23 Νοε 2009

Συνταξιοδοτήσεις συναδέλφων.

Πηγή: http://www.paspaase.gr/

Αλαλούμ από τα έγγραφα της Δ/νσης Ανθρώπινου Δυναμικού «περί Απόλυσης Προσωπικού». Πολλά τηλεφωνήματα, αλλά και e-mail, δέχτηκε το Προεδρείο του Συλλόγου μας, μετά την έκδοση δυο εγγράφων της Δ/νσης Ανθρώπινου Δυναμικού, σχετικά με τις απολύσεις-συνταξιοδοτήσεις συνάδελφων, και με αυτό αφορμή για μια φορά ακόμη καταθέτουμε την θέση μας, θέτοντας την εκ νέου σε διαβούλευση, θέση που θα θέσουμε εγγράφως και στο νέο Υπουργό Εργασίας που ανοίγει διάλογο για το Ασφαλιστικό. Καλούμε όλους τους συνάδελφους να τοποθετηθούν στέλνοντας την άποψη τους στα e-mail:
info@paspaase.gr και koniskostas@hotmail.com προκειμένου να βελτιωθεί.

Τα δυο έγγραφα της Δ.Α.Δ. που προαναφέραμε, συμπεριλάμβαναν καταστάσεις με ονόματα συνάδελφων για συνταξιοδότηση.

Α. Αυτών που συμπληρώνουν 35 χρόνια υπηρεσίας στον ΕΛΤΑ (δεν εξετάζεται εδώ αν έχουν προϋπόθεσης συνταξιοδότησης όπως ορίζει ο Ν.3655/2008),αλλά δεν έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας του όρου 1Α1,Παρ. 1,εδαφιο α, της από 3-6-2002 ΕΣΣΕ Προσωπικού ΕΛΤΑ και κατά συνέπεια έχουν την δυνατότητα, σε εφαρμογή του όρου 16 της από 15-6-2005 ΕΣΣΕ Προσωπικού ΕΛΤΑ, να παραμείνουν στην Επιχείρηση μέχρι την συμπλήρωση των ορίων ηλικίας.

Β. Αυτών που έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας της Παρ. 1,εδαφ. α, του όρου 1Α1, της από 3-6-2002 ΕΣΣΕ (χωρίς να εξετάζεται αν υπάρχουν προϋπόθεσης συνταξιοδότησης, που ορίζει ο Νόμος 3655/08),και συνεπώς απολύονται αυτοδίκαια και υποχρεωτικά, αλλά έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση παραμονής το πολύ για 3 χρόνια, ανεξάρτητα από το αν κατοχυρώνουν ,που φυσιολογικά μπορεί να υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο-δικαίωμα συνταξιοδότησης, επαφίοντας τη παραμονή τους στις καλές προθέσεις της εκάστοτε Διοίκησης, που μπορεί με απόφαση του Δ.Σ.-ΕΛΤΑ να γίνει δεκτή η να απορριφθεί.

Τα δυο αυτά έγγραφα δημιούργησαν πλήθος ερωτημάτων στους εργαζόμενους και προβληματισμό για την σκοπιμότητα τους.

Η Διοίκηση του ΕΛΤΑ βέβαια, θα έπρεπε να κάνει το εξής απλό (γιατί δεν το κάνει ακόμα άραγε;), να εφαρμόσει ότι ορίζει η κείμενη νομοθεσία για τη συνταξιοδότηση. Να ειδοποιήσει δηλαδή αυτούς και μόνο αυτούς, που συμπληρώνουν μέχρι 31-12-09 33,5 χρόνια ασφαλιστικής κάλυψης (πλήρεις εισφορές για Κύρια Σύνταξη υπέρ Ασφαλιστικών Ταμείων της Κοινωνικής Ασφάλισης, και μόνο), ότι κατοχυρώνουν δικαίωμα άμεσης συνταξιοδότησης και εξ αιτίας αυτού μπορούν να υποβάλλουν αίτηση παραίτησης, ειδάλλως με την συμπλήρωση των προϋποθέσεων που ορίζει ο Νόμος Πετραλιά απολύονται υποχρεωτικά. Και να ειδοποιήσει ακόμη όλους αυτούς που στις 31-12-09 δεν έχουν συμπληρώσει 33,5 χρόνια, αλλά έχουν τα όρια ηλικίας της από 3-6-02 ΕΣΣΕ Προσωπικού ΕΛΤΑ, ότι παραμένουν μέχρι να συμπληρώσουν 34 χρόνια ασφάλισης το 2010 και 35 χρόνια ασφάλισης το 2011.

Βέβαια κακώς η Διοίκηση επικαλείται τα όρια ηλικίας της ΕΣΣΕ του 2002, γνωρίζοντας ότι με τον ασφαλιστικό Νόμο 3655/08 άλλαξαν οι προϋπόθεσης συνταξιοδότησης που όριζε η εφαρμοζόμενη νομοθεσία το 2002 έτος κατά το οποίο συνομολογήθηκε η Συλλογική Σύμβαση. Η από 3-6-02 ΕΣΣΕ Προσωπικού ΕΛΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ και πρέπει να καταγγελθεί ως προς τα όρια ηλικίας, γιατί ο Νόμος Πετραλιά άλλαξε άρδην τον χρόνο ασφάλισης για συνταξιοδότηση.

Πλέον τούτου, είναι σαφές ότι το Εργατικό Κίνημα έχει αγωνιστεί και έχει και σήμερα, με δηλώσεις του Προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου, ενόψει διάλογου για νέο Ασφαλιστικό Νόμο, αδιαπραγμάτευτη την 35ετια εργασίας και ασφάλισης και κανένας εργοδότης δεν επιτρέπεται να καταστρατηγεί τα δικαιώματα των εργαζομένων. Είναι αντιδεοντολογικό και εκτός πραγματικότητας, κάποιες Σ.Σ. του παρελθόντος, που είναι άγνωστο κάτω από ποιες προϋπόθεσης συνομολογήθηκαν και ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετούσαν, να αποτελούν εφαλτήριο, είτε για απολύσεις εργαζομένων που δεν έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα άμεσης χορήγησης σύνταξης, είτε παράτασης του εργασιακού βίου κάποιων ρουσφετολογικά. Αξίζει να τονιστεί επιπλέον για το δεύτερο, ότι κανένας εργοδότης δεν μπορεί να μπει στη λογική προνομιακής παραμονής κάποιου εργαζόμενου, όταν αυτός έχει πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και 35 χρόνια ασφάλισης γιατί ανοίγει τους ασκούς του Αίολου για διεκδίκηση παραμονής καλώς ή κακώς κάθε εργαζόμενου πέραν της 35ετιας, αλλά και δικαστική διεκδίκηση παραμονής και ίσης σύνταξης.

Δεν μπορεί δηλαδή, έστω και αν ο Νόμος Πετραλιά δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες, ύστερα από αίτηση εργαζομένων, να παραταθεί κάποιου ο εργασιακός βίος. Το εργατικό κίνημα έχει καταγγείλει τέτοιες μεθοδεύσεις που εν τοις πράγμασι είναι σπάσιμο της 35ετιας, και είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό.

Ας ξεκαθαρίσουμε επιπλέον κάτι. ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΜΕ για 35ετια,ενοουμε 35 χρόνια ασφάλισης για την ΚΥΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ. Για την ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ και εν προκειμένω για τον ΕΛΕΑ, που έχει μόνο ανταποδοτικό χαρακτήρα, δεν απαιτούνται 35 χρόνια ασφάλισης, γιατί η νομοθεσία, οι γνωμοδοτήσεις ειδικών και οι δικαστικές αποφάσεις, δίνουν το δικαίωμα εξαγοράς των χρόνων που απαιτούνται, στον ασφαλισμένο.

Φρονούμε ότι η Διοίκηση πρέπει να ανακαλέσει τα δυο έγγραφα και να εφαρμόσει ότι ορίζει η ασφαλιστική νομοθεσία. Ειδάλλως ανοίγει σκοτεινούς ατρόπους και οδηγεί την Επιχείρηση και τους εργαζόμενους σε περιπέτειες. Επιπλέον βλάπτονται και τα συμφέροντα της ίδιας της Επιχείρησης, αν παραμείνουν εργαζόμενοι που έχουν περαιώσει τον εργασιακό τους βίο, δεδομένου ότι το κόστος της αμοιβής τους είναι υψηλό και μπορούν να αντικατασταθούν με νέους εργαζομένους, που μπορεί να μην έχουν βέβαια την πείρα των παλαιών, όμως έχουν μικρότερο κόστος, περισσότερες γνώσεις και όρεξη για δουλεία και προσφορά.

Κλείνοντας, επειδή το ζήτημα είναι σημαντικό και δεν το καλύψαμε στο βαθμό που έπρεπε, αναμένοντας και τις απόψεις των συναδέλφων, ενημερώνουμε ότι θα επανέλθουμε επί αυτού αναλυτικότερα και με στοιχεία που τεκμηριώνουν τις απόψεις μας.