30 Νοε 2010

Μέχρι το 2024 η αποπληρωμή του δανείου, αλλά με τι όρους;;;

Την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου που έλαβε η Ελλάδα, μέχρι το 2024, αποφάσισε  κατ΄ αρχην το Eurogroup, ενώ τους όρους και τις προϋποθέσεις με τους οποίους θα γίνει θα επικυρώσει τόσο το ίδιο όσο και το Ecofin στις 6 και 7 Δεκεμβρίου. 
Είναι όμως κρίσιμο ζήτημα που δεν έχει απαντηθεί εάν η επιμήκυνση αφορά και  στη δόση των 15 δις. που αναμένει να πάρει η Ελλάδα τον προσεχή Μάρτιο. Ακόμη κρισιμότερο, είναι το επιτόκιο με το... οποίο θα δοθεί στη χώρα μας η επιμήκυνση του χρόνου, καθώς η Ελλάδα δανείστηκε με 5,5% σε σταθερό επιτόκιο (κυμαινόμενο περίπου 4%) και η Ιρλανδία, με 5,8%.
Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή εξέφρασδε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνστνατίνου, τονίζοντας ότι αποτελεί «πολύ σημαντική προσθήκη, που "ανοίγει" τον χρόνο για επιμήκυνση και για να ανοίξουν οι αγορές μια ώρα νωρίτερα». Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σχολιάζουν με διαφορετικό τρόπο αυτή την εξέλιξη: Η ΝΔ επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύθηκε τίποτε επιτυχώς, όπως αποδεικνύεται από τους όρους της διαπραγμάτευσης της Ιρλανδίας, ΚΚΕ και ΣΥΝ, κάνουν λόγο για παράταση του χρόνου εξάρτησης της χώρας μας από το Μνημόνιο, με ολέθριες επιπτώσεις, ενώ η Δημοκρατική Αριστερά, θεωρεί θετική εξέλιξη την επιμήκυνση και δίνει έμφαση στους όρους που θα συμφωνηθούν.
Αναλυτικότερα:
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ανέφερε στους δημοσιογράφους  ότι η Ελλάδα ποτέ δεν είχε θέσει πολιτικά το ζήτημα της επιμήκυνσης, καθώς ήταν υπέρ αυτής το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ, αλλά δεν υπήρχε ομοφωνία στα κράτη- μέλη του Eurogroup. Διευκρίνισε ότι το Μνημόνιο ολοκληρώνεται το 2013, ενώ ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου χρονικά πλέον τοποθετείται το 2024 και πρόσθεσε ότι «ελπίζουμε πως θα ισχύσει από την επόμενη δόση, τον Μάρτιο 2011, που είναι 15 δισ. ευρώ. «Είναι προφανές, πρόσθεσε,  ότι μετά τη λήξη του μνημονίου δεν αίρονται οι δεσμεύσεις έναντι της ΟΝΕ». Μετά το 2013 και τη λήξη του μνημονίου, «θα βρισκόμαστε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ το ΔΝΤ θα εκδίδει περιοδικές εκθέσεις, ενώ η τρόικα δεν θα υπάρχει, όπως στη σημερινή βάση». Μάλιστα, επειδή για την επιμήκυνση θα πρέπει να υπάρξουν οι εγκρίσεις από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια τον  προσεχή Ιανουάριο- Φεβρουάριο,  γι΄ αυτό  κατά τον υπουργό, είναι ακόμη πιο αναγκαίο «για απόλυτη συνέπεια με τους όρους του μνημονίου».

Στόχος της κυβέρνησης, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, είναι επάνοδο για δανεισμό στις αγορές το 2011, καθώς το άνοιγμα των αγορών για τη χώρα θα σημάνει και άνοιγμά τους για τις τράπεζες και κατ' επέκταση ρευστότητα που θα διοχετευθεί στην οικονομία.


Αναφερόμενος στην απόφαση για τον ευρωπαϊκό Μηχανισμό στήριξης που θα εγκριθεί στη Σύνοδο Κορυφής ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι πρόκειται για έναν συμβιβασμό, που οριοθετεί με πολύ συγκεκριμένο τρόπο την ενδεχόμενη εμπλοκή των ιδιωτών, κάνοντας σαφή διάκριση μεταξύ των χωρών με «προβλήματα ρευστότητας» και «προβλήματα επιβίωσης».
Πηγή: http://www.eklogika.gr