15 Μαρ 2010

Παραλειπόμενα από την συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΟΣΤ

Στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΣΤ την περασμένη εβδομάδα, το προεδρείο έφερε εισήγηση, εκτός των άλλων, για συντονισμό των τεσσάρων ομοσπονδιών ΕΛΤΑ, ΟΤΕ, ΟΣΕ & ΔΕΗ, για την διαμόρφωση κοινού πλαισίου δράσης αντιμετώπισης των κυβερνητικών μέτρων.

Η παράταξη μας εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για μια τέτοια κίνηση, γιατί τα προβλήματα μας είναι διαφορετικά.
Ο ΟΤΕ επειδή είναι εισηγμένη εταιρία στο χρηματιστήριο και το κράτος έχει ποσοστό κατά πολύ μικρότερο του 50% δεν θίγονται οι εργαζόμενοι του από την μείωση των μισθών κατά 7%, όπως θιγόμαστε εμείς.
Ο ΟΣΕ είναι μια καταχρεωμένη δημόσια επιχείρηση που σίγουρα θα υπάρξουν εξελίξεις διαφορετικές απ’ ότι στα ΕΛΤΑ.
Μπορεί βέβαια να είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους των δύο παραπάνω δημόσιων οργανισμών στο ίδιο ασφαλιστικό ταμείο και να θιγόμαστε το ίδιο από την μείωση της κρατικής επιχορήγησης στο ΤΑΠΟΤΕ κατά 10%, αλλά στην κατάντια και την χρεοκοπία του ταμείου μας δεν έχουμε όλοι την ίδια συμμετοχή. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις με εθελούσια έξοδο των εργαζόμενων του ΟΤΕ.
Η μόνη ομοσπονδία δημόσιας επιχείρησης που θα μπορούσαμε πραγματικά να συντονιστούμε με κοινές κινητοποιήσεις για να αποτρέψουμε την σε βάρος μας κατάσταση είναι η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, η οποία έχει να επιδείξει μια αξιοπρόσεκτη αγωνιστική & διεκδικητική πορεία τα τελευταία χρόνια.

Παρόλα αυτά η ΠΟΣΤ αποφάσισε συντονισμό δράσης με όλες τις ομοσπονδίες.

Διαπιστώνουμε όμως, πως η ΓΕΝΟΠ έχει ξεκινήσει ήδη και κατά την γνώμη μας καλά κάνει, κινητοποιήσεις μόνη της.
Σήμερα συνδικαλιστές της έχουν καταλάβει συμβολικά τα γραφεία του ΟΑΕΔ και τις μονάδες της ΔΕΗ σε Πτολεμαΐδα και Μεγαλόπολη και από αύριο προχωρεί σε 48ωρη απεργία.
Που είναι λοιπόν ο συντονισμός που προτάθηκε;;;

Στην ίδια συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΟΣΤ πρότεινε η παράταξη μας, να προσφύγει η ομοσπονδία μας στα δικαστήρια για την μείωση κατά 7% των αποδοχών μας.

Η μείωση των αποδοχών των εργαζόμενων είναι βλαπτική μεταβολή σε βάρος τους και ο νόμος δεν το επιτρέπει. Η μείωση είναι παράνομη και αντισυνταγματική και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί

Δυστυχώς, επί της πρότασης μας, δεν πάρθηκε καμιά απόφαση, δεν μπήκε καν σε ψηφοφορία και κάποιοι είπαν πως είναι εθνική ανάγκη η μείωση των μισθών για να σωθεί η οικονομία της χώρας.

Συνάδελφοι μάλλον κάποιοι έχουν καταθέσει τα όπλα, υπακούοντας στα κομματικά κελεύσματα και μας αφήνουν κυριολεκτικά στη μοίρας μας.
Αυτός είναι κατά τη γνώμη μας και ο πιο σοβαρός λόγος της μικρής συμμετοχής των εργαζομένων στις απεργίες.

Αυτά δυστυχώς είναι τα αποτελέσματα του κομματικοποιημένου συνδικαλιστικού κινήματος, που δεν θα βαρεθούμε να γράφουμε πως αποτελεί την Αχίλλειο πτέρνα για τις κατακτήσεις και τα εργασιακά δικαιώματα μας.