27 Δεκ 2010

ΣΤΟ "ΚΟΚΚΙΝΟ" ΤΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ TAMEIA ΤΩΝ ΔΕΚΟ

«Μάχη» με τα ελλείμματα δίνουν ήδη ορισμένα επικουρικά ταμεία, τα οποία αναζητούν ζεστό χρήμα για να καταβάλλουν τις συντάξεις. 

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αφορά στο Ταμείο της Γενικής Τράπεζας, το οποίο επί ενάμιση χρόνο δεν είχε τη δυνατότητα να καταβάλλει συντάξεις και τελικά εντάχθηκε στο ΕΤΕΑΜ. 

Σε δύσκολη οικονομική κατάσταση βρίσκονται κατά κύριο λόγο τα Ταμεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα και ήδη έχουν παρουσιαστεί τα... πρώτα προβλήματα. Οι μελέτες αναμένεται να δείξουν πως τα περισσότερα από τα Ταμεία των ΔΕΚΟ βρίσκονται στο «κόκκινο» (όπως για παράδειγμα ο φορέας της ΕΥΔΑΠ) και επομένως θα απαιτηθούν παρεμβάσεις.
Στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Εργασίας θα βρεθούν και ορισμένα υγιή επικουρικά ταμεία, τα οποία ωστόσο χορηγούν υψηλές συντάξεις. Από τις μελέτες θα διαπιστωθεί το κατά πόσο συγκεκριμένοι φορείς επικουρικής ασφάλισης (π.χ. το ΤΑΝΠΥ, το ΤΕΑΥΦΕ) -που τώρα είναι οικονομικά εύρωστοι- θα μπορέσουν και στο μέλλον να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους.
Οσον αφορά τα δύο μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία -δηλαδή το ΕΤΕΑΜ (μισθωτοί ιδιωτικού τομέα) και το ΤΕΑΔΥ (δημόσιοι υπάλληλοι)-, από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει πως θα αντιμετωπίσουν αναλογιστικά αλλά όχι ταμειακά προβλήματα.
Πρέπει να σημειωθεί πως τα επόμενα χρόνια τα οικονομικά προβλήματα των επικουρικών ταμείων θα ενταθούν, καθώς ο αριθμός των ασφαλισμένων ακολουθεί πτωτική πορεία. Είναι χαρακτηριστικό πως το 1980 σε κάθε συνταξιούχο αναλογούσαν 5.05 εργαζόμενοι, ενώ πέρσι η αναλογία έπεσε στο ένα προς 2.64. 
Πηγή: http://fimotro.blogspot.com