7 Ιουλ 2009

Ενημερωτικό δελτίο Ταχυμεταφορών

Εδώ και αρκετό διάστημα ανά μήνα, λαμβάνουμε ένα ανώνυμο "ενημερωτικό δελτίο Ταχυμεταφορών" όπως το ονομάζει ο συντάκτης του και επειδή κατά την άποψη μας έχει ενδιαφέρον, σας το παρουσιάζουμε.
Με δύο επισυμάνσεις από εμάς:
1. Μια μικρή διόρθωση που δεν έχει και τόση σημασία, προς τον συντάκτη του: Το ποσό που δαπανήθηκε από την ΠΟΣΤ για τις Ταχυμεταφορές είναι 137.000 € και όχι 150.000 που εκείνος αναφέρει.
2. Δεν συμφωνούμε με το υποθετικό ερώτημα που βάζει: "Μήπως τελικά ήταν καλύτερα να πωληθεί η εταιρία". Υποθέτουμε ότι μ' αυτό θέλει να δώσει την διάσταση που έχει πάρει η απαξίωση της εταιρίας τελευταία και όχι ότι τελικά οι εργαζόμενοι επιθυμούν την πώληση.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ Ιούνιος 2009
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι, αγαπητοί εξωτερικοί Συνεργάτες .
Στις 26 Μαρτίου 2009, οι αρμόδιοι που ήταν υπεύθυνοι για την Αποκρατικοποίηση των ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΛΤΑ Α.Ε. , έκριναν ότι το τίμημα ήταν χαμηλό, κάποιοι όροι της σύμβασης απαράδεκτοι για αυτό και η πώληση ματαιώθηκε.
Παρά το γεγονός αυτό, οι συνδικαλιστές της ΠΟΣΤ ξόδεψαν 150.000 € και πραγματοποίησαν και την Απεργία στις 2 Απριλίου 2009 - κατόπιν εορτής - προκειμένου να μας πείσουν ότι αυτοί και μόνο με τις ενέργειές τους ματαίωσαν τη πώληση……
Το ερώτημα που διατυπώνεται και απασχολεί μετά τη ματαίωση της πώλησης, πολλούς εργαζόμενους στις ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΛΤΑ είναι:
Μήπως τελικά ήταν καλύτερα να πωληθεί η Εταιρεία;;;;;
Με δύο χαρακτηριστικά και επίκαιρα παραδείγματα θα προσπαθήσουμε παρακάτω να αποδείξουμε ότι η επιλογή Επενδυτή από το εξωτερικό δεν είναι υποχρεωτικά αναγκαία, ούτε και αποτελεί πανάκεια για τον ανταγωνισμό.
Το 2004 η τότε Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πούλησε τη ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και επέλεξε τη Γαλλική Societe Generale και όχι την Marfin, η οποία μάλιστα είχε καταθέσει υψηλότερη προσφορά όσον αφορά το κομμάτι των μετρητών.
Το 2006 η κυβέρνηση της Ν.Δ., πούλησε την ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και επέλεξε τη Γαλλική Credit Agricole.
Και στις δύο περιπτώσεις προτιμήθηκε η λογική εισόδου του ξένου επενδυτή για την ενίσχυση - τόνωση του Ανταγωνισμού και η προσδοκία ότι οι Ξένοι επενδυτές θα φέρουν νέα τεχνογνωσία στην Ελληνική Αγορά και τελικά θα ισχυροποιήσουν το εγχώριο Τραπεζικό Σύστημα.
Και στις δύο περιπτώσεις οι επιλογές των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. αποδείχθηκαν λανθασμένες - απέτυχαν…. και οι δύο Τράπεζες παρά τις διαδοχικές αλλαγές Διοικήσεων, τα μερίδια αγοράς μειώθηκαν και οι ζημιές τους αυξήθηκαν….
Αντίθετα οι Ελληνικές Τράπεζες είδαν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται σε ύψη ρεκόρ τα δίκτυά τους να εξαπλώνονται και τον αριθμό των εργαζομένων τους να μεγαλώνει.
Η Εμπορική Τράπεζα μετά από ισάριθμες ζημιογόνες χρήσεις, προχωρά στο κλείσιμο 57 καταστημάτων της και στην εφαρμογή προγράμματος εθελουσίας εξόδου 1.500 εργαζομένων, κινήσεις που προετοιμάζουν το έδαφος για την πώληση της Τράπεζας….
Με λίγα λόγια αποδείχθηκε ότι, οι ξένοι επενδυτές ήλθαν στην Ελλάδα για να εκμεταλλευτούν τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους της Ελληνικής Αγοράς και όχι για να πουλήσουν φθηνότερα…( απέτυχαν όμως γιατί δεν έλαβαν υπ όψιν τους τις τοπικές ιδιομορφίες της Ελληνικής Αγοράς και δεν μπόρεσαν να προσαρμοστούν ).
Η επιλογή ξένου επενδυτή στις αποκρατικοποιήσεις μπορεί να βολεύει πολιτικά τις εκάστοτε Κυβερνήσεις, αφού έτσι αποφεύγουν τις πιέσεις των εγχώριων παικτών, στη πράξη όμως έχει αποδειχθεί ότι δεν αποτελεί πανάκεια για τον ανταγωνισμό….
Οι ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΛΤΑ Α.Ε. μπορούν και πρέπει να αναπτυχθούν.
Αυτό που χρειάζεται είναι να αφήσουν τον Δ/ντα Σύμβουλο να Διοικήσει και κάποιοι τουρίστες της Αγ. Παρασκευής ή να αποφασίσουν να σοβαρευτούν και να εργασθούν ή αλλιώς να πάνε στα σπίτια τους……
Για την ομάδα σύνταξης
Ο @νώνυμος