31 Μαρ 2011

Οχι στην υποβάθμιση των ΕΛΤΑ Βάμου από κατοίκους και φορείς της περιοχής

Την έντονη αντίδρασή τους απέναντι στη σχεδιαζόμενη υποβάθμιση των ΕΛΤΑ Βάμου σε ταχυδρομικό πρακτορείο Γ' τάξης,..
εκφράζουν ο Δήμος
Αποκορώνου, φορείς αλλά και κάτοικοι της περιοχής,
οι οποίοι χθες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα του Ταχυδρομείου.
Δεκάδες κάτοικοι της περιοχής, μέλη της Δημοτικής Αρχής, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι τοπικών φορέων καθώς και Ευρωπαίοι, οι οποίοι έχουν επιλέξει τον Αποκόρωνα ως τόπο κατοικίας τους, συγκεντρώθηκαν γύρω στις 11 το πρωί μπροστά από τα ΕΛΤΑ Βάμου διαδηλώνοντας κατά της απόφασης της Διοίκησης των Ταχυδρομείων να υποβαθμίσει το τοπικό κατάστημα.
Οπως επεσήμαναν, μεταξύ άλλων, η μετατροπή του καταστήματος σε πρακτορείο Γ' τάξης θα έχει ως συνέπεια την υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους κατοίκους της περιοχής, Ελληνες και ξένους, αλλά και προς τις Δημόσιες Υπηρεσίες και Οργανισμούς που εδρεύουν στον Βάμο.
Μάλιστα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βάμου, Γιώργος Χατζηδάκης, στον βαθμό που η απόφαση της Διοίκησης των Ταχυδρομείων βασίζεται σε οικονομικά κριτήρια, ο Πολιτιστικός Σύλλογος είναι διατεθιμένος να καλύψει το κόστος στέγασης του καταστήματος. 
Να σημειώσουμε, ακόμα, ότι το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Βάμου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βάμου απέστειλαν υπόμνημα προς τους βουλευτές των Χανίων, την Περιφέρεια και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, στο οποίο υπογραμμίζουν το αίτημα των κατοίκων να παραμείνει ανοιχτό το κατάστημα των ΕΛΤΑ Βάμου.
Ειδικότερα, στο υπόμνημα σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι η υποβάθμιση των ΕΛΤΑ Βάμου θα είναι επιζήμια για 6.000 κατοίκους του Αποκόρωνα, μεταξύ των οποίων 600 περίπου Ευρωπαίοι και 800 περίπου οικονομικοί μετανάστες, αλλά και για τις Δημόσιες Υπηρεσίες και Οργανισμούς που εδρεύουν στον Βάμο, όπως Σχολεία, Αστυνομικό Τμήμα, Κέντρο Υγείας, Ειρηνοδικείο, ΟΤΕ, ΕΑΣ Αποκορώνου και Σφακίων, Υποθηκοφυλακείο, Συμβολαιογραφείο, ΑΤΕ, Τμήμα Αλλοδαπών Δήμου Αποκορώνου, ΚΕΠ και Υπηρεσία Υδρευσης.     
Επίσης, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται ότι θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην επαγγελματική, εμπορική και αγροτουριστική ανάπτυξη του Βάμου και της γύρω περιοχής, ενώ τονίζεται -ακόμα- ότι από μια τέτοια απόφαση το οικονομικό κόστος για τα ΕΛΤΑ θα είναι πολλαπλάσιο, αφού οι ταχυδρόμοι από τα καταστήματα των ΕΛΤΑ Καλυβών και Βρυσών θα αναγκάζονται να διανύουν διπλάσια και πλέον χιλιόμετρα για την εξυπηρέτηση των πολιτών. 

Στέλιος Μιχελάκης αντιδήμαρχος Αποκορώνου
'Θέλω να εκφράσω τη λύπη του δημάρχου, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για ένα σοβαρό θέμα του Αποκόρωνα και δεν μπορεί να είναι σήμερα εδώ. Εχουμε κάνει ως Δήμος έγγραφο και διαμαρτυρηθήκαμε έντονα για τη φημολογούμενη κατάργηση των ΕΛΤΑ Βάμου. Δεν θέλουμε να το πιστέψουμε. Είναι το παλαιότερο, είναι στο κέντρο του Αποκόρωνα, εξυπηρετεί 30 χωριά, το καλοκαίρι φτάνει στις 10.000 ο κόσμος που εξυπηρετείται εκτός από τις Υπηρεσίες, τις Τράπεζες, τα Σχολεία κ.λπ. Θεωρούμε απαράδεκτο να καταργηθεί αυτό το ιστορικό γραφείο των ΕΛΤΑ στον Βάμο'.

Σταμάτης Σγουράκης πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Αποκορώνου
'Πιστεύω ότι είναι μια συνέχεια της αποψίλωσης των Υπηρεσιών που συμβαίνουν σήμερα στην ύπαιθρο, η οποία αντιβαίνει τις διατάξεις του «Καλλικράτη», αλλά και τα χρηστά ήθη της περιοχής γιατί είναι μια Υπηρεσία απαραίτητη για την περιοχή μας. Τον κόσμο τον βλέπετε εδώ και τους ντόπιους και τους ξένους πολίτες, για τους οποίους είναι απαραίτητη η λειτουργία των ΕΛΤΑ. Το θέμα από τον Δήμο μας έχει φτάσει μέχρι τη Βουλή με επερώτηση ντόπιου βουλευτή και νομίζω ότι ακόμα και την τελευταία στιγμή είναι καιρός και μπορούν να αποσύρουν αυτή τη διάταξη'.

Χαράλαμπος Κουκιανάκης επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Αποκορώνου
'Ενώνουμε έντονη φωνή διαμαρτυρίας για την απόφαση κλεισίματος του Ταχυδρομικού Γραφείου των ΕΛΤΑ Βάμου, το οποίο καλύπτει βασικές ανάγκες των κατοίκων. Το γραφείο των ΕΛΤΑ Βάμου εξυπηρετεί, επίσης, αρκετά μεγάλο αριθμό Υπηρεσιών. Απορούμε για μια τέτοια αψυχολόγητη απόφαση, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διακηρυγμένες κυβερνητικές θέσεις για αποκεντρωμένες Υπηρεσίες. Με την κατάργηση και του κομβικού κέντρου των ΕΛΤΑ στα Χανιά, η αλληλογραφία μεταξύ των Χανιωτών και Υπηρεσιών θα διακινείται από το κομβικό κέντρο διαλογής του Ηρακλείου! Εάν αυτό δεν είναι οπισθοδρόμηση τότε πώς εννοούν οι υπεύθυνοι στην ουσία και στην πράξη τη διοικητική μεταρρύθμιση με το όνομα «Καλλικράτης»; Καλούμε τους αρμόδιους που έλαβαν μια τέτοια απόφαση να την ακυρώσουν'.

Λεωνίδας Λιμαντζάκης τέως δήμαρχος Βάμου και δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αποκορώνου
'Το Ταχυδρομείο Βάμου είναι το πιο παλιό Ταχυδρομείο της Κρήτης... και εξυπηρετεί τον τέως Δήμο Βάμου με 3.500 κατοίκους, τον τέως Δήμο Φρε με 1.500, ενώ το καλοκαίρι μαζεύεται 8 - 9 χιλιάδες κόσμος σε αυτούς τους δύο τέως Δήμους. Εκτός αυτού έχουμε και 1.500 Ευρωπαίους υπήκοους. Αν γίνει πρακτορείο θα εξυπηρετεί μόνο τον Βάμο και δύο χωριά εδώ τριγύρω. Είναι, λοιπόν, μια Υπηρεσία η οποία πρέπει να παραμείνει και αν είναι θέμα ενοικίου αναλαμβάνει ο Βάμος το ενοίκιο... και τα λειτουργικά έξοδα'.     

Γιώργος Χατζηδάκης πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βάμου
'Διαμαρτυρόμαστε έντονα κατά της φημολογούμενης απόφασης των ΕΛΤΑ για υποβάθμιση του καταστήματος σε ταχυδρομικό πρακτορείο Γ' τάξης. Θεωρούμε ότι αυτό είναι άλλο ένα βήμα σε μια σειρά βημάτων υποβάθμισης του Βάμου και της περιοχής του και θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα ότι η κοινωνία μας, πλέον, δεν τα ανέχεται αυτά και δεν τα αντέχει. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλο τον πολιτικό κόσμο και το διοικητικό προσωπικό του Νομού, που συναινούν στις υποβαθμίσεις αυτές -όποιοι και αν είναι αυτοί- ότι δεν θα κάτσουμε αδιαμαρτύρητα να τρώμε ξύλο. Από εδώ και εμπρός θα μας βρίσκουν μπροστά τους'.

Γιάννης Χατζηδάκης πρώην δήμαρχος Βάμου
'Δεν είναι υποβάθμιση απλά θα δημιουργηθεί ένα γραφείο κούριερ. Μα γραφεία κούριερ υπάρχουν χιλιάδες και είναι ιδιωτικά και ξέρουμε ότι αυτά είναι απλά για να κουβαλάνε κάποια δέματα. Η υπηρεσία όμως του Ταχυδρομείου, στο οποίο μέσα στεγάζεται και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, είναι πολύ σημαντική για την κοινωνία της υπαίθρου... Από το 1997 και μέχρι σήμερα, πρέπει να ξέρουν τα υψηλά κλιμάκια ότι, η περιοχή του τέως Δήμου Βάμου ήταν η πλέον αναπτυσσόμενη και ενεργή πανελλήνια, με συνέπεια οι χιλιάδες μετανάστες από την Ε.Ε. αλλά και οι οικονομικοί μετανάστες της περιοχής μας να έχουν μάθει σε έναν τρόπο εξυπηρέτησης. Από ένα γραφείο κούριερ πώς θα εξυπηρετηθούν; ...Πρέπει να τα σκεφτούν όλα αυτά όσοι αποφασίζουν και πάνω από όλα να σκεφτούν ότι οι κοινωνικές Υπηρεσίες δεν αντισταθμίζονται ούτε εξομοιώνονται ούτε υπολογίζονται με ευρώ. Οι Υπηρεσίες πρέπει να αναβαθμίζονται να απλώνονται και να εξυπηρετείται η ύπαιθρος χώρα αν θέλουν αύριο - μεθαύριο που γυρεύουν ανάκαμψη της οικονομίας, να βρουν και στην ύπαιθρο ανθρώπους που θα δουλέψουν και θα προσφέρουν στο κρατικό εισόδημα'.

Πατήρ Σπυρίδων Βαϊδάκης
'Συγκεντρωθήκαμε εδώ έξω από το Ταχυδρομείο για να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας και την αντίδρασή μας για την κατάργησή του και τη μετατροπή του σε ταχυδρομικό πρακτορείο. Θεωρούμε σωστό, δίκαιο, απαραίτητο και αυτονόητο το Ταχυδρομείο να παραμείνει στον Βάμο στην ιστορική και ηρωική κωμόπολη και πρωτεύουσα της επαρχίας Αποκορώνου, καθότι είναι το παλαιότερο από όλα τα Ταχυδρομεία της ευρύτερης περιοχής'.

Helen Παπαδογιάννη
'Είμαι Αγγλίδα και μένω εδώ 20 χρόνια. Το θέμα είναι πολύ σημαντικό. Το Ταχυδρομείο εδώ δεν είναι απλώς ένα Ταχυδρομείο σε ένα μικρό χωριό. Είναι πολλά χωριά κοντά που εξυπηρετεί και στα μικρά χωριά, όπως αυτό που μένω εγώ, αν θέλουμε να πληρώσουμε κάτι και δεν έχουμε αμάξι ή οι ηλικιωμένοι θέλουν κάτι, μπορούμε να το ζητήσουμε στον ταχυδρόμο και αυτός να μας εξυπηρετήσει. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Εδώ στον Βάμο είναι πολύ σημαντικό για το χωριό να έρχονται άτομα για δουλειές και στη συνέχεια να μείνουν για έναν καφέ, να φάνε κάτι, να δούνε φίλους κ.λπ. Επίσης, ο Βάμος είναι πολύ παλιό κέντρο του Αποκόρωνα και γι’ αυτό είναι σημαντικό να παραμείνει το Ταχυδρομείο'. 

Πηγή: www.haniotika-nea.gr