9 Ιουλ 2009

Κείμενο από τον "λόγο των πτυχιούχων"


ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΤΟ ΠΤΥΧΙΑΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ
ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ

Κεραυνός εν αιθρία μπορεί να χαρακτηριστούν οι διαρροές από διοικητικούς παρά-
γοντες και όχι μόνο του ΕΛΤΑ, ότι θα πρέπει να καταργηθεί η χορήγηση του πτυχιακού
επιδόματος στους πτυχιούχους που δεν ασκούν διοικητικό έργο, που δεν είναι δηλαδή
διοικητικοί υπάλληλοι. Και οι διαρροές αυτές παντρεύονται με το γεγονός ότι τα έσοδα
της επιχείρησης είναι μειωμένα σε σχέση με τις προηγούμενες οικονομικές χρήσεις λόγω
της οικονομικής κρίσης και για αυτό πρέπει να περιορισθούν οι ανελαστικές δαπάνες
του ΕΛΤΑ, να περιορισθούν δηλαδή οι δαπάνες μισθοδοσίας.
Έτσι οι «σοφοί» διοικούντες του ΕΛΤΑ και όλα τα ατσαλάκωτα νεοδημοκρατικά στελέχη που με ειδικές συμβάσεις έχουν προσληφθεί κατά εκατοντάδες στην επιχείρηση κατέληξαν, όπως πληροφορούμαστε στο συμπέρασμα ότι οι πτυχιούχοι διανομείς και ταξινόμοι και δεν ασκούν επιστημονικό έργο και ότι κακώς λαμβάνουν το επιστημονικό –
πτυχιακό επίδομα. Λες και αυτοί με το τεράστιο και κολοσσιαίο «επιστημονικό τους έργο» που αμείβεται ακριβά έχουν βάλει μια αράδα προσφορά στην επιχείρηση.
Το μόνο που κάνουν αυτοί οι κύριοι είναι να παίρνουν τις παχυλές αμοιβές τους, με ειδικές μάλιστα συμβάσεις και έργο μηδέν. Τους λέμε λοιπόν ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν χρειάζονται στην επιχείρηση, τζάμπα αμείβονται και ας ξεκινήσουν με μείωση των υψηλών αμοιβών για να σωθεί ο ΕΛΤΑ.
Επειδή οι νεοφιλελεύθεροι σωτήρες σύμβουλοι της διοίκησης τουΕΛΤΑ δεν γνωρίζουν και ούτε προσπάθησαν να μάθουν, τους λέμε ότι το πτυχιακό επίδομα χορηγήθηκεύστερα από μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες στις αρχές της δεκαετίας του 80.
Τότε που ο Σύλλογος Πτυχιούχων ΕΛΤΑ, ο σημερινός ΠΑΣΠΑΑΣΕ-ΕΛΤΑ, προσέφυγε στα Δικαστήρια και το 1983 κέρδισε την τελεσίδικη απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου
Πειραιά για την χορήγηση πτυχιακού επιδόματος σε όλα τα μέλη του.
Ένας αγώνας που όμως θυμούνται οι παλιότεροι ήταν δύσκολος και είχε κόντρα όχι μόνο τη Διοίκηση του ΕΛΤΑ αλλά και τη συνδικαλιστική νομενκλατούρα της εποχής εκείνης που
οδήγησε την Ομοσπονδία να έλθει με παρέμβαση στα δικαστήρια κόντρα στο δίκαιο αίτημα των πτυχιούχων.
Μια απόφαση που χαιρετίστηκε από όλους τους πτυχιούχους, τους καταξίωσε στο χώρο και έκανε το Σύλλογο μας κυρίαρχο στα συνδικαλιστικά δρώμενα της εποχής.
Ο Σύλλογος μας στη συνέχεια επέβαλε την ανάγκη χορήγησης του επιστημονικού-πτυχιακού επιδόματος στην Ομοσπονδία, για όλους τους πτυχιούχους ανεξαρτήτου έργου। Έτσιμε τη Συλλογική Σύμβαση του 1985 και κατ’ απαίτηση του Συλλόγου προβλέφθηκε χορήγηση επιστημονικού-πτυχιακού επιδόματος 24% για τους απόφοιτους ΑΕΙ, 19% για τους απόφοιτους ΤΕΙ, και 14% για τους απόφοιτους ΚΑΤΕΕ και 7% για τους απόφοιτους της Σχολής Προσωπικού ΕΛΤΑ στο Βασικό Μισθό και το Χρονοεπίδομα.

Δικά μας σχόλια προς τον συντάχτη του κειμένου:
1. Πολύ καλή η ιστορική αναφορά σας, όμως είναι εμφανής η προσπάθεια σας να καλύψετε κάποιους από τους σημερινούς συμμάχους σας, που μέχρι και πρόσφατα ήταν πολέμιοι του πτυχιακού επιδόματος!
Οι παλαιότεροι πτυχιούχοι γνωρίζουν καλά των ρόλο που παίζουν διαχρονικά!

2. Μην πανικοβάλλετε τους συναδέλφους.
Το πτυχιακό επίδομα είναι κατοχυρωμένο μέσα από Συλλογική Σύμβαση και δεν καταργείται έτσι εύκολα.
Η Συλλογική Σύμβαση είναι διμερής συμφωνία (Εργοδότη-Συνδικάτου) και δεν καταργείται μονομερώς. Εδώ και αρκετό καιρό οι διοικήσεις του ΕΛΤΑ το καλοσκέφτονται βέβαια, αλλά δεν πρόκειται να γίνει, εκτός και συμφωνήσει και το άλλο μέρος, δηλαδή η ΠΟΣΤ.
Μήπως ξέρετε κάτι εσείς παραπάνω που εμείς δεν γνωρίζουμε;
Μήπως η ΠΟΣΤ σκέφτεται να συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο;
Ή μήπως πλησιάζουν οι εκλογές σας τον Οκτώβριο και προσπαθείτε να συσπειρώσετε τα μέλη σας!