29 Απρ 2011

Standard & Poor’s και Fitch κατά της αναδιάρθρωσης

Οι αναλυτές των Standard & Poor's και Fitch επισήμαναν ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν αποτελεί μονόδρομο, συνεχίζει ωστόσο να είναι.. ένα ενδεχόμενο.

 Standard&Poor's

Δεν πρέπει να θεωρείται αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τόνισε ο Moris Kraemer της Standard&Poor's, ούτε βρίσκεται «προ των πυλών, είπε. Πρόσθεσε ωστόσο ότι το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης είναι ένα πιο πιθανό σενάριο, σε σύγκριση με τα προηγούμενα 1-2 χρόνια, σύμφωνα με πληροφορίες της Ναυτεμπορικής.

«Θα πρέπει όμως να έχουμε υπόψη μας ότι η οποιασδήποτε μορφή αναδιάρθρωση χρέους υιοθετείται από τις αγορές ως πτώχευση. Κατά συνέπεια, όσοι το αποφασίσουν, θα πρέπει να προσέξουν πολύ τις κινήσεις τους», συμπλήρωσε.

Fitch

Ο αναλυτής της Fitch, Paul Rawkins, τονίζει από την πλευρά του, ότι με την εφαρμογή του μνημονίου, το φαινόμενο της χρεοκοπίας φαίνεται να απομακρύνεται, ενώ τάσσεται υπέρ μιας αναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου, αλλά όχι και του συνολικού χρέους της Ελλάδας.

Ο αναλυτής της Fitch διατυπώνει τις αμφιβολίες του για το αν η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να βγει στις αγορές μέσα στο 2012 και εκφράζει επίσης αμφιβολίες για το χρόνο και την ταχύτητα με την οποία μπορεί να αποκλιμακωθεί το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης, ως ποσοστό του ΑΕΠ «Υπό τις παρούσες συνθήκες υπάρχει σημαντικός κίνδυνος οι αγορές να μείνουν κλειστές για την Ελλάδα και για το 2012» αναφέρει, προσθέτοντας ότι ακόμη και με την πλήρη και επιτυχημένη υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων του μνημονίου, η βραχυπρόθεσμη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας θα βρίσκεται σε συνεχή επιδείνωση.

Μόνη λύση, σύμφωνα με τον Rawkins, είναι η συνέχιση της εξάρτησης της Ελλάδας από τα κεφάλαια της Ε.Ε. και της ΕΚΤ, με πιθανότητα και μιας παράτασης του μνημονίου.
Πηγή: http://www.dealnews.gr/