27 Ιαν 2010

Συνεδρίαση ΔΣ ΠΟΣΤ 26/11/2010

Πιστοί στην δέσμευση μας να σας ενημερώνουμε για ότι συμβαίνει στον Ταχυδρομικό κόσμο και παρά το γεγονός ότι έχουμε πενιχρά μέσα υποστήριξης των ενεργειών μας, το πράττουμε.


Η ΠΟΣΤ διαθέτει δική της ηλεκτρονική σελίδα και την απαραίτητη γραμματειακή υποστήριξη και θα μπορούσε να προβαίνει στην δημοσιοποίηση προς τους συναδέλφους των θεμάτων που συζητούνται στο Διοικητικό συμβούλιο.

Παρ’ όλα αυτά, για δικούς της λόγους μέχρι σήμερα, δεν το κάνει.

Συνεδρίασε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣΤ με τα παρακάτω θέματα προς συζήτηση:

  1. Ενημέρωση
  2. Διεκδικητικό πλαίσιο
  3. Πορεία ΕΛΤΑ – Αποφάσεις επί του εξωδίκου
  4. Κοινή συμφωνία

Στην εισήγηση του ο πρόεδρος της Ε.Ε. αναφέρθηκε:

  1. Στην δραματική κατάσταση που έχει περιέλθει σήμερα ο ΕΛΤΑ εξαιτίας της συσσώρευσης των ελλειμμάτων και της μη τοποθέτησης νέας διοίκησης από την κυβέρνηση.
  2. Στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την έγκριση για πρόσληψη εποχικού προσωπικού στο έτος 2010 και που τόσο άμεση ανάγκη έχει ο ΕΛΤΑ σήμερα.
  3. Στην καταβολή του εκλογικού επιδόματος ( θα δοθεί μάλλον αρχές Μάρτη).
  4. Στην ανθρωπιστική βοήθεια προς την Αϊτή (1.500 €).
  5. Στην σύγκληση της Βαλκανικής συνδιάσκεψης, που θα γίνει στην Σμύρνη της Τουρκίας τον Ιούνιο του 2010.
  6. Στην διενέργεια έρευνας αγοράς νέου παραθαλάσσιου παραθεριστικού
  7. Στην διενέργεια έρευνας για αγορά Η/Υ στα μέλη του ΔΣ της ΠΟΣΤ (στην αρχή) και στα πρωτοβάθμια σωματεία (στην συνέχεια) για καλύτερη ηλεκτρονική επικοινωνία και ενημέρωση.

Στην συνέχεια παρουσίασε τα αιτήματα του συνδικάτου που θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο διεκδικητικό πλαίσιο που θα αποσταλεί στην διοίκηση για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας. Τονίζοντας ότι φέτος λόγω των δυσκολιών που έχουν προκύψει η υπογραφή ΣΣΕ έρχεται σε δεύτερη ή Τρίτη μοίρα και προέχει η πορεία του ΕΛΤΑ.


  1. Αυξήσεις μισθών (λαμβάνοντας όμως υπόψη και τις σημερινές αρνητικές συγκυρίες)
  2. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ( Λαμβάνοντας όμως και σ’ αυτή την περίπτωση υπόψη τις αρνητικές συγκυρίες που δεν θα μας επιτρέψουν να καλύψουμε όλα τα κενά και θα πρέπει να καταφέρουμε να σπάσουμε την κυβερνητική θέση περί μη προσλήψεων στο δημόσιο)
  3. Καθορισμό επιπλέον χρονοεπιδόματος, σε όσους συμπληρώνουν 37 χρόνια υπηρεσίας ( μέχρι σήμερα το τελευταίο χρονοεπίδομα δίνεται στα 35 χρόνια)
  4. Διαμόρφωση συνθηκών ασφάλειας των συναδέλφων και των χρημάτων του οργανισμού από το αυξανόμενο κύμα ληστειών.
  5. Να συμπεριληφθεί στο ποσό της αποζημίωσης του νόμου 2112 το ποσό των 500 € που είχε καθοριστεί από την ΣΣΕ του 2008 αλλά έληξε πέρυσι.
  6. Διερεύνηση δυνατότητας για επιπλέον αναγνώριση προϋπηρεσίας στον ιδιωτικός από τα χρόνια που αναγνωρίζονται σήμερα.

Πιθανόν να λησμονούμε κάποιο θέμα, δεν το κάνουμε από πρόθεση και σίγουρα στα παραπάνω θα προστεθούν και αιτήματα των σωματείων.

Στο τρίτο θέμα της ημερήσιας διάταξης, ο πρόεδρος πρότεινε να εκδοθεί ανακοίνωση προς τους συναδέλφους, να τους ενημερώνει για τις εξελίξεις στον ΕΛΤΑ και το ΔΣ της ΠΟΣΤ να κάνει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο μας για την καθυστέρηση τοποθέτησης νέας διοίκησης και να διοργανώσει συνέντευξη τύπου για το θέμα.

Το τέταρτο θέμα «κοινή συμφωνία» αφορά την καθιέρωση και στα ΕΛΤΑ της 26ης ημέρας κανονικής άδειας, σε όσους συναδέλφους έχουν συμπληρώσει 25 έτη υπηρεσίας στον ΕΛΤΑ ή και σε οποιοδήποτε εργοδότη και την ρύθμιση χορήγησης αυτής της επιπλέον ημέρας για τα δυο προηγούμενα χρόνια που ο εργοδότης μας δεν την είχε χορηγήσει στους δικαιούχους (θα πάρουν φέτος δυο επιπλέον ημέρες).

Οι θέσεις της παράταξης μας συνοπτικά επί των θεμάτων συζήτησης, όπως τις εξέφρασαν οι εκπρόσωποι μας:

Για την πορεία του ΕΛΤΑ και την τραγική οικονομική και λειτουργική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα σας έχουμε γράψει επανειλημμένα και δεν θα σας κουράσουμε.

Για την Συλλογική Σύμβαση εργασίας:

Θεωρούμε απαράδεκτη την θέση εισηγητικά του προέδρου, πως η υπογραφή ΣΣΕ έρχεται σε δεύτερη μοίρα και προέχει η σωτηρία του ΕΛΤΑ. και ρωτούμε:

Για την τραγική ομολογουμένως κατάσταση του ΕΛΤΑ, φταίνε οι εργαζόμενοι; ; ;

Δεν φταίνε οι ασκούμενες πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης και διοίκησης; ; ;

Δεν φταίει η σημερινή κυβέρνηση που έχει αφήσει χωρίς διοίκηση τον οργανισμό 4 μήνες ; ; ;

Οι εργαζόμενοι πρέπει να πληρώσουν αυτές τις πολιτικές ; ; ;

Η υπογραφή ΣΣΕ δεν αποτελούσε πάντα την κορωνίδα της συνδικαλιστικής δράσης; ; ;

Στους οργανισμούς που έχουν εδώ και χρόνια ελλείμματα και βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα από εμάς δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η υπογραφή ΣΣΕ ; ; ;


Αν κρίνουμε από την συνολικότερη δράση της ΠΟΣΤ το τελευταίο τετράμηνο, πιστεύουμε πως διαμορφώνει την στάση της και την αγωνιστικότητα της με βάση ποια κυβέρνηση έχει απέναντι της.

Διακρίνουμε μια ατολμία και αλλαγή πλεύσης σε σχέση με τις διεκδικήσεις της.

Πριν από πέντε μήνες και παλαιότερα διεκδικούσε την κάλυψη όλων των κενών θέσεων (3.000) με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Τώρα μιλά για πολύ λιγότερες μόνιμες προσλήψεις εξαιτίας των δυσκολιών που υπάρχουν.

Δυσκολίες δεν υπήρχαν και πριν ; ;


Καλά θα κάνουν να καταλάβουν πως η πορεία, η αγωνιστικότητα και η στρατηγική ενός συνδικάτου είναι διαχρονικές και δεν πρέπει να διαμορφώνονται ανάλογα με το ποιος κυβερνά τη χώρα.


Καθημερινά μας βομβαρδίζουν τα ΜΜΕ για την πρόθεση της κυβέρνησης να πουλήσει απευθείας (όχι μέσω χρηματιστηρίου) σε επενδυτή, το ποσοστό του 34% που κατέχει στο Ταχ. Ταμιευτήριο και το ποσοστό του 10% που έχει ο ΕΛΤΑ και κανείς από το συνδικάτο δεν αντιδρά.

Φαντάζεστε να ήταν κυβέρνηση η ΝΔ τι θα γινόταν σήμερα στο Ταχυδρομείο; ; ;


Φταίει άραγε το γεγονός πως η πλειοψηφία της ΠΟΣΤ πρόσκειται στην σημερινή κυβέρνηση και δεν αντιδρά το συνδικάτο; ; ; (κι άλλοι πρόσκεινται στην κυβέρνηση, αλλά βάζουν πάνω απ' όλα το συμφέρον των εργαζόμενων και του ΕΛΤΑ)

Ή μήπως η ΠΟΣΤ δεν έχει συνειδητοποιήσει τον διαφαινόμενο κίνδυνο; ; ;

Ότι κι αν συμβαίνει, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.


Αν λάβουμε υπόψη, πως υπάρχει εμπορική συμφωνία συνεργασίας ΕΛΤΑ – ΤΤ μέχρι το 2021 (αν δεν κάνουμε λάθος) και πως ουσιαστικά προίκα του ΤΤ είναι το δικό μας δίκτυο καταστημάτων, τότε μπορείτε να φανταστείτε τι θα συμβεί αν τελικά πουληθεί το ΤΤ; ; ;

Ο ιδιώτης θα ελέγχει και το 10% του ΕΛΤΑ και εμείς θα δουλεύουμε για εκείνον! ! ! ! !



Ας επικεντρωθούμε όμως στα αιτήματα του διεκδικητικού πλαισίου.

Δεν διαφωνούμε με όσα αναφέρει η εισήγηση, απαιτούμε όμως δέσμευση για πραγματικές αυξήσεις που θα καλύπτουν τον πληθωρισμό και την απώλεια εισοδήματος και βέβαια δεν αποδεχόμαστε τις κυβερνητικές εξαγγελίες, περί μη χορήγησης αυξήσεων σε όσους έχουν αποδοχές πάνω από 2.000 €.


Συμπληρωματικά θέλουμε στο διεκδικητικό πλαίσιο να συμπεριληφθούν και τα παρακάτω αιτήματα:


  1. Να γίνουν εσωτερικές μετατάξεις και το προσωπικό να ενταχθεί στον κλάδο το έργο του οποίου εκτελεί.
  2. Να διεκδικήσουμε καλύτερα επιτόκια (βλέπε ΟΤΟΕ) για στεγαστικά δάνεια και αύξηση του ποσού του δανείου στις 200.000 €.
  3. Η συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού σε νέες υπηρεσίες, νέα προϊόντα και νέες τεχνολογίες, να ενταχθεί στις πρώτες προτεραιότητες του ΕΛΤΑ (στις επόμενες μέρες θα κάνουμε αναλυτική ανάρτηση για την εκπαίδευση).
  4. Να χορηγηθεί ειδικό επίδομα σε όσους συναδέλφους εργάζονται σε Η/Υ.
  5. Να διαμορφωθεί θεσμικό πλαίσιο μέσα από διμερή συμφωνία (ΠΟΣΤ-ΕΛΤΑ) για τις αναρρωτικές άδειες και τον ελεγκτικό μηχανισμό τους.
  6. Να δημιουργηθεί ειδικό γραφείο στην ΠΟΣΤ σε συνεργασία με τον ΕΛΤΑ που θα ενημερώνει τους συναδέλφους για συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά θέματα.
  7. Να καταργηθεί η κοστολόγηση των ζημιών των υπηρεσιακών αυτοκινήτων στους οδηγούς. ( κοστολόγηση μόνο σε περίπτωση αποδεδειγμένου δόλου).
  8. Στους συναδέλφους που χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα τους για υπηρεσιακούς λόγους (πωλητές, οικονομικοί ελεγκτές, κλπ) ο ΕΛΤΑ να καλύπτει ασφάλιστρα και τέλη κυκλοφορίας.
  9. Μετά την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου το 1985, ισχύουν τα ατομικά, τυπικά ακαδημαϊκά προσόντα για την ένταξη του εργαζόμενου στην αντίστοιχη μισθολογική κατηγορία. Όσοι συνάδελφοι είχαν προσληφθεί μέχρι τότε ανεξάρτητα αν είχαν λιγότερα ακαδημαϊκά προσόντα εντάχθηκαν στην μισθολογική κατηγορία που ανήκει ο κλάδος τους. Στην συνέχεια όσοι προσελήφθηκαν με απολυτήριο μικρότερο από αυτό που απαιτεί ο κλάδος τους και μέχρι την καθιέρωση του απολυτήριο λυκείου ως απαραίτητου προσόντος πρόσληψης τα τελευταία χρόνια, εντάχθηκαν σε μικρότερη μισθολογική κατηγορία. Αυτό το θέμα υπάρχει στους κλάδους της διανομής, της εσωτερικής εκμετάλλευσης και των οδηγών. Επειδή ο αριθμός αυτών των συναδέλφων δεν είναι μεγάλος, να εξετασθεί η δυνατότητα ένταξης των στην μισθολογική κατηγορία Μ. Ε..
  10. Να ενεργοποιηθούν όσοι όροι παλαιότερων ΣΣΕ παραμένουν ανενεργοί (π.χ. αγορά ελαστικών για αγροτικούς ταχυδρόμους).
  11. Συμφωνούμε με την πρόταση που έκανε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣΤ ο συνάδελφος Κώστας Πάλλας ότι δεν πρέπει κανείς συνδικαλιστής να κατέχει πάνω από μία αμειβόμενη θέση. (εκπροσώπηση σε ΔΣ, ΤΕΑ, ΚΕΚ κλπ).

Η τελική διαμόρφωση των αιτημάτων του διεκδικητικού πλαισίου θα γίνει απ’ ότι μας ενημέρωσε ο πρόεδρος της εκτελεστικής σε επόμενο Δ.Σ. και βέβαια πρέπει να γράψουμε πως στην δευτερολογία του υιοθέτησε αρκετές από τις προτάσεις μας.


Στο τρίτο θέμα προτείναμε, κατά την παράσταση στο υπουργείο να πραγματοποιηθεί παράλληλα και συγκέντρωση εργαζομένων έξω, αλλά δεν έγινε δεκτό.


Για την 26η ημέρα κανονικής άδειας επιβεβαιώνεται η θέση μας που σας είχαμε γράψει στις 11 Ιανουαρίου (διαβάστε: http://pak-elta.blogspot.com/2010/01/26.html )


**** Αν κάποιος συνάδελφος διακρίνει ότι κάποιο θέμα δεν έχει συμπεριληφθεί στις διεκδικήσεις, μπορεί να το στείλει στο email μας να το προτείνουμε.