28 Μαΐ 2010

Κανονισμός μεταθετότητας στα ΕΛΤΑ

Σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του έτους 2002  κεφάλαιο Ζ, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις των μεταθέσεων του προσωπικού στα ΕΛΤΑ.

Στο παρελθόν υπήρξαν περίοδοι που ο κανονισμός μεταθετότητας εφαρμόστηκε και οι περισσότεροι Συνάδελφοι μετατέθηκαν στον τόπο των συμφερόντων τους.

Τα τελευταία χρόνια όμως, ο συγκεκριμένος κανονισμός αδρανοποιήθηκε (έγινε κυριολεκτικά κουρελόχαρτο) και λόγω του γεγονότος της μεγάλης έλλειψης προσωπικού, αλλά κυρίως λόγω εξωθεσμικών παρεμβάσεων για ικανοποίηση ρουσφετιών.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ικανοποίηση ουσιαστικά μόνο όσων είχαν «μπάρμπα στη κορώνα» και οι περισσότεροι Συνάδελφοι που ενδιαφέρονταν για μετάθεση, έβλεπαν να μετατίθενται νεότεροι με..
λιγότερα μόρια στους πίνακες μεταθετότητας από ‘κείνους.

Επειδή και το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται και πάλι παρόμοια φαινόμενα, τα οποία θα ενταθούν με την πρόσληψη του εποχικού προσωπικού σε λίγες ημέρες, γιατί θα υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασης κάποιου που ενδιαφέρεται να μετατεθεί από εποχικό Συνάδελφο, η νέα Διοίκηση του οργανισμού πρέπει άμεσα να βάλει φραγμό στην καταστρατήγηση του κανονισμού και την ικανοποίηση των ρουσφετιών και να εφαρμόσει πλήρως όσα προβλέπονται στην Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Μετάθεση θα παίρνει εκείνος που έχει τα περισσότερα μόρια στον πίνακα μεταθετότητας, εκτός βέβαια από τις συγκεκριμένες περιπτώσεις που προβλέπει ο όρος Ζ3 (μετάθεση για εξαιρετικούς λόγους, υγείας κλπ) της ΕΣΣΕ 2002.

Αυτό βέβαια εκτός από την βούληση των διοικούντων (η καλή μέρα από το πρωί πρέπει να φαίνετα), απαιτεί και την άμεση επικαιροποίηση των πινάκων με τα μόρια μεταθετότητας από την Διεύθυνση Ανθρωπίνων Πόρων.