27 Ιουλ 2010

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Γράφει ο Χρήστος Μπούφης:

Είναι γνωστό σε όλους και κατανοητό, χωρίς να έχει ιδιαίτερες γνώσει στα οικονομικά, ότι μια οικονομία που δεν παράγει τίποτε, δεν εξάγει τίποτε και ζει μόνο με δανεικά και επιδοτήσεις….
Δεν μπορεί να επιβιώσει για πολύ…..
Και ενώ όλοι - κυβερνώντες και μη κυβερνώντες - Δημόσιοι και Ιδιωτικοί - Υπάλληλοι και Επιχειρηματίες το γνώριζαν αυτό, βολευόντουσαν όλοι και έκαναν τις πάπιες….
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι Μεγαλοβιομήχανοι αλλά και οι Μεγαλοκτηματίες Αγρότες μας.
Κάποιοι Μεγαλοβιομήχανοι, χρόνια τώρα έπαιρναν τις επιδοτήσεις από τα Ευρωπαϊκά Αναπτυξιακά Προγράμματα αλλά και από το Κράτος και στη συνέχεια προκειμένου να κερδίσουν παραπάνω χρήματα, μετέφεραν ένα μεγάλο μέρος των παραγωγικών δραστηριοτήτων τους στις γειτονικές Βαλκανικές Χώρες…. άλλοι τις έκαναν προβληματικές τις οδήγησαν στη πτώχευση και τις έκλειναν…… και κάποιοι άλλοι από Μεγαλοβιομήχανοι έγιναν Μεγαλέμποροι - Μεγαλοεπιχειρηματίες -Μεγαλοεισαγωγείς των ίδιων προϊόντων που παρήγαγαν, από την Κίνα στη μισή τιμή…. ή και παρακάτω…..
Κάποιοι Μεγαλοκτηματίες Αγρότες, αφού πήραν και αυτοί τις επιδοτήσεις από ...
τα Ευρωπαϊκά Αναπτυξιακά - Μεσογειακά προγράμματα, δηλώνοντας πλασματικές εκτάσεις - στρέμματα … αντί να επενδύσουν, να δημιουργήσουν προϋποθέσεις και υποδομές ανάπτυξης για το μέλλον, επένδυσαν στα Χρηματιστήρια….. στα Καζίνα….. στο τζόγο….. στα μπάρ….
Και σήμερα μετά την υπαγωγή της Χώρας μας στον απόλυτο έλεγχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), αγωνιούν όλοι και αναρωτιούνται πως θα ξαναμπεί η Οικονομία μας σε αναπτυξιακή πορεία ….. πως με λίγα λόγια θα πιάσουν τόπο οι θυσίες των απλών εργαζομένων, των μισθωτών και των Συνταξιούχων…..
Ακούμε όλοι καθημερινά πολιτικούς και εμπόρους να κλαίγονται διότι δεν κυκλοφορεί χρήμα στην αγορά… με αποτέλεσμα να μην ενισχύεται η κατανάλωση !!!!!
Μα καλά δεν καταλαβαίνουν ότι δεν έχουμε ανάγκη περισσότερης κατανάλωσης…. και αυτό γιατί περισσότερη κατανάλωση οδηγεί μαθηματικά, σε αύξηση των εισαγωγών… από την στιγμή που σαν Χώρα, δεν παράγουμε πλέον τίποτα.
Αυτό που πρέπει να θέλουμε είναι επενδύσεις και μόνο επενδύσεις, πρέπει με κάθε θυσία να προσελκύσουμε επενδυτές, ντόπιους αλλά και ξένους.
Και για την προσέλκυση Επενδυτών - Επενδύσεων δεν χρειάζεται κάποιος νέος αναπτυξιακός νόμος αλλά αντίθετα κατάργηση αυτού που ήδη υπάρχει….. ο οποίος στηρίζεται στη λογική της επιδότησης των επενδύσεων….
Οι επιδοτήσεις αυτές πρέπει να κοπούν πάση θυσία και αυτό γιατί δεν πέτυχαν να προσελκύσουν σοβαρές επενδύσεις….. αλλά πλήθος μεσαζόντων και διεφθαρμένων υπαλλήλων που έβαζαν και στη δική τους τσέπη…. ένα σημαντικό μέρος των επιδοτήσεων.
Είναι γνωστό σε όλους πλέον ότι οι Επιχειρηματίες - Μεγαλο καλλιεργητές που πήραν τις επιδοτήσεις υπερτιμολογούσαν τις επενδύσεις - τα τιμολόγια, έτσι ώστε αυτές να γίνονται χωρίς καθόλου δικά τους χρήματα……
Τελειώνοντας θέλω να σας αναφέρω δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα που αποδεικνύουν τα όσα ισχυρίζομαι παραπάνω αλλά και την νοοτροπία των Μεγαλοκαλλιεργητών και όχι μόνο..
1.- Στο καφενείο ενός αγροτικού χωριού της Δωδεκανήσου όπου συχνάζουν αγρότες, ο Μεγαλοκαλλιεργητής δεν είναι αποδεκτός…. και ο λόγος είναι ότι ενώ αυτός καλλιεργεί 300 στρέμματα, δηλώνει 1.300 και παίρνει τις αντίστοιχες επιδοτήσεις, μερικών χιλιάδων ευρώ…
Οι Μικροκαλλιεργητές από την πλευρά τους, ενώ καλλιεργούν 30 στρέμματα, δηλώνουν 300 και παίρνουν και αυτοί τις αντίστοιχες επιδοτήσεις….. όμως κατά ένα περίεργο τρόπο…. αυτοί πιστεύουν ότι δεν κλέβουν το Κράτος ή ότι το κλέβουν λίγο…. ενώ αντίθετα ο Μεγαλοκαλλιεργητής είναι και Μεγαλοαπατεώνας…..
2.- Στο καφενείο του ίδιου χωριού ρωτάω τους μικροκαλλιεργητές πως εξηγούν το φαινόμενο στα κτήματά τους τα λεμόνια να πέφτουν κάτω στο έδαφος και να σαπίζουν και στις λαϊκές αγορές να πουλιούνται 1,00 αλλά και 1,20 € το κιλό;
Απάντηση :
Ο Αλβανός για να τα μαζέψει θέλει 50,00€ μεροκάματο και ο χοντρέμπορος στη Ρόδο που απέχει 40 χιλιόμετρα τα αγοράζει 0,30 - 0,50 € το κιλό και άμα πουληθούν τότε θα πάρει τα χρήματά του…. αν δεν διατεθούν στην Λαϊκή Αγορά τότε του τα επιστρέφουν και πληρώνεται μόνο αυτά που πουλήθηκαν……
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι.
Τα γεγονότα είναι πραγματικά αλλά τα συμπεράσματα δικά σας….

Χρήστος Μπούφης
ένας πολίτης αυτού του τόπου