9 Οκτ 2009

Επιστολή αναγνώστη

Ο Βασίλης μας έστειλε την παρακάτω επιστολή :

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Το «τσουνάμι» των απολύσεων συνεχίζεται
ΔΟΥΒΛΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τα «θαύματα» περί οικονομικής ανάκαμψης και εξασφάλισης των θέσεων εργασίας που υποσχέθηκαν η ιρλανδική κυβέρνηση και οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ στον ιρλανδικό λαό προκειμένου να υπερψηφίσει τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη κράτησαν, όπως όλα τα «θαύματα», μόλις 3 ημέρες.
Χθες, η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία «Aer Lingus», ο πρώην κρατικός αερομεταφορέας που ιδιωτικοποιήθηκε με το ζόρι, ανακοίνωσε την περικοπή περίπου 800 θέσεων εργασίας, σε «μια προσπάθεια να μειώσει τα κόστη της» κατά 97 εκατ. ευρώ έως το 2011.
Οι περικοπές θα προέλθουν από τη μείωση των πτήσεων, των νέων μεθόδων εργασίας και των νέων συστημάτων πληροφορικής, ενώ η εταιρεία ανέφερε ότι θα μειωθούν οι απολαβές των υψηλόμισθων υπαλλήλων της, αλλά τα επιδόματα θα μειωθούν για όλους τους υπαλλήλους.
Η είδηση για την απόλυση των εργαζομένων στην «Aer Lingus» έρχεται μόλις 24 ώρες μετά την ανακοίνωση της βρετανικής αεροπορικής εταιρίας «British Airways» για περικοπή 1.700 θέσεων εργασίας συνοδεία παγώματος απολαβών. Ηδη, χθες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στην ΒΑ κάλεσαν για την πραγματοποίηση έκτακτων συσκέψεων για να αποφασίσουν για άμεσες απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς το ράπισμα είναι τεράστιο, αφού μόλις μερικούς μήνες πριν οι εργαζόμενοι σε διάφορα τμήματα της ΒΑ, προκειμένου να «στηρίξουν» την εταιρεία, είχαν δεχθεί σειρά περικοπών των απολαβών, αλλά και των κεκτημένων τους, με αντάλλαγμα η εταιρεία να μην προχωρήσει σε απολύσεις.

Τέλος, μαζικές απολύσεις προγραμματίζει και η γερμανική εταιρεία «Siemens», σύμφωνα με ανακοίνωση των εργαζομένων, που αναφέρουν ότι «η εταιρεία παρουσίασε μάλιστα ένα "μοντέλο" αποχωρήσεων με κάποια ελάχιστη πριμοδότηση των νόμιμων αποζημιώσεων, προκειμένου να φανεί το "κοινωνικό πρόσωπο" της εταιρείας, ξεχνώντας, όμως, ότι ανοίγει διάπλατα την πόρτα στην ανεργία σε πολλούς εργαζομένους της σε μια πολύ άσχημη οικονομική και κοινωνική συγκυρία». Τα παραπάνω θέματα τέθηκαν στη έκτακτη γενική συνέλευση του Σωματείου της εταιρείας, κατά την οποία «απορρίφθηκε ομόφωνα το "μοντέλο" των ομαδικών απολύσεων της εταιρείας ως ανεπαρκές και απαράδεκτο». Επίσης από την πλειοψηφία των μελών κρίθηκε ότι δεν έχει νόημα να συμμετάσχουν «στις κατ' επίφαση διαβουλεύσεις», που έχει καλέσει η Διοίκηση της εταιρείας, δεδομένου ότι είναι προαποφασισμένος ο αριθμός των προς απόλυση εργαζομένων, ο χρόνος και ο τρόπος αποχώρησης.
«Κρίθηκε ότι η παρουσία μας θα έχει διακοσμητικό χαρακτήρα και το μόνο που θα εξυπηρετούσε θα ήταν η νομιμοποίηση των αλλεπάλληλων παραβιάσεων από τη Διοίκηση της σχετικής νομοθεσίας», τονίζεται στην ανακοίνωση και καλεί τους εργαζομένους να στηρίξουν τις αποφάσεις του συνδικάτου και «σύσσωμοι να αντιταχθούν με ενέργειες που θα συναποφασίσουν, προκειμένου να αποτρέψουμε το πογκρόμ των απολύσεων που έρχεται ως "τσουνάμι"».

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
«Εθελούσιες» απολύσεις και «αναδιαρθρώσεις»
Νέες νόρμες από τους Γάλλους τραπεζίτες με στόχο την αλματώδη ενίσχυση της κερδοφορίας
Σχέδιο επιχειρηματικής αναδιάρθρωσης ανακοίνωσε χτες - μέρα ανάληψης «καθηκόντων από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - η διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας. Οι Γάλλοι τραπεζίτες της «Κρεντί Αγκρικόλ» έχουν βάλει πόδι στην Εμπορική ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - Σημίτη για να διευρύνουν στη συνέχεια τη συμμετοχή τους με την απελθούσα κυβέρνηση της ΝΔ.
Στο βωμό της επιχειρηματικότητας του τραπεζικού κεφαλαίου ήδη από το καλοκαίρι φέτος ανακοινώθηκαν προγράμματα λεγόμενης «εθελούσιας εξόδου» για 1.500 εργαζόμενους και μια σειρά από αντεργατικά μέτρα, τα οποία με βάση τις νόρμες της «Κρεντί Αγκρικόλ» θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2011. Σύμφωνα με το πλάνο που ανακοίνωσαν χτες, θα επανέλθουν σε φάση εμφάνισης κερδοφορίας από το 2012 (πάνω από 250 εκατ. ευρώ) κέρδη που θα απογειωθούν σε τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ μέσα στην αμέσως επόμενη χρονιά (2013).
Αποτέλεσμα των προγραμμάτων «εθελούσιων» απολύσεων (για 1.500 από περίπου, 5.500 δηλαδή για το 28%) είναι η παραπέρα εντατικοποίηση της εργασίας για τους παραμένοντες, πολιτική που έρχεται να ενισχύσει την παραγωγικότητα και την κερδοφορία τους.
Με βάση τις νόρμες παραγωγής που ανακοινώθηκαν χτες:
Προβλέπεται η «καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού, εφαρμόζοντας σύγχρονα και αναθεωρημένα προγράμματα διοίκησης και εκπαίδευσης ανθρώπινου δυναμικού με έμφαση στην ενίσχυση του δυναμικού πωλήσεων της τράπεζας»
Καθιερώνεται «σύστημα ατομικών αξιολογήσεων και στοχοθετήσεων για όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας»
«Αναδιάρθρωση της διαδικασίας εξόδων της τράπεζας»
Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας μέσα από προγράμματα πώλησης και επαναμίσθωσης (sale & lease back)κ.ά.
Αποτέλεσμα των αντεργατικών «αναδιαρθρώσεων» είναι και η μείωση του δείκτη εξόδων προς έσοδα από 87% το 2008 σε περίπου 50% για το 2013 (μείωση κατά 37 ποσοστιαίες μονάδες!) σε μια εξέλιξη που έρχεται να τροφοδοτήσει τα κέρδη των Γάλλων τραπεζιτών.
Η Εμπορική Τράπεζα προγραμματίζει ακόμη την ενίσχυση των κεφαλαίων της κατά 1 δισ. ευρώ. Σημειώνουν ακόμη ότι θα στηρίξουν ενεργά τις θυγατρικές επιχειρήσεις τους στον ευρύτερο ζωτικό χώρο και αγορές (Βαλκάνια, Κύπρο).