημειώνοντας ότι δεν φτάνει μια "αόριστη" συναίνεση [περισσότερα, εδώ].
Βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισε πως "δεν ήρθα να συζητήσω με τον Γιώργο Παπανδρέου τη λεηλασία της κοινωνίας, αλλά ήρθα να πω ότι δεν πρέπει και δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε αυτό το έγκλημα κατά του λαού" [περισσότερα, εδώ].
Τη συναίνεση της Δημοκρατικής Συμμαχίας στην περικοπή δημοσίων δαπανών, αλλά και τη διαφωνία του κόμματος με τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης εξέφρασε η Ντόρα Μπακογιάννη. Πρότεινε κοινή διαπραγμάτευση των κομμάτων με την τρόικα για τη χάραξη νέας φορολογικής πολιτικής [περισσότερα, εδώ].
"Διαφωνήσαμε σε πάρα πολλά ζητήματα", δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.Τάχθηκε υπέρ της "θετικής αναδιάρθρωσης" του χρέους και της εκπόνησης αναπτυξιακού προγράμματος [περισσότερα, εδώ].
Στις 7.30 το απόγευμα, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στο Μέγαρο Μουσικής.
Αύριο, στις 10 π.μ., ο Γιώργος Παπανδρέου θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.