26 Νοε 2010

Αρειος Πάγος: Γνωμοδότηση - βόμβα για συμβασιούχους

Αρειος Πάγος: Γνωμοδότηση - βόμβα για συμβασιούχους

Την ώρα που χιλιάδες συμβασιούχοι αναμένεται να βγουν στο δρόμο, η Δικαιοσύνη υποχρεώνει τη Δημόσια Διοίκηση να τους πληρώνει έστω και προσωρινά, εφόσον έχουν στα χέρια τους ευνοϊκές δικαστικές αποφάσεις.

Οι φορείς του δημοσίου, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου που είτε δεν δέχονται να επαναπροσλάβουν είτε δεν καταβάλλουν τις αποδοχές, τις οποίες δικαιούνται οι συμβασιούχοι και οι εργαζόμενοι με... καθεστώς stage, οι οποίοι προσέφυγαν στα Δικαστήρια και δικαιώθηκαν έστω και προσωρινά απ’ αυτά, αντιμετωπίζουν, μάλιστα, και το ενδεχόμενο των ποινικών κυρώσεων εφόσον δεν συμμορφωθούν.

Όπως τονίζει ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Κολιοκώστας, σε γνωμοδότηση του, οι προσωρινές διαταγές είναι εκτελεστοί τίτλοι και υποχρεώνουν σε συμμόρφωση της διοίκηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη γνωμοδότηση επισημαίνει πως η συμμόρφωση αυτή σημαίνει όχι μόνο την αποδοχή της εργασίας των αιτούντων εργαζομένων στο Δημόσιο, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ αλλά και την καταβολή των αμοιβών τους για όσο χρόνο αναφέρει η προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε.

Εφόσον αυτό δεν γίνει, διαπράττεται ποινικό αδίκημα τιμωρούμενο από τον ποινικό κώδικα. Η γνωμοδότηση του κ. Κολιοκώστα εκδόθηκε μετά από ερώτημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης σχετικά με το εάν «η προσωρινή διαταγή με την οποία διατάσσεται η επαναπρόσληψη εργαζόμενου stage μέχρι την οριστική δικαστική κρίση, παράγει υποχρέωση συμμόρφωσης της διοίκησης, αφού κατά πάγια νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου η προσωρινή διαταγή δεν συνιστά δικαστική απόφαση και δεν δικαιολογεί δαπάνες μισθοδοσίας».

Αρκετές πάντως είναι οι περιπτώσεις στις οποίες έχουν επιδικαστεί από το Τριμελές Συμβούλιο του Αρείου Πάγου χρηματικά πρόστιμα, από 3.000 έως 5.000 ευρώ σε βάρος Δήμων, όπως του Δήμου Ζωγράφου, που αρνούνται να επαναπροσλάβουν ή παγώνουν τα εντάλματα πληρωμής σε εργαζόμενους που επιστρέφουν στις θέσεις τους. Και η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έχει κρίνει πάντως πως πρέπει να εγκριθούν τα εντάλματα πληρωμών σε συμβασιούχους του Δήμου Κρωπίας, οι οποίοι αν και πέτυχαν τη δικαίωσή τους από τη Δικαιοσύνη, δεν πληρώνονταν.
Πηγή: http://www.hbnews.gr