16 Μαρ 2010

Τι συμβαίνει με την αποζημίωση ; ; ;

Η απάντηση δίνεται μέσα από τις παραγράφους 4 & 5 του φορολογικού νομοσχεδίου:

{{ 4. Κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης

Καταργούνται οι περιπτώσεις αδικαιολόγητης αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων. Οι περιπτώσεις αυτές εντάσσονται στην ενιαία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Εξαιρούνται μόνο οι τόκοι των τραπεζικών καταθέσεων και των ελληνικών κρατικών ομολόγων για τους οποίους διατηρούνται οι ισχύουσες διατάξεις.

Παραδείγματα: Καταργείται η αυτοτελής φορολόγησης των διαφόρων επιδομάτων και αποζημιώσεων των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, τα εισοδήματα από την υπογραφή συμβολαίων ...  


...ποδοσφαιριστών, προπονητών κλπ, οι αμοιβές όσων εκλέγονται στη τοπική αυτοδιοίκηση κ.α.


5. Κατάργηση των φοροαπαλλαγών

Καταργούνται οι απαλλαγές από τη φορολογία εισοδήματος ή η φορολόγηση εισοδημάτων με ειδικούς συντελεστές. Εξαιρούνται μόνο οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, σε ορισμένες περιπτώσεις σε συνδυασμό με εισοδηματικό κριτήριο.}}
 
Σύμφωνα με τα παραπάνω και με βάση τον παρακάτω πίνακα της νέας φορολογικής κλίμακας, η αποζημίωση θα προστεθεί στο ετήσιο εισόδημα του φορολογούμενου και καθένας μπορεί να υπολογήσει τον φόρο που θα πληρώσει.

Ο φορολογικός συντελεστής που θα επιβαρύνει τελικά το ποσό της αποζημίωσης, θα είναι τουλάχιστον 38% ή και μεγαλύτερος, ανάλογα με το υπόλοιπο ετήσιο εισόδημα, εάν τελικά ψηφιστεί ως έχει το νομοσχέδιο.