16 Δεκ 2009

ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Γράφει ο Χρήστος Μπούφης:

Παρακολούθησα, στο κανάλι της Βουλής, την συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2009, στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα :

« Ενημέρωση από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στα πλαίσια του διαλόγου για το Ασφαλιστικό Σύστημα της Χώρας».

Ο Υπουργός Α. Λομβέρδος ,ο Υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης , οι Βουλευτές και μέλη της επιτροπής, Μ. Αποστολάκη, Π. Αντωνακόπουλος, Π. Κουρουμπλής, Ε. Νασιόκας, Γ. Κοντογιάννης, Χ. Πρωτόπαπας, Γ. Γιακουμάτος, Κ. Βελόπουλος και ο Μ. Κριτσωτάκης, (το ΚΚΕ απείχε θεσμικά από το διάλογο), στις ομιλίες τους που ακολούθησαν είπαν μεταξύ των άλλων :

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ :

1.- Το 11,5 % του ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος) δαπανάται για τις συντάξεις….

2.- Το 2015 με τα σημερινά δεδομένα δεν θα υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν οι Συντάξεις μας…..

3.- Το Ασφαλιστικό Σύστημα είναι ένα κεντρικό πολιτικό ζήτημα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη…. και δεν χωρά πλέον κομματικές αντιπαραθέσεις.

4.- Ήλθε η ώρα να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων…

5.- Τα χρόνια που πέρασαν υπήρξε πολιτική ανεπάρκεια και αδυναμία να εφαρμοσθούν οι νόμοι που ψηφίσθηκαν για το Ασφαλιστικό….. για αυτό και δεν λύθηκε το Ασφαλιστικό Σύστημα…..

6.- Δεν τιμά την πολιτική και εμάς τους πολιτικούς, το σημερινό αδιέξοδο για να βρεθούν τα χρήματα που απαιτούνται……. για την διασφάλιση των Συντάξεων…..

7.- Ο Λαός αλλά και εμείς σαν εκπρόσωποί του, δεν μπορούμε να ζούμε με αυτή την ανασφάλεια….. πρέπει άμεσα να δοθεί λύση…..

8.- Ο Λαός δεν μπορεί να σηκώσει τα βάρη που του αναλογούν από τα λάθη τα δικά μας….


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ :

1.- Πρέπει να υπάρξει μια στοιχειώδη βάση για να μπορέσει να γίνει διάλογος…..

2.- Πρέπει να γίνει άμεσα, μείωση των λειτουργικών δαπανών των Ταμείων….

3.- Πρέπει να γίνει μηχανοργάνωση - μηχανογράφηση σε όλα τα Ταμεία, έτσι ώστε να μπορεί να γίνει ουσιαστικός έλεγχος……

4.- Πρέπει να υπάρξει ανταποδοτική σχέση μεταξύ εισφορών και παροχών …..

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι.

Μου έκανε τρομερή εντύπωση το γεγονός ότι όλοι τους, μα όλοι τους ήταν συναινετικοί, χαμηλών τόνων, με τα κεφάλια σκυμμένα κάτω…… και τα αφτιά κατεβασμένα……

Είπαν πολλά και θα πουν και άλλα στις επόμενες συνεδριάσεις για την αδυναμία τους να δώσουν λύση, τόσα χρόνια, στο πρόβλημα του Ασφαλιστικού Συστήματος…

Αυτά όμως που δεν μας είπαν, ούτε λέξη δεν έβγαλαν, ήταν :

1.- Αν υπήρξε διαχρονικά, έστω και ένας που να παραιτήθηκε, έστω και ένας που να τιμωρήθηκε, έστω και ένας που να πήγε φυλακή από την αρπαγή των αποθεματικών των Ταμείων……... από τα χρήματά μας!!!!!!!

2.- Γιατί δάνειζαν τα χρήματά μας στις Κρατικές Τράπεζες με επιτόκια 0,50 % !!!!!!!!

3.-Γιατί τα επένδυσαν στο χρηματιστήριο για να το στηρίξουν, ενώ ήξεραν ότι αυτό πήγαινε κατά διαόλου και τα χρήματά μας θα χανόντουσαν !!!!!!

4.- Γιατί τα επένδυσαν σε δομημένα ομόλογα , ενώ ήξεραν στην ουσία ότι τα χρήματά μας πηγαίνουν ….. σε κάποιες « Πόρνες του χρήματος» σε αυτούς που οι μίζες και το μαύρο χρήμα το θεωρούν ως νόμιμη αμοιβή τους για τις υπηρεσίες που προσφέρουν !!!!!!


Δεν υπάρχει καμιά μα καμιά αμφιβολία, ότι κάποιοι στο παρελθόν λεηλάτησαν τα Ταμεία μας, έκλεψαν τα χρήματά μας…..

Το αποδεικνύει η συμπεριφορά αυτών που ήταν παρόντες στην συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων την Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου στη Βουλή, στο Ναό της Δημοκρατίας, έπρεπε να τους βλέπατε, σαν τις βρεγμένες γάτες καθόντουσαν….., άλλωστε τα παραδέχθηκαν έμμεσα και οι ίδιοι όλα…..


Ξέρω τώρα, κάποιοι από εσάς θα μου πείτε και ποιος είσαι εσύ ρε φίλε που κρίνεις και κατακρίνεις τους πάντες και τα πάντα… ποιος είσαι εσύ και μιλάς έτσι…. με αυτόν τον τρόπο…

Ακούστε με ….

Μπορείτε να πείτε ότι θέλετε για μένα, μπορείτε να πείτε ότι είμαι ένας ιδιόμορφος ονειροπόλος ,ένα ετερόκλητο στοιχείο, ένας ανένταχτος ερευνητής, ένας ακτιβιστής, ένας θεατής, ένας ανύπαρκτος, …

Πείτε ότι θέλετε, θα τα δεχτώ και θα σας δικαιολογήσω και ας πλήρωνα 35 χρόνια ανελλιπώς τις εισφορές μου… και ας έφαγαν κάποιοι τα χρήματά μου….. και ας μην έχουν τώρα να μου δώσουν την σύνταξη που μου αναλογεί σύμφωνα με αυτά που πλήρωνα…..

Μόνο ένα πράγμα προσέξτε μη μου πείτε γιατί θα σας πάρει όλους ο …..

Ότι 35 χρόνια ήμουν ένας Χρήσιμος ηλίθιος αυτού του Ασφαλιστικού Συστήματος…….

Καλημέρα και καλά Χριστούγεννα, σε όλους σας.


*Το παραπάνω κείμενο είναι αφιερωμένο στον Πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και βουλευτή Δωδεκανήσου, καθηγητή Δ. Κρεμαστινό, αυτόν που χρόνια τώρα με βοηθά να κρατηθώ στη ζωή, αυτόν που σέβομαι και εκτιμώ και του εύχομαι μέσα από την πληγωμένη μου καρδιά …..καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο του.


Χρήστος Μπούφης

ένας απλός εργαζόμενος από τα Δωδεκάνησα.