25 Μαΐ 2009

Οικονομικά θέμετα από την Καθημερινή

1. Πάγωμα μισθών συστήνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Με συστάσεις για πάγωμα μισθών και όχι αύξηση της φορολογίας φεύγει από την Ελλάδα το κλιμάκιο του ΔΝΤ, το οποίο σήμερα θα παραδώσει στο υπουργείο Οικονομίας τα συμπεράσματα που εξήγαγε μετά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχε με τις ελληνικές υπηρεσίες। Το ΔΝΤ πρόκειται να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη και προς τα χείρω τις εκτιμήσεις για το έλλειμμα και το χρέος.

2. Καταιγίδα εισπρακτικών μέτρων μετά την κάλπη
Αυξήσεις φόρων σε τηλεφωνία, καύσιμα, τσιγάρα. Έκτακτα έσοδα από ακίνητα.
Αυξήσεις φόρων σε καύσιμα, τσιγάρα και κινητά θα είναι μερικά από τα μέτρα που θα ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομίας μετά τις ευρωεκλογές προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα.
Τον Ιούνιο θα έρθει το πρώτο πακέτο μέτρων, ενώ ενδέχεται να ακολουθήσει άλλο ένα τον Οκτώβριο. Στα εισπρακτικά μέτρα περιλαμβάνονται έσοδα και από την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, αλλά και ενίσχυση των μηχανισμών για περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα κινηθεί προς την κατεύθυνση των δαπανών, ζητώντας από τους φορείς του Δημοσίου περικοπές, ενώ θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες συγχώνευσης φορέων του Δημοσίου. Η κυβέρνηση έχει καταλάβει ότι πρέπει να λάβει εδώ και τώρα μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα καθώς το Εcofi εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως ειδική περίπτωση, εκτιμώντας ότι το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα δεν οφείλεται στη διεθνή οικονομική κρίση και ότι δεν είναι συγκυριακό.