30 Ιαν 2011

Επανήλθε η τρόϊκα με απαιτήσεις για νέες μειώσεις συντάξεων και μισθών

Η τρόϊκα επανήλθε με βήμα ταχύ και μαζί  οι πιέσεις και απαιτήσεις για ακόμη πιο σκληρά μέτρα που περιλαμβάνουν νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Το eklogika.gr σας είχε προετοιμάσει εγκαίρως ότι η τέταρτη δόση δεν... πρόκειται να εγκριθεί από την τρόϊκα αν δεν συνοδεύεται από νέα πιο επώδυνα μέτρα.
Με ποιον τρόπο και γιατί οι δανειστές μας θα απαιτήσουν μειώσεις συντάξεων και κόστους εργασίας: Σε ότι αφορά το δεύτερο, σχετίζεται πρωτίστως από την εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων. ΔΝΤ και Ε.Ε. θέλουν η όποια βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων να επιτευχθεί μονοδιάστατα μέσω της μείωσης του κόστους εργασίας, αφού έτσι κι αλλιώς οι φορολογία κάθε είδους (ΦΠΑ, καύσιμα, διόδια, τέλη κυκλοφορίας, φόροι επιχειρήσεων, άμεσοι και έμμεσοι φόροι κλπ)έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη και επιβαρύνει το λειτουργικό κόστος. Εμφανίζονται μάλιστα δυσαρεστημένοι για την μέχρι τώρα απροθυμία των περισσότερων ελληνικών επιχειρήσεων να αντικαταστήσουν τις κλαδικές συμβάσεις με επιχειρησιακές μειώνοντας ευθέως και δραστικά το κόστος εργασίας (τους μισθούς δηλαδή κατά 20% - 25%).
Ταυτόχρονα φέρονται αποφασισμένοι να απαιτήσουν νέα μείωση των συντάξεων για δύο λόγους. Ο πρώτος σχετίζεται με τα νέα ταμειακά προβλήματα που σύντομα αναμένεται να προκύψουν για τα ταμεία του δημοσίου, αφού το 2,5% του ΑΕΠ που προβλέπεται στον προϋπολογισμό για την οικονομική στήριξή τους , λόγω ύφεσης  θα είναι μικρότερο απ'ότι προβλεπόταν και προφανώς ανεπαρκές για την κάλυψη των αναγκών τους.
Ο δεύτερος λόγος συνδέεται με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, το οποίο αν και πολλοί το απορρίπτουν ως ενδεχόμενο, άρχισε ήδη να συζητιέται στα ευρωπαϊκά σαλόνια αποφάσεων. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συνεχίζει να το απορρίπτει ως πιθανότητα, επιδιώκοντας την αλλαγή των, όρων δια της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του. Δεν είναι τυχαίο όμως, ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε να συζητά την προοπτική επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων σε τιμή κατώτερη της ονομαστικής.
Αυτό φυσικά μπορεί να υποκρύπτει ενδοκυβερνητική διαφωνία ή απλώς να αποτελεί μέρος τακτικών χειρισμών της κυβέρνησης. Εάν παρόλα αυτά πρόκειται για υλοποιήσιμο σενάριο, πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους ενδέχεται να γίνει με εξαγορά των ελληνικών ομολόγων από τους κατόχους τους από το Ευρωπαϊκό  Ταμείο EFSF σε τιμή μειωμένη κατά 30% της ονομαστικής τους, με την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Αν όμως λάβουμε υπόψη μας ότι το 50% των ελληνικών ομολόγων βρίσκεται στα χέρια ελληνικών τραπεζών αλλά και ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων, τα τελευταία θα κληθούν να περιορίσουν την απώλεια των περιουσιακών τους στοιχείων με νέες μειώσεις και περικοπές στις συντάξεις.
Πρόκειται για εφιαλτικό σενάριο που αν υλοποιηθεί να κάνει τα δύο τρίτα των ελλήνων ακόμη φτωχότερους και ασφαλώς θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε μεγαλύτερη ύφεση εφόσον και για λόγους αρνητικής ψυχολογίας και για λόγους ανέχειας η αγοραστική και καταναλωτική δύναμη των ελλήνων θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο.
Είναι επίσης ένα σενάριο που είναι πιθανόν να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, αφού όλα δείχνουν ότι τα όρια ανοχής της κοινωνίας, αλλά ενδεχομένως και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, σε ακόμη πιο δυσβάσταχτα μέτρα δεν είναι ανεξάντλητα.
Πηγή: www.eklogika.gr